Marilyn Monroe-t még articsóka-királynővé is megválasztották

2022. augusztus 1. – 05:03

Marilyn Monroe-t még articsóka-királynővé is megválasztották
Marilyn Monroe riporterek és rajongók gyűrűjében, Hollywoodban, 1953-ban – Fotó: Murray Garrett / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Kevés szórakoztatóipari munkást vettek annyira igénybe és használtak ki – tragikusan rövid – pályafutása alatt, mint Marilyn Monroe-t. Ennek egy kevéssé ismert példája, hogy még jóval azelőtt, hogy kultikus státuszba került volna, a 22 éves Monroe-t 1948-ban (egyes források szerint 1947-ben) megválasztották Kalifornia első articsóka-királynőjévé. Verseny nem előzte meg a címet, inkább csak ügyes marketingfogás volt az egész.

Az ötvenes években berobbanó színésznőt a negyvenes évek végén még kevesen ismerték. Ekkor jutott a fura címhez, mégpedig úgy, hogy egy Stanley Seedman nevű ékszerész népszerűsíteni akarta a kaliforniai Salinas nevű városban található üzletét. Miután másodállásban filmsztárpromoterként dolgozott, úgy döntött, hogy felhasználja kapcsolatait. A gyémántárus egy Doreen Nash nevű fiatal, feltörekvő színésznőt választott, de az utolsó pillanatban Nash lemondta a részvételt, így egy Marilyn Monroe nevű másik feltörekvő színésznőt kért fel helyette beugrónak. A színésznő igent mondott, és egy hetet töltött el a Monterey-öböl környékén ékszermodellként – és autogramokat osztogatott.

Ekkor találkozott a CalChoke (Kaliforniai Articsókaszövetség) képviselőivel, akik egy „Kalifornia articsóka-királynője” felirattal díszített vállszalagot aggattak rá. A képeket reklámként használták: a fotókon Monroe testén ível át a szalag, kezében articsókákat tart. Nem sokkal korábban változtatta meg a nevét, miután Ben Lyon, a 20th Century Fox színésze és stúdióvezetője arra jutott, hogy az ifjú színésznőnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy befusson, de a Norma Jeane név túl snassz.

Na de miért találták ki az articsóka-királynői címet? Természetesen marketingokokból: így akarták népszerűsíteni a zöldséget és annak egészségre gyakorolt jótékony hatását.

Az esetről nem sok infó maradt fenn, az viszont pontosan látható, hogy – bár kérdéses, hogy a kettő között van-e bármi összefüggés – az eseményt követő években Monroe karrierje és a Castroville-i articsókatermesztés is szárnyalni kezdett, mindkettő a maga módján. Monroe-ból világhírű színésznő, énekes és modell lett, a 7500 fős Castroville pedig a „világ articsókaközpontjaként” vált híressé (valószínűleg újabb marketingfogásként). 1959 óta a kisváros annyira komolyan veszi állandó toposzát, hogy minden évben megrendezi az Articsókafesztivált.

Marilyn Monroe articsóka-királynőként, 1948-ban – Forrás: Artichoke Festival
Marilyn Monroe articsóka-királynőként, 1948-ban – Forrás: Artichoke Festival

Nem elhanyagolandó tény persze, hogy Kalifornia adja az Egyesült Államok szinte valamennyi articsókáját, azon belül is Monterey megyében összpontosul a termesztés 80 százaléka, ennek pedig Castroville a központja. Bár az articsóka Amerikában messze nem a leggyakoribb zöldség a háztartásokban, 2013-ban mégis Kalifornia állam zöldségeként méltatták.

Az articsóka melegkedvelő növény, nem csoda, hogy jól érzi magát a nyugat-amerikai államban. Európában a Földközi-tenger partján, főleg Olaszországban és Franciaországban terjedt el. Roppant egészséges zöldségféle: legfontosabb összetevője az epe és a máj számára kedvező cinarin.

Másik fontos hatóanyaga az inulin, egy olyan rostanyag, amelyet a szervezet nem tud megemészteni, így a bélben tápanyagot nyújt a hasznos baktériumoknak, és gátolja a kártékony mikroorganizmusok megtelepedését. Az inulin ugyanakkor természetes cukorpótló, így az articsóka a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. Sok benne az antioxidáns, fontos foszfor-, kalcium-, magnézium-, vas- és káliumforrás, bővelkedik A-, B1-, B2-, valamint C-vitaminban. Gyulladáscsökkentő hatású flavonoid is található benne.

A magyar irodalomban A három testőr Afrikában című Rejtő Jenő-regényben jelenik meg, amikor Levin az úriember fogalmának meghatározására használja: „Úriember nem eszi az articsókát vajasmorzsával. Ez a felcseperedett kispolgárok legrútabb szokása.” Manapság – épp az articsóka felsorolt kiváló tulajdonságai miatt – természetesen ez a nézet már idejétmúlt: bármilyen étkezésre alkalmas formában érdemes fogyasztani az articsóka fészekpikkelyekkel fedett virágzati bimbóit.

(Források: 1, 2, 3, 4)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!