Arizonai katonák miatt tudunk ma kocsiból rendelni a Mekiben

2022. május 27. – 05:03

Arizonai katonák miatt tudunk ma kocsiból rendelni a Mekiben
Az első McDonald’s Drive Thru Sierra Vistában, Arizonában – Fotó: Leann Richards / McDonald’s

Másolás

Vágólapra másolva

A McDonald’s franchise-t már 1940-ben elindították ugyan, arra még évtizedeket kellett várni, hogy a gyorsétteremlánc megnyissa az első Drive Thrut is, vagyis azt, hogy az emberek kocsiból rendelhessenek az étterem ablakánál. Az ötlet egy arizonai McDonald’s étteremvezetőjétől származik, aki szerette volna katonákkal bővíteni a vendégkörét.

David Rich az arizonai Sierra Vista Mekijének volt a vezetője, az ő fejéből pattant ki az az ötlet, hogyan lehetne a környékbeli Fort Huachucában állomásozó katonák számára is elérhetővé tenni a mekis kajákat.

Az ott állomásozó katonáknak kifejezetten rossz hírük volt évtizedek óta, a legendák szerint gyakran megfordultak a környékbeli piros lámpás negyedben, munkaidőben pedig az arizonai sivatagban, az amerikai–mexikói határ környékén kergettek bűnözőket és más törvényen kívülieket. Valószínűleg ezért sem véletlen, hogy a hetvenes években még élt az a szabály, hogy a katonáknak tilos volt egyenruhában publikusan mutatkozniuk, mert a viselkedésükkel gyakran szégyent hoztak a hadseregre.

A Sierra Vista-i Meki vezetője viszont szerette volna valahogy bővíteni a vevőkörét, azonban az egyenruhára vonatkozó szabály miatt a katonák nem léphettek be az étterembe. Ezért fogta magát, vágott egy lyukat a falba, épített hozzá egy elhúzható ablakot, és láss csodát, létrejött az első mekis Drive Thru.

Ezzel David Rich kijátszotta a rendszert, hiszen a katonáknak nem kellett egyenruhában mutatkozniuk az emberek között, és a járművükben ülve rendelhettek ételt a McDonald’sban. A húzás annyira bejött, hogy korabeli beszámolók szerint hosszú sorokban álltak a katonai járművek, hiszen a támaszpont mindössze két mérföldre volt Sierra Vistától.

Ezután sorra nyíltak a Drive Thruk a Mekikben, egy a Georgia állambeli Tuckerben, majd még egy Oklahoma Cityben, és a McDonald’s forgalma hirtelen 40 százalékkal megnőtt. Négy évvel később már 2700 Drive Thru üzemelt az Egyesült Államok nagyjából 5000 Mekijében. 2020-ban a McDonald’s már a forgalmának 70 százalékát köszönhette az autós rendeléseknek.

Az úttörő szerepet betöltő Sierra Vista-i McDonald’sot pedig végül utolérte a változás szele. 1999-ben ugyanis éppen azért bontották le az épületet, hogy egy nagyobb McDonald’s nyíljon a helyén, itt már két Drive Thru-sáv is elférhetett az addigi egy helyett. Viszont a városvezetés nem felejtette el a történetet, és egy emlékplakettet helyeztek el az új épületre, hogy minden arra járó tudja, bizony itt lehetett a világon először kocsiból hamburgert és sült krumplit rendelni.

Források: AZ Central, Mashed

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!