Létezik tüzérségi hangtompító, csak nem sok értelme van

2023. január 31. – 05:01

Létezik tüzérségi hangtompító, csak nem sok értelme van
Fotó: TheFirearmBlog

Másolás

Vágólapra másolva

Biztosan sokan láttak már különböző akciófilmekben olyan jelenetet, amelyben a főhős vagy főgonosz fog egy pisztolyt, és felcsavar rá egy hangtompítót, hogy minél kisebb feltűnés mellett lövöldözhessen. (Tegyük hozzá, hogy a filmekben picit más hangeffektet használnak, mint a való életben, ez az utólag szerkesztett John Wick-jelenet megmutatja, mi is a különbség Hollywood és a való világ között.)

Pisztolyok, gépfegyverek mellett viszont jóval nagyobb eszközökön is lehet hangtompító – például a 25 tonnás, 1963 óta hadrendben levő amerikai M109 önjáró tarackon.

De mi értelme van egy önjáró löveget hangtompítóval használni? Hadi körülmények között igazából a világon semmi nem lenne, akadnak viszont speciális esetek, amikor muszáj valamit kezdeni a nem kívánt, meglehetősen erős hanghatással. Ami az M109-eseket illeti, Németországban és Amerikában is van olyan katonai lőtér, amely viszonylag közel van lakott területhez, ha pedig itt gyakorlatoznak a tarackokkal, az a helyiek agyára tud menni.

És mit is csinál maga az eszköz? Egy acélszerkezet segítségével lehetővé teszi, hogy pontosan 30 fokos dőlésszögben történő tüzeléskor használni lehessen a hangtompítót. De csak így lehet bevetni, ugyanis nem lehet a lövegtoronyhoz rögzíteni, mivel korábbi tesztek azt mutatták, hogy ez befolyásolja a visszarúgást és károsíthatja a löveget – írja a We Are The Mighty hadászati blog.

A 100 ezer dolláros (36 millió forint), ritkán bevetett eszköz 20 decibellel képes csökkenteni a tarack lövésének hangerejét, ami elsőre nem tűnik soknak, de nagyjából egy normál hangerőn hallgatott tévé és egy maximális fokozatra kapcsolt turmixgép hangereje között is ennyi a különbség, és hát a tévé elég sokat tud menni, bekapcsolt turmixgép mellett meg ritkán érezzük jól magunkat 30 másodpercnél tovább.

A tarackhangtompító eredetileg a TheFirearmBlogon bukkant fel, ahol egy tankhangtompítóra is rábukkantak – ez azokhoz a Leopard 2-esekhez is jó, amiknek Ukrajnába küldését épp nemrég engedélyezte Németország. Sőt, előtúrtak egy olyan amerikai szabadalmat is, amely egy magára a tank lövegére rögzített, tehát hordozható hangtompítóra vonatkozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!