Negyvenméteres fákból álló ősi erdőt fedeztek fel egy víznyelő mélyén Kínában

2022. június 07. – 04:59

frissítve

Negyvenméteres fákból álló ősi erdőt fedeztek fel egy víznyelő mélyén Kínában
A 2020. október 10-én készült fényképen pálmafák láthatók egy óriási víznyelőben a közép-kínai Hupej tartományában – Fotó: Song Wen / Xinhua via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kínai barlangkutatók csoportja egy közel kétszáz méter mély víznyelőt fedezett fel májusban az ország déli részén, Kuanghszi-Csuang tartományban. Az expedíció tagjai száz métert ereszkedtek le a víznyelő oldalán, majd több órán át gyalog mentek egyre mélyebbre, mígnem elérték az óriási üreg alját.

A víznyelő fenekén egy negyven méter magas fákból és vállig érő aljnövényzetből álló ősi erdőre bukkantak. Az expedíció vezetője, Csen Li-hszi szerint nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy eddig felfedezetlen, a tudomány által még nem leírt növény- és állatfajok élnének a víznyelőben. A tudósok szerint a felfedezett erdő egy olyan ősi erdő, amit valószínűleg sosem zavart meg az emberi tevékenység, ennélfogva érintetlen ökoszisztémának tekinthető.

Csang Jüan-haj, a Kínai Földtani Intézet Karsztgeológiai Intézetének kutatója azt mondta, hogy a Ping'e falu közelében talált víznyelő 192 méter mély, a belseje 306 méter hosszú, az aljánál 150 méter széles, a térfogata pedig meghaladja az ötmillió köbmétert. Ezen paraméterek alapján ez a víznyelő a nagyobbak közé sorolható. Hozzátette, hogy a víznyelőre egy Vu nevű barátja talált rá először, aki műholdas felvételek segítségével határozta meg a karsztjelenség valószínű helyét. Csang ezután elment a területre, hogy megerősítse Vu feltételezését, majd miután kiderült, hogy tényleg ott van a víznyelő, hivatalos expedíciót szervezett a megfelelő feltárásra.

George Veni, az Amerikai Barlang- és Karsztkutató Intézet igazgatója szerint nem meglepő a felfedezés, ugyanis Dél-Kína karsztos vidékén rengeteg ehhez hasonló víznyelő alakult ki, amelyeket mandarin nyelven „tiankengnek”, azaz „mennyei gödörnek” neveznek. Hozzátette, hogy ezek a felszíni karsztjelenségek az alapkőzet feloldódásával alakulnak ki, amikor az enyhén savas esővíz átszivárog az alapkőzet repedésein, és lassan alagutakká, majd üregekké tágítja azokat. Ha pedig egy ilyen föld alatti üreg elég nagyra nő, a mennyezete fokozatosan beomolhat, hatalmas víznyelőket hozva ezzel létre.

A Vietnámmal határos Kuanghszi-Csuang Autonóm Terület ismert a lélegzetelállító karsztképződményeiről, víznyelőkről, sziklaoszlopokról és természetes hidakról, amelyek miatt a régió kiérdemelte az UNESCO Világörökségi terület címét.

Felhasznált források:

  • Scientists find ancient forest hidden in newly discovered 192-metre-deep sinkhole in southern China (South China Morning Post)
  • Giant sinkhole with a forest inside found in China (Live Science)
  • Giant karst sinkhole discovered in China's Guangxi (Hszinhua)
Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom