A kínai bagel, ami stratégiai fontosságúvá vált a japán kalózok ellen vívott csatában

2023. június 5. – 04:58

A kínai bagel, ami stratégiai fontosságúvá vált a japán kalózok ellen vívott csatában
A Ming-dinasztia serege és vakó (wokou) kalózok csatája egy korabeli selyemfestményen – Fotó: Universal Images Group / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

1563-ban járunk Kína déli partjainál, a horizonton egyre több japán kalózhajó tűnik fel. A fucsieni régióba felfegyverzett katonák érkeznek, tábornokuk a legendás Csi Csi-kuang (Qi Jiguang) tábornok, akinek vezérletével végül sikerül visszaverni a kalóztámadásokat és elűzni az ellenséges csapatokat, ám ez a feladat közel sem volt egyszerű.

Leginkább azért, mert a kalózok mindig kiszimatolták, hol tartózkodik épp a védelmező sereg, a táboraikat feldúlták és kifosztották; amit mozdítani lehetett, azt mind magukkal vitték. Az ellenségnek egyébként nem kellett sokat matekoznia azt illetően, hogy merre táborozhat Csi Csi-kuang a csapatával. A kínai sereg ugyanis minden este tábortüzet rakott, és miközben a katonák jókat főztek, ettek és a stratégián elmélkedtek, fel sem merült bennünk, hogy a tűz és a felszálló füst elárulja, merre is járnak ők tulajdonképpen.

Csi Csi-kuang – Fotó: Pictures From History / CPA Media / Getty Images
Csi Csi-kuang – Fotó: Pictures From History / CPA Media / Getty Images

Miután Csi Csi-kuang rájött, hogy itt lehet a kutya elásva, gyorsan cselekednie kellett, kiötletelni egy olyan megoldást, ami megakadályozza, hogy katonái éhen maradjanak, és a japán kalózok se tudják meg, hol vannak. Ekkor jött az ötlet, hogy föld alatti kemencékben süssenek zsemleszerű kenyereket, aminek a közepét kilyukasztották abból a célból, hogy a katonák a megsült, lényegében bageleket egy kötélre felfűzhessék és a nyakukba akaszthassák, és úgy hordhassák az ízletes, ropogós kenyérkarikákat, mint egy nyakláncot. Így kivédhetők voltak az éjszakai kalóztámadások, és a katonák is egészen könnyen falatozhattak akár harc és menetelés közben is.

Csi Csi-kuang bagele – vagyis a kuang-ping (guang-bing), amit a feltalálója után neveztek el – a mai a napig nagyon népszerű nemcsak Fucsien tartományban, de például Tajvanon és Indonéziában is. A kuang-ping receptje, elkészítési módja semmit sem változott az ötszáz évben. Van, ahol még mindig a hagyományos módon agyagkemencékben sütik úgy, hogy a kézzel megformázott bageleket szép sorjában a kemence falára tapasztják – ahogy azt ebben videóban egy fucsieni pék is bemutatja, aki minden reggel, hajnalok hajnalán több száz darab kuang-pinget készít:

Teljesen érthető, ha valaki a cikk végére érve már csak egy friss, paradicsomos-krémsajtos vagy egy extrásabb bagelre tud gondolni. Ám ha nem akarunk egy pár finom falatért több ezer forintot fizetni, megpróbálkozhatjuk házilag is elkészíteni a bagelünket, amihez ebben a gasztrocikkünkben találunk útmutatót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!