Mi a fenének üldögélnek egyes férfiak olyan sokáig a WC-n?

2022. szeptember 25. – 16:06

Mi a fenének üldögélnek egyes férfiak olyan sokáig a WC-n?
Fotó: Jaakko Paarvala / Moment Open / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nagyon fárasztó nap után az otthoni WC-n ücsörögtem. A dolgomat már elvégeztem, le is húztam, de nem mentem vissza a való életembe. Ottmaradtam ezen a különös helyen. Üldögéltem, kezemben a telefonommal, és bambán néztem a képernyőt. Csak görgettem, görgettem és görgettem térből és időből kizuhanva. Pehelykönnyűnek éreztem magam, finoman siklottam a hírek és a közösségi média végeláthatatlan horizontján.

Valami ilyesmit érezhetnek azok a férfiak, akik napi rendszerességgel hosszabb ideig üldögélnek a vécén úgy, hogy valójában már nincs is ott dolguk. A Vice megpróbálta körüljárni a témát, és a saját minifelmérésük szerint

  • a férfiak 92 százaléka rendszeresen 20 percnél is többet tölt a toaletten, 70 százalékuk 30, sőt akár 40 percnél is többet ül ott. Páran pedig bevallották, hogy rendszeresen akár egy órát is eltöltenek a vécén üldögélve;
  • a nőknél viszont szinte egyáltalán nem jellemző, hogy 10 percnél több időt venne igénybe a vécézés.

Viszont vannak, akik megkérdőjelezik a Vice munkamódszereit, ezért nem vettem készpénznek az eredményeiket.

Próbára teszi a trónoló férfiakkal élők idegeit

Körbekérdeztem ismerősök, barátok, munkatársak körében, hogy ők mennyire tapasztalják azt férfiak esetében, hogy a kelleténél jóval több időt töltenek vécén üldögélve. Azonnal látszott, hogy darázsfészekbe nyúltam. Egyértelmű volt, hogy komoly feszültség tud kialakulni emiatt. Néhány idézet nőktől, ami ezt bizonyítja:

  • „Derítsd ki, miért van ez, és hogyan lehetne ennek VÉGET VETNI :(”
  • „Egyszerűen nem értem. Én arra törekszem, hogy elvégezzem a dolgomat, és minél hamarabb kijussak onnan. Egyszer lemértem, és mindennel együtt 30 másodperc alatt megvagyok az egésszel.”
  • „Én már megfőztem, megterítettem, könyvet olvastam, ő meg még mindig a budin ült.”
  • „Van, hogy annyi ideig ül a WC-n a pasim, hogy amikor kijön onnan, a konyhapultba kapaszkodva jön vissza, annyira elzsibbadt a lába.”
  • Nem biológiai az ok, hanem azt mondja, „csak ott lehet nyugodtan az ember”.

De volt, aki vitatta, hogy ez főként a férfiakra lenne jellemző, ő inkább a lusta családtagokkal sújtott nőktől hallott ilyesmit: „Én ebben nem hiszek! Egy csomó anyától hallom, hogy klotyóra menekülnek a család rengeteg kérése elől!”

Stresszoldás a nyugalom szigetén, távol a világ nehézségeitől

Több másik felmérés is arra az eredményre jutott, hogy a férfiak körében gyakoribb jelenség a WC-n ücsörgés. Egy fürdőszobai termékekkel foglalkozó cég 2018-as felmérése alapján a megkérdezett férfiak jelentős része azt mondta, hogy stresszoldás miatt tölt több időt a vécén, „élvezve a pihenést”.

  • 84 százalékuk a közösségi médiát böngészi,
  • 68 százalékuk videókat néz,
  • 62 százalékuk híreket olvas,
  • 49 százalékuk emaileket és más üzeneteket olvasgat,
  • 24 százalékuk tévéműsort néz,
  • 14 százalékuk könyvet olvas,
  • 8 százalékuk pedig akár telefonál is a budin ülve.

De a leggyakoribb válasz az volt, hogy azért vannak ott, hogy „egy kis időt töltsenek egyedül”. Ott távol vannak a világ zajától, és nem szól hozzájuk senki. 63 százalékuk mondta azt, hogy a munkahelyi vagy otthoni frusztrációk miatt tölt szándékosan több időt a vécén. Egy másik, a Neurogastroenterology & Motility című folyóiratban 2009-ben megjelent tanulmány szerint is jóval több férfi olvas rendszeresen a vécén ülve, mint nő. Jonathan Alpert amerikai pszichoterapeuta szerint kiemelkedő mértékben érintettek a kisgyermekes apák, akik a szülői feladatok elől szeretnek így elvonulni.

