A világ legfurább brandyjének üvegébe egyenesen a fáról nő bele a körte

2022. július 18. – 04:52

frissítve

A világ legfurább brandyjének üvegébe egyenesen a fáról nő bele a körte
Fotó: Rolf Haid / dpa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Aki ivott már pálinkát, az jó eséllyel tudja azt is, hogy létezik belőle úgynevezett ágyas verzió, amikor is a pálinka elkészítéséhez használt gyümölccsel „ágyaznak meg” a pálinkának az üvegen belül. Na, ezt emeli egészen extrém szintre egy Franciaországban, Svájcban, Németországban, Amerikában és kisebb mennyiségben Kanadában és Ausztráliában is készített brandyfajta, a Poire Williams eau de vie, aminek különlegességét az jelenti,

hogy egy egész vilmoskörtét nevelnek bele a brandy üvegébe úgy, hogy az üveget felkötik a fára.

A dolog persze nem ilyen egyszerű, elég nagy műgond kell ahhoz, hogy egy üveg átlátszó brandyben ott virítson egy egész, jó nagy, egészséges körte. Az egész úgy kezdődik, hogy kiválasztanak egy szép virágot a körtefán, és azt az ágával együtt beledugják az üvegbe, amit felkötnek a fára. Ezután, ahogy a virágból termés, vagyis körte lesz, egy külön rendszerrel friss levegőt pumpálnak az üvegbe. De gondoskodnak a konkurenciáról is, az ágon növekvő többi körtét levágják, hogy az üvegbe kerülő gyümölcs a lehető legtöbb tápanyaghoz jusson.

Nyár végén, a saját kis üvegházában megnőtt körte körül levágják a leveleket, gondosan kimossák az üveget, és persze magát a körtét is levágják az ágról, azzal együtt ugyanis eléggé nehéz lenne palackozni. A körtére az előző évben leszüretelt körtéből készült, teljesen átlátszó brandyt öntik. Az NPR cikke szerint az 1700-as évek óta működik ez a hagyomány a franciaországi Elzász régióban.

Fotó: Westford Hill Distillers
Fotó: Westford Hill Distillers

A körte aztán pár év alatt átadja cukortartalma egy részét a brandynek, ami így kifejezetten gyümölcsös, édes itallá válik. Étkezés után, digestifként szokták felszolgálni, de jó választás sajt mellé, sőt, bizonyos esetekben marinádok, szószok elkészítéséhez is szoktak használni főzés közben.

Már ami az italt illeti, de ott van még ugye a körte is. Az üveg méretétől, formájától, nyílásától függően vagy fel lehet aprítani egy vékony, éles késsel, hogy aztán kinyerhető legyen az üvegből, vagy óvatosan össze lehet törni az üveget, majd a körtét alaposan lemosva elfogyasztani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!