Akár egy hét alatt is orrspray-függővé lehet válni

2021. november 24. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Állandó orrduguláshoz, irritált nyálkahártyához és gyakori orrvérzéshez vezethet a vény nélkül kapható orrspray-k vagy orrcseppek túlzott, túl sokáig tartó használata – írja közleményében a Semmelweis Egyetem. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa, dr. Fent Zoltán azt mondta, hogy a függőség felnőtt- és gyerekkorban is kialakulhat, ha túl sokáig vagy túl sokszor használják azokat. Az ajánlás szerint ezeket a szereket legfeljebb egy hétig, naponta maximum 3-4 alkalommal szabad használni, utána pedig abba kell hagyni, mert azután már a mellékhatásokat kell kezelni.

Ahogy a szer hatása elmúlik, az orrnyálkahártya visszanyeri természetes véráramlását, a vérerek, amik az orrspray hatására beszűkültük, újból kitágulnak, ezáltal a vérellátás fokozódik, és az orrnyálkahártya a korábbinál még jobban megduzzad. Ilyenkor egyre gyakrabban és nagyobb adagokban kell használni az orrcseppeket és az orrspray-ket annak érdekében, hogy az orrdugulás megszűnjön, szélsőséges esetekben akár óránként, akkor is, amikor a beteg már egyébként gyógyult.

Orrcseppfüggőség esetén feltétlenül fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, hogy az anatómiai elváltozásokat és a különböző betegségeket, ki lehessen zárni. Az orrsövényferdülés, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, az orrpolip, vagy ritkán daganatok ugyanis okozhatnak olyan megfázáshoz hasonló tüneteket, amikor az érintettek orvosi vizsgálat nélkül nyúlnak a patikában, recept nélkül kapható szerekhez. Orrcseppfüggőség kialakulhat allergiás betegeknél is, írják a közleményben.

Az allergiás eredetű orrtünetek kezelésére egyébként az érösszehúzó hatású orrcseppek és orrspray-k nem alkalmasak. Orrspray-függőséggel egyébként sokan küzdenek dr. Fent Zoltán szerint, legalábbis a fül-orr-gégészeti szakrendeléseket gyakran keresik fel ezzel. Ha az orrcseppfüggőség hátterében náthás megbetegedés áll, úgy nazális szteroid készítményekkel egy-két hét alatt le lehet szoktatni a betegeket a szerhasználatról. Azonban nem érdemes arra készülni, hogy bárkinek néhány nap alatt teljesen kidugul az orra és jól lesz, hiszen itt sokszor több hónapja fennálló függőséget kell megszüntetniük az orvosoknak. Megtapasztalta az orrspray-függőséget a 444.hu egyik szerzője is, ő hat év után jött le a szerről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!