Hatvan óra, három év és egy óriási botrány kellett ahhoz, hogy Lady Diana felvehesse a legendás „bosszúruhát”

2023. április 7. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Ha Diana hercegnére gondolunk, kétségkívül mindenkinek eszébe jut az a bizonyos „bosszúruha”, amelyet a hercegné egy nívós londoni eseményen viselt, ugyanazon a napon, amikor fény derült Károly herceg és Camilla Parker-Bowles viszonyára. A hercegné eredetileg egy Valentino ruhát viselt volna aznap este, ám valószínűleg az kevésbé lett volna hatásos és emlékezetes, mint a rövid, váll nélküli Stambolian darab.

1994 júniusában Diana hercegné egy fekete színű, térdig érő, aszimmetrikus ruhában érkezett meg a londoni Serpentine Galériában rendezett gálára. Fedetlen válla és sokat mutató öltözéke felkeltette az emberek figyelmét, akik azon nyomban találgatni kezdtek, és egy sztorit is kerekítettek Diana ruhájához.

A gála napján egy másik esemény is történt: a hercegné volt férje, Károly herceg ország-világ előtt beismerte, hogy hűtlen volt a feleségéhez, és mesélt viszonyáról Camilla Parker-Bowlesszal. Mindezek után mit tehetett volna Diana? Bezárkózik, a fejére húzza a takarót, nem válaszol a hívásokra, lemondja az esti gálát, és várja, hogy elüljön a vihar? A meghunyászkodás és a bezárkózás helyett a hercegné inkább kiválasztotta ruhatára egyik legmerészebb darabját, kiállt a rivaldafénybe, azt üzenve volt férjének és szeretőjének, hogy „engem nem törtetek meg”. Így született meg ennek a „bosszúruhának” a története, amiben a plusz csavar az, hogy a hercegné eredetileg nem is ezt a ruhát akarta felvenni a Vanity Fair eseményére.

Diana hercegné érkezik az eseményre a szóban forgó ruhában – Fotó: Tim Graham Photo Library / Getty Images
Diana hercegné érkezik az eseményre a szóban forgó ruhában – Fotó: Tim Graham Photo Library / Getty Images

Diana hercegné eredetileg azt tervezte, hogy egy Valentino ruhát visel aznap este, aminek a híre kiszivárgott a sajtóhoz. A hercegné ekkor döntött úgy, hogy fittyet hányva az öltözködési szabályokra, inkább a fekete, váll nélküli ruháját fogja felvenni, amelyet Christina Stambolian tervezett neki három évvel korábban.

Stambolian úgy emlékezett vissza, hogy a hercegné a tervezés elején még vonakodó volt, túl hivalkodónak tartotta a ruhát, mert sokat mutatott, és a színében sem tudtak megegyezni. A tervező ugyanis csak fekete színben tudta elképzelni, Diana viszont visszafogottabb krémszínt szeretett volna. Miután a hercegné végül rábólintott a stílusra és a színre, két varrónő neki is látott a munkának, és több mint hatvan óra szabás és varrás után el is készültek vele. Hiába teltek izgalmasan az előkészületek és a kivitelezés, Diana sokáig nem viselte a ruhát, ami miatt Stambolian meglehetősen csalódott volt. Utólag azonban megértette, hogy a hercegné csak a megfelelő alkalomra várt, hogy bátran viselhesse a különleges darabot.

Az esemény után három évvel Diana hercegné bosszúruhája egy árverésen 65 ezer dollárért (több mint 22 millió forint) kelt el, az összeget pedig daganatos és AIDS-es betegeknek segítő jótékonysági szervezeteknek ajánlották fel. Az ikonikus ruhát 2017-ben az írországi Stílusikonok Múzeumában (Museum of Style Icons) állították ki. A ruha része volt az egykori brit hercegné halálának 20. évfordulójára szervezett Diana: A Fashion Legacy (azaz Diana: Egy divatörökség) elnevezésű, különleges kiállításnak is.

Az ikonikus pillanat, amikor Diana megérkezik a gálára a váll nélküli rövid ruhában, bekerült az uralkodócsaládról szóló netflixes sikersorozat, A korona 5. évadába is. A Diana hercegnét alakító Elizabeth Debicki a bosszúruha tökéletes másolatát viseli a sorozatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!