Az igazi Iceman sokkal menőbb, mint Val Kilmer a Top Gunban

2022. május 24. – 23:34

Az igazi Iceman sokkal menőbb, mint Val Kilmer a Top Gunban
Deniz Tek katonaihelikopter-pilóta 1986-ban Hawaiin – Fotó: deniztek.com

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöktől adják a mozikban az 1986-os Top Gun folytatását, amelyben Tom Cruise és Val Kilmer ismét amerikai vadászpilóták bőrébe bújnak. Az eredeti Top Gun a maga idejében igazi kasszasiker volt, és nem kicsit az amerikai katonai propagandára is rásegített azzal, hogy romantizálta a hadsereget, azon belül is a haditengerészet vadászpilótáit.

A film főszereplője ugyan Tom Cruise, aki a folytatásban is kulcsszerepet kapott, de közel ennyire emlékezetes karakter Iceman is, akit Val Kilmer játszott. Később kiderült, hogy

valóban szolgált az amerikai légierőnél egy Iceman hívójelű pilóta, aki a való életben sokkal vagányabb volt, mint amit Hollywood ki tud találni.

A készítők tagadták ugyan, hogy a Top Gunban látható pilótákat valódi emberekről mintázták volna, sokan az amerikai légierőnél máig meg vannak győződve arról, hogy a Val Kilmer által alakított Icemant egy bizonyos Deniz Tekről mintázták. A Stripesnak nyilatkozó egykori katonaihelikopter-pilóta, Phil „Dust” Peterson szerint óriási a hasonlóság a valódi és a filmes Iceman között, csak szerinte Deniz Tek még erősebb karakter volt az életben, mint a filmes mása.

Deniz Tek 1983-ban a légierőnél – Fotó: deniztek.com
Deniz Tek 1983-ban a légierőnél – Fotó: deniztek.com

A Stripesnak a készítők elmondták, hogy szó sincs arról, hogy róla mintázták volna Icemant, hiszen direkt figyeltek arra, hogy a szereplőknek olyan hívójelük legyen, ami nem létezett akkor az amerikai pilóták körében. Az egyetlen kivétel Viper volt, akit egy Pete Pettigrew nevű (semmi köze a Harry Potterhez) vietnámi veteránról mintáztak.

Ettől függetlenül a valódi Iceman, Deniz Tek története elképesztően érdekes. A török felmenőkkel is bíró Tek a michigani Ann Arborban nőtt fel pont abban az érában, amikor az MC5 és az Iggy Pop-féle Stooges is nagyon pörgött. A hatvanas évek rock and rollja örök nyomot hagyott Tekben, aki aztán a családjával Ausztráliába költözött. A legenda szerint még egy egészen ritka, vintage gitárt is eladott ott Keith Richardsnak a Rolling Stones 1972-es ausztrál turnéján.

A michigani rock and roll színtérből inspirálódva 1974-ben megalapította a Radio Birdman nevű protopunk zenekart Ausztráliában, amelyre ma már úgy hivatkozik mindenki, hogy a helyi rocktörténet egyik legnagyobb hatású együttese. Tek a hetvenes évek nagy részében élte az ausztrál rocksztárok életét, amíg vissza nem költözött az Egyesült Államokba, miután feloszlott a Radio Birdman.

Eközben Tek még a hetvenes évek elején elvégezte Ausztráliában az orvosi egyetemet, ezután ment Amerikába. Testvére a légierőnél volt vadászpilóta, ő viszont a haditengerészetnél kötött ki repülőorvosként. Tek F–4 Phantom típusú vadászgépek hátsó ülésén utazott általában a pilóta mögött, és hawaii Kaneohe-öbölben állomásozó 212-es és 232-es tengerészgyalogos-támadó osztag tagja volt.

Elmondása szerint a bevetései nagy része rutinmunka volt, mindössze egyszer történt majdnem óriási baj, amikor az F–4 Phantomnak kigyulladt a motorja a levegőben. Már majdnem katapultálniuk kellett a pilótával, de végül pár biztonsági megoldás után elaludt a tűz, így végül füstölő motorral, majdnem tök üres tankkal, de biztonságosan tudtak landolni. Tek egészen 1989-ig szolgált a légierőnél, ahol állítása szerint azért kapta az Iceman hívójelet, mert azt hitték róla, hogy egyáltalán nincs humora. Ezt Tek egyébként cáfolja, de a katonaság már csak olyan, hogy ha rád aggatnak egy becenevet, azt örökké hordani fogod.

Leszerelése után továbbra is orvosként dolgozott, illetve folytatta a zenei pályáját is. A kilencvenes évek elején megalapította a Deniz Tek Group nevű formációt, amellyel egy ideig Ausztráliában, Európában és Amerikában is turnézott, aztán 1996-ban feloszlottak. Amerikában szólóban folytatta, és olyanokkal dolgozott együtt, mint Wayne Kramer (MC5) vagy Dave Weyer, akit leginkább Jimi Hendrix jobbkezeként szokás emlegetni. Közben újra összeállt a Radio Birdman az eredeti tagokkal, 2006-ban még új nagylemezt is kiadtak, majd egy évvel később e formáció miatt Teket beválasztották az ausztrál rock and roll halhatatlanjai közé.

Deniz Tek 2020-ban megjelent albumával – Fotó: Deniz Tek / Facebook
Deniz Tek 2020-ban megjelent albumával – Fotó: Deniz Tek / Facebook

A 69 éves Tek a világjárvány kirobbanásáig 50-60 koncertet adott évente, rendszeresen vesz fel és ad ki új szólólemezeket. Jelenleg Hawaiin él egy kis farmon, kávét termeszt, illetve mellékállásban továbbra is a helyi sürgősségi ellátásban dolgozik orvosként.

Források: Stripes, Guardian

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!