Minden idők legfurább focimeccsén 149 öngólt rúgtak

2022. március 30. – 05:03

Minden idők legfurább focimeccsén 149 öngólt rúgtak
Fotó: Nikada / iStockphoto

Másolás

Vágólapra másolva

A foci annak ellenére (vagy éppen azért) a világ legnépszerűbb sportja, mert a többi labdás csapatjátékhoz képest itt születik a legkevesebb gól. Persze néha becsúsznak meredekebb eredmények, például amikor Magyarország 10-1-es kiütéses vereséget mért az 1982-es spanyolországi vébén Salvador csapatára, ami máig rekord a világbajnokságok történetében. A fiatalabb generáció valószínűleg inkább arra emlékszik, amikor a 2013-as világbajnoki selejtezőn egy laza nyolcast kaptak a magyarok a hollandoktól, amire csak egy góllal tudtunk válaszolni. De hogy ne csak magyar példát hozzunk, legendaszámba megy az a 7-1-es meccs is a 2014-es vébén, amin a németek alázták porrá a házigazda brazilokat.

Ha egy nagyobb tét mellett játszott focimeccsen 4-6 gól is születik, akkor már bátran lehet gólgazdag mérkőzésről beszélni. Ha 8-10, az már olyan extra teljesítmény, hogy a meccset valószínűleg még évekkel később is emlegetik, mint a legendás UEFA Kupa-döntőt 2001-ben, amikor a Liverpool csak 5-4-re tudta megverni a jóval esélytelenebbnek számító Alavés csapatát. De ez mind semmi ahhoz képest, ami 2002 októberében történt egy madagaszkári rangadón.

Madagaszkár enyhén szólva nem számít a futball fellegvárának Afrikában. A vébére például sosem sikerült kijutnia a válogatottnak, de a kontinenstornára, az Afrika Kupára is csak 2019-ben kvalifikálták magukat először. Itt aztán csodák csodájára megverték a jóval erősebb Nigéria és a Kongói Demokratikus Köztársaság válogatottját is. A szigetország bajnoksága sokáig egészen furcsa módon működött, 22 régió bajnokságaiból kellett évente kvalifikálnia magát a kluboknak ahhoz, hogy aztán indulhassanak a rendes, nagy bajnokságban is. Ezt a rendszert 2019-ben számolták fel, addig viszont nagyon fura dolgokat produkált a lebonyolítás.

A legemlékezetesebb összecsapás máig Guinness-rekordernek számít, ugyanis soha nem született egy hivatalos mérkőzésen sem annyi gól, mint a helyi rangadónak számító AS Adema és az SO l'Emyrne (SOE) összecsapásán. Mindkét klub a fővárosban, Antananarivóban székel, előbbi négyszer, utóbbi egyszer nyerte meg a bajnokságot, tehát helyi szinten erős csapatoknak számítanak.

Az akkori, tehát a 2001-es lebonyolítás szerint a tabella első négy helyezettje körmérkőzést játszott egymással, hogy így dőljön el, ki a győztes. Az SOE volt a bajnokicím-védő, azonban csak döntetlent tudtak játszani a DS Antananarivo (DSA) csapatával, ami miatt elbukták a bajnoki címet. Az egyenlítő találatot ráadásul egy nagyon vitatott, utolsó percben megadott 11-essel szerezte meg a DSA, amit kifejezetten rosszul viseltek az SOE játékosai.

Annyira rosszul, hogy az Adema elleni, voltaképpen így már tét nélküli mérkőzésen 149 öngólt lőttek a bírói döntés ellen tiltakozva.

Helyszíni beszámolók szerint az Adena játékosai totális döbbenettel az arcukon figyelték, hogyan végzi el az ellenfél a középkezdést, majd lőnek újra és újra gólt a saját kapujukba, miközben az egyre mérgesebb nézők a jegypénztárak felé indultak, hogy visszaköveteljék a belépők árát. A meccset végül az AS Adena nyerte 149-0-ra úgy, hogy kizárólag a vesztes csapat ért a labdához. Az eredmény azt jelenti, hogy 36. másodpercenként született gól a meccsen.

A madagaszkári futballszövetség nem reagált túl jól arra, hogy az SOE ilyen módját választotta a bírói döntésekkel kapcsolatos elégedetlenségének, és három évre eltiltották Zaka Ratsarazaka vezetőedzőt, illetve a szezon végéig négy másik játékost is, név szerint Mamisoa Razafindrakotót, Manitranirina Andrianiainát, Nicolas Rakotoarimananát és Dominique Rakotonandrasanát.

Az eltiltás mellett azt is megtiltották nekik, hogy a szezon végéig bármilyen stadionba betegyék a lábukat, csapattársaikat pedig figyelmeztették, hogy kemény retorzió éri őket a szövetségtől, ha még egy ilyen eset történik. Aztán egy rövid időre a helyi futballszövetség is feloszlatta magát, annyira megrázta a helyi közéletet a mérkőzés. A bajnokságot végül az AS Adena nyerte meg.

Érdekesség, hogy ezzel egy több mint 100 éves rekordot döntött meg az összecsapás, ugyanis az addigi rekordot 1885-ben állították fel Skóciában. Mivel a madagaszkári meccset direkt veszítette el az egyik csapat, egyes vélemények szerint még mindig ez számít minden idők legnagyobb gólzáporának hivatalos futballmérkőzésen.

1885-ben az Arbroath fogadta a Bon Accord csapatát a Skót Kupában. Egyik klub sem számított túl tapasztaltnak, az Arbroathot alig hét évvel a meccs előtt alapították, a Bon Accordot pedig akkor mindössze egy éve. Utóbbi egyébként a 13-14. századi skót függetlenségi háborúról kapta a nevét, ezt kiabálták a katonák, amikor megtámadták az aberdeeni várat.

A beszámolók szerint a Bon Accord alapból felszerelés nélkül érkezett a meccsre, és már az első félidőben 15 gólt kaptak, hogy aztán a második félidőben még lőjenek nekik 21-et. Dave Stormont bíró később be is vallotta, hogy ha kicsit szigorúbb lett volna a vendégcsapattal, a végeredmény akár 43-0 is lehetett volna, hiszen hét gólt les miatt érvénytelenített, és maga sem volt biztos abban, hogy minden alkalommal jól döntött. A helyszíni beszámolókban kiemelték, hogy az eredmény akár krikettmeccsen is születhetett volna, illetve azt is, hogy

a hazaiak kapusa, id. Jim Milne az egész meccsen labdához sem ért, és az összecsapás nagy részét azzal töltötte, hogy a lelátón állt egy esernyő alatt, mert nem akart elázni.

De itt még nincs vége a szürreális eseményeknek, ugyanis ezen a napon tartottak egy másik mérkőzést is Dundee városában. A Dundee Harps fogadta a szintén aberdeeni Aberdeen Rovers csapatát, a végeredmény pedig 35-0 lett a hazaiak javára. A bíró eredetileg 37-0-s eredményt állapított meg, de végül a Harps titkára jelezte neki, hogy elszámolta magát, mert csak 35 gólt lőttek. A bíró később bevallotta, hogy annyi gól született a mérkőzésen, hogy egy idő után egyszerűen elvesztette a fonalat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!