A Volkswagen legsikeresebb terméke nem egy autó, hanem egy kolbász

2023. április 13. – 04:54

A Volkswagen legsikeresebb terméke nem egy autó, hanem egy kolbász
A Volkswagen Origanalteil kolbászai a cég wolfsburgi üzemében 2016-ban – Fotó: John MACDOUGALL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha azt mondom, Volkswagen, mindenkinek más az első asszociációja. Talán az ikonikus bogárhátú vagy a hippikorszak szimbólumaként is működő kisbusz, esetleg a Bëlga által is megénekelt Golf-életérzés vagy akár a cég kínos náci múltja. Az mindenesetre elég valószínűtlen, hogy a német autógyárról valakinek az ugorjon be, hogy kolbász. Pedig ez is indokolt lenne, a cég legnagyobb mennyiségben eladott terméke az utóbbi évtizedben ugyanis a 199 398 500 A számú alkatrész – ami nem más, mint egy pár kolbász, klasszikus német currywurst.

Itt álljunk is meg egy pillanatra, és azok kedvéért, akik még sosem kóstoltak ilyet, vegyük át, mi is az a német currywurst. Átadom a szót a Telex gasztroügyi szakírójának, Ács Borinak:

Curryporral fűszerezett ketchupben tocsogó főtt virsli, sült krumplival – ez Németország egyik legnépszerűbb utcai étele. Sokan már a látványától rosszul lesznek, lenézik és proli ételnek gondolják, mások úgy tesznek, mintha megvetnék, mégis imádják, megint mások nyíltan rajonganak érte. Valójában az ízléskérdésen túl a lényeg az, hogy a német virsli- és kolbászkultúra összehasonlíthatatlan a magyarral, ezek a húsipari termékek nem szójából, vízből és adalékanyagokból állnak össze, mint a hazai virslik jelentős hányada. Gondos technológiával, jó minőségű húsból készülnek, füstölve, roppanósak, belül pedig szinte olvadóan puhák.

Hogy különféle összetételű, vastagságú és füstölésű német wurstok mellé mikor került az ikonikus fűszeres szósz, ahhoz szokás szerint egy legenda kapcsolódik, ami vagy igaz, vagy nem. A mese szerint 1949-ben találta fel a fogást Herta Heuwer, akinek ételes bódéja volt Berlinben, és akinek egy arra járó angol katona adott ketchupot és curryport, majd ő leleményesen elkeverte ezeket. Azóta a currywurst annyira jellegzetes étele lett Berlinnek, hogy létezik múzeuma is, ahol a feltalálója életét mutatják be. Currywurstot enni papírtányérból, sör mellé a legjobb Berlin utcáin, de otthon is el lehet készíteni főtt, majd megpirított, jó minőségű virslivel, amit mézzel, balzsamecettel, curryporral kevert paradicsomszósszal locsolunk meg, de úgy, hogy alaposan beborítsa.

A Volkswagen első és máig legnagyobb autógyára Wolfsburgban van, 1938-ban nyílt. Ma nagyjából 15 ezer ember dolgozik itt. Ők a gyár üzemi menzáján esznek – ilyen embertömegnél nyilván nem opció az, hogy majd mindenki kiugrik a sarki kifőzdébe, vagy a céges konyhán megmelegíti az otthonról hozott kaját ebédidőben. A gyár étkezdéjében 1973-ban vezették be a saját gyártmányú kolbászt. Annyira saját gyártmányú volt, hogy ott helyben, a gyár egyik melléképületében vágták le és dolgozták fel az állatokat hozzá, aztán ott töltötték és füstölték is a kolbászokat. Pár évvel később aztán a vágóhíd részt megszüntették, aztán az eredetileg kevert disznó- és marhahúsból álló töltelékből is kivették a marhát.

Kolbászüzem a Volkswagen wolfsburgi gyárában 1973-ban – Fotó: Lothar Schaack / German Federal Archives / Wikimedia Commons
Kolbászüzem a Volkswagen wolfsburgi gyárában 1973-ban – Fotó: Lothar Schaack / German Federal Archives / Wikimedia Commons

A saját márkás currywurst óriási siker volt a gyári munkások körében, gyorsan bekerült a cég többi autógyárának menzai kínálatába is, aztán elkezdték szupermarketekbe is szállítani és stadionokban árulni focimeccseken. Sőt, egy ideje a hivatalos német VW-márkakereskedésekben díszcsomagolású ötös pakk Volkswagen kolbászt kap ajándékba minden autóvásárló. 2010 óta létezik belőle vegetáriánus verzió is – sőt, 2021 óta csak ez a változat kapható a gyár étkezdéiben, ami természetesen komoly felháborodást okozott Németország-szerte.

A 2010-es évek közepére annyira népszerűvé vált a 199 398 500 A alkatrész nevet viselő kolbász, hogy évente változik, hogy darabra ebből ad-e el többet a vállalat, vagy autóból. Általában a kolbász nyer.

A Volkswagen kolbász a mai napig a wolfsburgi autógyárban készül, ahol egy 30 főt üzemeltető hentesüzemet alakítottak ki erre. Nagyjából napi 20 ezer kolbász kerül ki innen, kétféle verzióban, a nagyobb számít az igazi klasszikusnak, ez 25 centis és 170 gramm. Bár a német wurstok alapból elég jó minőségűek, a 199 398 500 A még ehhez képest is kiemelkedő (egy csomó díjat is nyert), köszönhetően elsősorban az extra alacsony zsírtartalmának. A fűszerezése természetesen titkos recept alapján megy, annyit lehet tudni, hogy bükkfán füstölik, 100 percen át, 176 fokon. A saját kolbászhoz természetesen saját curry-paradicsom szósz is jár, szintén titkos összetétellel, annak 199 398 500 B alkatrész a neve.

(Atlas Obscura, Fortune, CNET, DW)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!