A pszichológus szerint a mai kultúránkban kevés rituálé van az egyedüllétre

Manapság sokak életéből hiányzik a csend és az egyedüllét, ha valaki – például a munkájából kifolyólag – egész nap emberek között van, annak az egyedüllét pihenés – erről beszélt a Telexnek Tóth Dániel pszichológus. Szerinte mindig óvatosan érdemes bánni az általánosítással, elképzelhető, hogy sok férfira jellemző ez, de azért az Angry Birds- és Candy Crush-féle telefonos játékok statisztikáiból kiderül, hogy sok nő is él hasonló módszerekkel pihenés céljából.

Mint mondta, a mai kultúránkban kevés rituálé van az egyedüllétre, és lehet, hogy egyeseknek a vécé jelent egy olyan „menedékhelyet”, ahol bezárkózhat, egyedül lehet, nem szól hozzá senki, és neki se kell senkivel beszélgetnie. „A férfiak esetén ilyenkor van néhány perc, amikor nem kell erősnek lenni, nem kell keménynek lenni, nem kell megfelelni, nem kell pózolni. Ekkor legálisan lehet csinálni bármit. Tudjuk, hogy az emberi idegrendszernek, pszichének létfontosságú, hogy időnként olyan dolgokat csináljon, ami nem létfontosságú” – mondta Tóth Dániel.

Nem világos, hogy erre a felmérésekben mennyire kérdeztek rá – folytatta a pszichológus –, de ezekben az elvonulásokban az is benne lehet, hogy sokaknál úgy alakult a felnövés során a pszichoszexuális szokásrendszer, hogy például az önkielégítés a WC-ben történik, mert nem ritkán csak ez az egyetlen olyan helyiség van, ahol nyugton lehet lenni, be lehet zárni az ajtót.

Persze a férfiak sem mind egyformák, mindenki máshogy tud feltöltődni. De egy párkapcsolatban mindenképpen le kell kommunikálni, ha valakinek csendre és egy kis egyedüllétre van szüksége – mondta.

Növeli az aranyér kialakulásának kockázatát a sok WC-n üldögélés

Viszont egészségügyileg van egy kis bökkenő a toaletten üldögéléssel. A tartós WC-n ülés ugyanis akkor is növeli az aranyér kialakulásának kockázatát, ha nem erőlködik az illető – erről beszélt a Telexnek Dr. Sipos Péter sebész, proktológus. A mozdulatlanul ülve töltött idő során folyamatos terhelés éri az alhasi részt, a végbélben levő vénákból nehezebben tud visszafolyni a vér, ami pangást okoz, és tartósan a vénák kitágulásához vezet.

Azt gondolhatnánk, az aranyeresség főként a férfiak betegsége, és ezt a tartós mellékhelyiségben töltött idő okozhatja, ezt azonban a statisztika nem támasztja alá. A férfi-női előfordulása az aranyereknek csaknem egyforma. A WC-n üldögélés inkább a férfiakra jellemző, a nőknél pedig a terhesség csaknem ugyanilyen szerepet játszik előfordulásukban – vezette le Sipos Péter.

A szakorvos szerint egyébként a modern WC-k evolúciós szempontból nem túl előnyösek, hiszen az ember – sok állathoz hasonlóan – guggoló-pózban ürített nagyon sokáig. Sok országban még manapság is sokkal elterjedtebbek a guggolós vécék. Ez azért egészségesebb, mert abban a pozícióban kiegyenesedik a vastagbél és a végbél közötti szög, és az utóbbiba így könnyebben kerül bele a széklet. De lehet ehhez hasonló pózt produkálni a nálunk elterjedt mai WC-n is azzal, ha felemeljük a lábunkat kb. 15-20 cm magasra (vagy feltesszük valamire, mondjuk egy sámlira), illetve ha előredőlünk.

De persze nem csak ezeken múlik az aranyér kialakulása, vannak más rizikófaktorok is, például kötőszöveti gyengeség, vagy a nagy sörhas is megnöveli a hasi nyomást, ami kitágítja az ereket – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!