Mitől sárgul be az ember feje alatt a párna?

2023. március 28. – 05:05

Mitől sárgul be az ember feje alatt a párna?
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg mindenki – legalábbis mindenki, aki húzott már át ágyneműt – találkozott azzal, hogy idővel az ember párnája elkezd sárgulni, és mindenféle, meglehetősen gusztustalannak kinéző folt jelenik meg rajta.

Ezeknek a gusztustalan(ul kinéző) foltoknak mi magunk, a párna használói vagyunk az oka. Lássuk be, álmában mindenki izzad – különböző mértékben –, csorog a nyálunk, ráadásul az arc- és fejbőrünkön, illetve hajunkon található zsír és mindenféle arc- és hajápoló termék is akadály nélkül szívódik át a párnába. Amin ideális esetben napi 8 órát tölt a fejünk, tehát többet van vele közvetlen kapcsolatban a testünk, mint a legtöbb ruhadarabunkkal, mégsem fordítunk elég figyelmet a higiéniájára.

Normál esetben ugyanis évente legalább kétszer ki kellene mosni az alváshoz használt párnákat (az azon feltüntetett utasítások szerint, már amennyiben vannak ilyenek). Ebben az esetben az is elkerülhető, hogy a sárgásodás, foltosodás túl nagy méreteket öltsön. Ha viszont valaki két vagy több éven át nem mossa a párnáját, ez a folyamat visszafordíthatatlanná válik – és hát a legtöbb szakértő szerint ilyenkor érdemes is lecserélni a párnát magát, nem pedig továbbhasználni azt.

A viszonylag gyakori mosáson felül segít, ha használunk a párna és a huzat közé plusz rétegként befurakodó extra védelmet, az ilyen párnavédőkből van vízhatlan változat is, ami végképp megóvja magát a párnát. Ráadásul ezeket hetente, az ágyneművel együtt könnyen ki lehet mosni, amivel meghosszabbítható a párna élettartama. Szintén segít ebben, ha az ember nem vizes hajjal és nem olajos alapú ápolószereket használva fekszik le.

És ha már itt vagyunk, a nyálcsorgatást leszámítva hasonló a helyzet a matraccal, ami az évek során szintén elég sok izzadtságot szív fel. Ha a matracunk hétévesnél öregebb és azon is foltok vannak, higiéniai szempontból, ha anyagilag megtehetjük, szintén a csere lehet a megoldás.

(Forrás: TechRadar)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!