A levágott péniszű férfi, aki karriert csinált abból, hogy erőszakosan bánt a nőkkel

2022. február 7. – 04:56

A levágott péniszű férfi, aki karriert csinált abból, hogy erőszakosan bánt a nőkkel
Az elkövetéskor használt kés a per 1993. november 10-i tárgyalásán – Fotó: Jeffrey Markowitz / Sygma / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan 20 éve, hogy Amerikát teljesen lázba hozta egy egészen bizarr történet. Egy Lorena Bobbitt nevű nő egyszer csak besokallt a férjére, és levágta álmában a nemi szervét, majd később autóvezetés közben kihajította a testrészt az ablakon. A levágott péniszt később megtalálták, visszavarrták az eredeti tulajdonosára, aki később pornósként és zenészként próbált pénzt gyűjteni a kórházi kezelésére. Végül a bíróság mégsem a nőt, hanem a férfit ítélte el, akiről kiderült, hogy hosszú éveken át rettegésben tartotta a feleségét, rendszeresen bántalmazta fizikailag és mentálisan, illetve rengetegszer megerőszakolta. A Bobitt-ügy a '90-es évek amerikai bulvársajtójának nagy szenzációja volt, ami bizarr bűncselekményként indult, majd rávilágított a családon belüli erőszak helyzetére Amerikában.

John és Lorena Bobbitt már négy éve voltak házasok, amikor a nőben egyszer csak eltört valami. Fogott egy konyhakést, bement a hálószobájukba, felemelte a takarót, és egyszerűen levágta a férfi nemi szervét. Ezután beült a kocsijába, kezében a véres testrésszel, majd út közben rájött, hogy nem tud egy kézzel vezetni, ezért kihajította a péniszt az ablakon, és hívta a 911-et. A rendőröknek azt is elmondta, hol találják meg a férje hiányzó hímtagját.

Lorena Bobbitt a bíróságon – Fotó: Consolidated News Pictures / Getty Images
Lorena Bobbitt a bíróságon – Fotó: Consolidated News Pictures / Getty Images

Ez így leírva minden Bors- vagy Ripost-szerkesztő álomsztorija: az őrült nő berág a férjére és megteszi azt, amivel a legtöbb háztartásban csak viccből szoktak fenyegetőzni. Az amerikai sajtó teljesen rá is állt az ügyre, és eleinte csak az volt a kérdés, hogy Lorena Bobbitt mekkora börtönbüntetést kap, illetve hogy a férjnek sikerül-e megmenteni a férfiasságát. Egy közel 10 órás műtéttel végül sikerült működőképesre visszavarrni.

Aztán ahogy egyre dagadt az ügy, egyre több részlet derült ki Lorena motivációiról. Az őt elfogó rendőrnek például azt mondta, hogy a férfi nem akarja, hogy neki is legyen orgazmusa, és sosem vár szex közben, hogy esetleg ő is élvezze. Emiatt a sajtóban egy olyan narratíva kezdett el terjedni Lorenáról, hogy a nem kielégítő szexuális élete miatt döntött a házi amputáció mellett. Aztán a bírósági tárgyalás megkezdése után már kezdett egészen más fekvése lenni az ügynek.

Lorena többek között arról beszélt, hogy házassága kész pokol volt, a férje szexuálisan, fizikailag és érzelmileg folyamatosan bántalmazta, egyszer még abortuszra is kényszerítette. A nő védőügyvédje azzal érvelt, hogy az éveken át tartó mentális és fizikai megalázások olyan hatással voltak a nő elmeállapotára (klinikai depressziót és poszttraumás stresszt diagnosztizáltak nála), hogy a sokadik kritikus helyzetnél elpattant benne valami.

Az üggyel kapcsolatos, nyolc napig tartó tárgyalás hatalmas sajtónyilvánosságot kapott, és itt derült ki az is, hogy az egykori tengerészgyalogos John Bobbitt mégsem annyira ártatlan áldozat, ahogy azt eleinte a médiában beállították. A vallomásai többször ellentmondtak egymásnak, többféleképpen próbálta tagadni ugyanazokat a vádakat, és az sem segített a helyzetén, hogy több ember is tanúskodott ellene, és elmondták, hogy látták, ahogy rendszeresen fizikailag bántalmazza a feleségét. Egyikük azt is visszaidézte, amikor a férfi megfenyegette a nőt, hogy teljesen mindegy, hogy elválik tőle vagy sem, mert így is, úgy is megtalálja, és akkor fog szexelni vele, amikor csak a kedve tartja.

