A túl sok fejfájás elleni fájdalomcsillapító szedése fejfájást okozhat

2022. május 11. – 04:59

frissítve

A túl sok fejfájás elleni fájdalomcsillapító szedése fejfájást okozhat
Fotó: Andrew Brookes / Cultura Creative / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Jó eséllyel önnel is előfordult már, hogy annyira fájt a feje, hogy bevett rá valamilyen fájdalomcsillapítót, vagy csak épp olyan helyzetben volt, hogy nem engedhette meg magának, hogy kivárja, amíg magától elmúlik a fájdalom. Amennyire hétköznapi dolog azonban a fejfájás gyógyszeres kezelése, annyire kevéssé ismert jelenség, hogy maga a fájdalomcsillapító is előidézhet fejfájást – amire megint fájdalomcsillapítót szedve ördögi körbe kerülhetünk.

Ennek a kellemetlen állapotnak van egy hivatalos definíciója is: a Nemzetközi Fejfájás Társaság (IHS) meghatározása szerint akkor szenved valaki fájdalomcsillapító-túlhasználat által okozott fejfájásban, ha legalább három hónapon át havi legalább 15 napon fáj a feje, miközben túlzásba viszi valamilyen fejfájás elleni fájdalomcsillapító szedését. Az, hogy pontosan mit jelent a „túlzásba vinni”, a konkrét szertől is függ, de a fájdalomcsillapító havi 10 vagy 15 napon, vagy annál gyakrabban történő szedésétől számolják. A leggyakoribb fájdalomcsillapítók, mint a paracetamol, az ibuprofén és társaik esetében havi 15 nap felett kezdődhetnek a problémák, míg az opioid- vagy a butalbitáltartalmú szerek, illetve a kombinált fájdalomcsillapítók esetében már a havi 10 nap is túlzás.

Ez a gyakorlatban leginkább úgy fordulhat elő, ha valakinek van valamilyen krónikus fejfájást okozó problémája (például migrénes), és ezt heti két-három napnál gyakrabban próbálja tüneti kezeléssel orvosolni. Akinek viszont nincs már meglévő fejfájásos problémája, hanem valamilyen más panaszra szed be ugyanilyen fájdalomcsillapítókat, annál általában nem alakul ki a gyógyszer miatt fejfájás. Ezért ha valaki fejfájós, erre rendszeresen gyógyszert szed, de mind gyakoribb a (közvetlenül a gyógyszer beszedése után elmúló) fejfájása, érdemes számolnia azzal az eshetőséggel, hogy a dolog hátterében a fájdalomcsillapító szedése állhat.

A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás világszerte a lakosság 1-2 százalékát érinti. Bárkinél előfordulhat, de leggyakrabban a 40-50 éves nőknél jelentkezik.

A kialakulásában a genetikai fogékonyság mellett szerepet játszanak pszichológiai és életmódbeli tényezők is (dohányzás, elhízás, depresszió, szorongás). Maga a krónikus napi fejfájás a világ népességének 4-5 százalékát érinti, egyharmaduknál jelentkezik fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás. Ez Magyarországon 100-200 ezer embert érint. Itthon leggyakrabban a koffeinnel vagy valamilyen opioiddal kombinált fájdalomcsillapító szer okozza – olvasható egy 2015-ös hazai összefoglaló tanulmányban, amely szerint „kijelenthető, hogy a kórkép jelentős terhet ró a hazai egészségügyre és a gazdaságra”.

A fájdalomcsillapító által kiváltott fejfájás kezelése érdekében mindig érdemes orvoshoz fordulni. Az első lépés pontosan az, amire tippelne: abba kell hagyni a fejfájást kiváltó fájdalomcsillapító szedését. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a rendszeresen szedett gyógyszer megvonása is okozhat kellemetlen tüneteket – például fejfájást, amelyet szintén kezelni kell, akárcsak az olyan további panaszokat, mint a hányinger, a szédülés, az izzadás, a kézremegés vagy az alvászavar. (Bizonyos fájdalomcsillapítókat, például az opioid- vagy a butalbitáltartalmúakat fokozatosan kell abbahagyni, mert a hirtelen leállás nagyobb problémákat is okozhat.) Elengedhetetlen ehhez a türelem is, mert a javulásra általában várni kell néhány hetet.

Emellett hatásos megelőző terápiával elejét kell venni a további fejfájásnak, és kezelni azokat az alapproblémákat, amelyek eleve hozzájárulhattak a jelentkezéséhez. A tüneti kezelés helyett a fejfájás megelőzése a kulcs, akár gyógyszeresen, akár az olyan kiváltó tényezők kiiktatásával, mint a dehidratáltság, az éhség, az alváshiány, a túlzott stressz, vagy bizonyos ételek és italok. Fontos szerepe lehet a tudatosításnak is, annak érdekében, hogy lehetőség szerint ne kapkodjuk be a fejfájás első jelére a gyógyszert, mint a cukorkát.

Nem csak a fejfájás esetében fordulhat elő, hogy az orvoslására használt gyógyszer túlzásba vitele tartja fenn magát a problémát, elég csak az orrdugulás elhárítására használt orrspray-k függőinek tanulságos eseteire gondolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!