Ha luxusban él a panda, szaporodni sincs kedve, és ez az egész fajt veszélybe sodorja

2022. március 29. – 04:58

Másolás

Vágólapra másolva

A WWF szerint mindössze kb. 1900 panda él még a vadonban, emiatt a „sebezhető” állatfajok közé tartoznak. 2021-ben a Michigani Állami Egyetem végzett egy kutatást, amelyből kiderül, hogy

minél kellemesebb élőhelyet biztosít az emberiség a pandáknak, annál valószínűbb, hogy az állatok már nem is akarnak szaporodni.

Ez az állítás azért különösen érdekes, mert az ember azt gondolná, hogy éppen azzal lehet legjobban segíteni a veszélyeztetett állatfajokat, ha az emberiség megfelelő élőhelyet hoz létre nekik. Ez viszont egyáltalán nem ilyen egyszerű.

A kutatás több pont alapján is problémásnak találja, ha a pandáknak túl tökéletes az élőhelyük. A vadon élő pandák elvileg rá vannak arra kényszerítve, hogy folyamatosan mozgásban legyenek, hogy megtalálják maguknak a tökéletes természetes élőhelyet. A vándorlásnak köszönhetően pedig alacsonyabb a kockázata a beltenyészetnek.

A pandák különösen macerás állatfajnak számítanak, ha élőhelyről van szó. A megfelelő környezet kiválasztásában fontos szerepe van annak, hogy elég bambuszhoz jussanak, ami a legfőbb táplálékuk, és mivel természetükből adódóan félénk, visszahúzódó állatok, az olyan területek sem jöhetnek szóba, ahol gyakori az emberi jelenlét. Ráadásul alapvetően a hűvösebb klímát és az enyhe lejtős területeket kedvelik. Ha az emberiség tökéletes lakhelyet kreál a pandáknak, a vándorlás nem történik meg, és kimutathatóan csökken a szaporulat a luxusban élő állatok körében.

A kutatók így arra jutottak, hogy nem minél nagyobb természetes élőhelyben kell gondolkodni, ha a pandák megmentéséről van szó, hanem másra van szükség. A kutatás egyik társszerzője, Jack Liu szerint egyértelműen kiderült, hogy igenis tudnak egymás mellett élni a pandák és az emberek, csak olyan élőhelyet kell az állatoknak biztosítani, ahol szabadon tudnak vándorolni. Liu szerint egy ilyen vándorlási útvonalat kell kialakítani és szabadon hagyni a pandáknak, hogy ők dönthessék el, hol és mikor akarnak letelepedni.

A kutatás végül arra jutott, hogy elég, ha egy adott terület 80 százaléka ideális a pandáknak; ha ennél is jobb körülmények között élnek, drasztikus csökkenésbe kezd a szaporulat.

Az utóbbi években egyébként pozitív változás állt be pandahelyzetben. Kínában például annyit foglalkoztak az óriáspandák természetes élőhelyeinek növelésével, hogy az óriáspandák a veszélyeztetett kategóriából átkerültek a „sebezhető” kategóriába. Az más kérdés, hogy kutatók közben arra is figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés és a klímaváltozás nyolcvan éven belül elpusztítja a világ bambuszállományának 35 százalékát, ezzel ismét veszélyeztetve a pandák életben maradását.

Források: Zenger, Guardian, Conservation Biology

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!