Gyakoriak az ovis polgármesterek egy amerikai településen

2023. január 3. – 04:59

Gyakoriak az ovis polgármesterek egy amerikai településen
Dorset korábbi 2015-ös polgármestere, James Tufts reakciója, miután elvesztette a 2016-os választást – Fotó: Lorie Shaull / Flickr

Másolás

Vágólapra másolva

Időről időre felbukkannak olyan utópiák, amelyek szerint sokkal jobb lenne a világ, ha gyerekek (vagy nők) irányítanák. Az észak-amerikai Minnesota állam egyik apró településén ez maga a normalitás, mivel – ha a szerencse úgy dobja – egészen apró gyerekek is elnyerhetik a polgármesteri címet.

A mindössze 24 fős Dorset polgármesteri posztja természetesen jelképes és akár ügyes marketing- vagy pr-fogásként is értelmezhető. Máskülönben ki figyelne fel egy porszemnyi településre Minnesota közepén?

Dorsetet ténylegesen egy öt helyi vállalkozás tulajdonosából álló csoport vezeti, a polgármester-választás mégis nagy esemény, minden évben augusztusban tartják a Taste of Dorset nevű fesztiválon. Egy dollárért bármelyik helyi lakos betehet egy nevet egy kalapba (más forrás szerint vödörbe), amelyből kihúzzák a következő év polgármesterének nevét.

A polgármester személyéről tehát leginkább a szerencse dönt – többnyire, de nem mindig. Előfordult már olyan, amikor valaki egy jól sikerült kampány után került a város élére: ez bő tíz évvel ezelőtt történt, amikor a pecázást, a botokat és az ovit kedvelő, akkor hároméves Robert „Bobby” Tufts lett a település polgármestere.

Robert anyukája, Emma Tufts azt nyilatkozta, hogy a fia valóban kampányolt a pozícióért, kitűzőket osztogatott és – nyilván a szülei segítségével – plakátokat ragasztgatott. Sikerének kulcsa az volt, hogy több dorsetit is rá tudott venni, hogy az ő nevét dobja be a kalapba. A stratégia működött. „Annyira izgatott volt, mindenkinek elmondta az óvodában, hogy örökké polgármester lesz” – nyilatkozta a fiú édesanyja.

A cím elnyerése után Bobby büszkén képviselte választóit, boldogan üdvözölte őket a helyi étteremben és egyéb nyilvános helyeken, részt vett egy minnesotai horgászévad-megnyitón és csaliügyben adott tanácsokat horgászoknak. Voltak karitatív intézkedései is: pénzt gyűjtött az Üdvhadseregnek és a beteg gyerekek családjait segítő Ronald McDonald Háznak, és segített játékokat gyűjteni gyerekeknek.

Regnálása egyik legfőbb hozadékának az ingyenfagylaltokat tartja.

Mandátuma lejárta után még egy ciklusra, azaz egy újabb évre őt választották – a kalapból – polgármesternek. Utána egy 16 éves srác következett, majd ismét a család kezébe került a falu, miután 2015-ben Bobby akkor hároméves kisöccse, James lett a polgármester. Mivel a családban már volt vezetői tapasztalat, ő gondolkodás nélkül vágta rá egy interjúban, amikor arról faggatták, milyen egy jó polgármester: „Kedvesnek kell lennie, és nem beszél a kakiról.”

(Források: 1, 2, 3, 4)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!