Végül a bíróság felmentette Lorenát, pedig akár 20 év börtönt is kaphatott volna a férje megcsonkításáért. Azzal érvelt az ítélet, hogy a nő olyan borzalmas érzelmi és mentális állapotban volt a férje folyamatos abúzusától, hogy – nincs egyszerűen jobb szó erre – elvesztette az eszét egy adott pillanatban, amikor levágta a férfi nemi szervét. Emiatt a pillanatnyi elmezavar miatt pedig nem vonhatja büntetőjogi felelősségre a bíróság. Egyedül egy 45 napos vizsgálatra kellett elmennie, hogy megnézzék, rendben van-e az elmeállapota az eset után. Végül mindent rendben találtak.

Az ember, aki karriert próbált csinálni a levágott péniszéből

Itt azonban még nem ért véget John és Lorena Bobbitt története. A férfinek pénz kellett a kórházi kezelésére, ezért egészen unortodox módját választotta a bevételszerzésnek. Felhasználva a botrányból származó kétes hírnevét, alapított egy zenekart Severed Parts (magyarul kb. Levágott testrészek) néven, pénzgyűjtő koncerteket szervezett és cédéket is árult, de az ötlet elég hamar befuccsolt. Nem is találni ma már semmi nyomát annak, hogy hol lépett fel, és milyen zenét játszott. 1993-ban még Howard Stern rádiós szupersztár műsorába is meghívták vendégnek, de ez a publicitás sem segített összehozni a kórházi számlákra valót . Ezután hamar új megoldáshoz fordult:

Egy évvel a tárgyalás után felbukkant egy pornófilmben, ami a John Wayne Bobbit Vágatlanul címet kapta.

A pornót Ron Jeremy szexfilmes legenda rendezte, és egészen népszerű alkotás lett a maga műfajában, 1995-ben még pornós Oscart is kapott, mint az év kiadványa és az év legtöbbet kikölcsönzött filmje. A történet szerint Bobbitt egy Playboy-villában tartott partin ismerkedett meg Jeremyvel, aki csak egy apróbb szerepet szánt neki, de a férfi a főszerepet akarta, mondván, így tudja legjobban megmutatni, hogy működik még a férfiassága. A filmben egyébként felbukkan és a zenében is közreműködik Lemmy, a Motörhead egykori frontembere. Bobbitt egyébként majdnem lekéste a saját díjátadóját, mivel párkapcsolati erőszak miatt akkor újra őrizetbe vették. 1996-ban bevállalt egy másik pornófilmet is, ami még az előzőnél is ízlésesebb címet kapott: John Wayne Bobbitt Frankenpénisze. Mint később kiderült, a kórházi számláit soha nem tudta kiegyenlíteni, ami több százezer amerikai dollárra rúgott szakértők szerint.

John Wayne Bobbitt a filmjének promóciós útján Londonban – Fotó: Mathieu Polak / Sygma / Getty Images
John Wayne Bobbitt a filmjének promóciós útján Londonban – Fotó: Mathieu Polak / Sygma / Getty Images

Bobbitt a ‘90-es években aztán kisebb celebbé nőtte ki magát, még egy pankrátor eseményen is fellépett, és láthatóan nagyon élvezte a hírnevet, ami a levágott nemiszerve hozott neki. Aztán sorra jöttek elő újabb ügyek vele kapcsolatban. Megütött egy rúdtáncosnőt Las Vegasban, bántalmazta a következő feleségét, később lopáson kapták, és gondja volt az alkohollal is. A 2000-es években már ki-be járkált a börtönből, a második felesége bántalmazása miatt többször is elítélte a bíróság. Lorena később megházasodott és családot alapított egy másik férfivel.

Az ügy azonban maradandó nyomot hagyott az amerikai közbeszédben. Olyannyira, hogy 2019-ben Jordan Peele forgatott egy négyrészes dokusorozatot is az ügyről az Amazonnak. Ebből végleg kiderült, hogy mennyire botrányosan állt az akkori amerikai média az ügyhöz, és gyakorlatilag sztárt csináltak egy olyan emberből, akinek hatalmas bűnlajstroma volt nők ellen elkövetett erőszakos cselekményekből.

Az amazonos dokusorozatra azért is lehetett szükség évekkel később, mert a Bobbitt-ügy az amerikai popkultúrában szállóigévé vált, és kontextusából kiragadva élt tovább a közbeszédben. Az üggyel kapcsolatos pólók és más ajándéktárgyak jelentek meg a piacon, Weird Al Yankovic is megemlítette az esetet az egyik dalában, és még egy kisebb Bobbitt-mánia is elindult, amikor megsokasodtak a levágott hímtagokkal kapcsolatos bűncselekmények Amerikában. Még egy a soksertéjűek osztályának Eunicida rendjébe, ezen belül a palolo-férgek családjába tartozó fajt is elneveztek róla. A Bobbitt-féreg egyébként a legerőszakosabb féregfajta, többféleképpen gyilkolja le áldozatát. Van, hogy mérget fecskendez be, más esetben fűrészszerű állkapcsával harapja ketté a prédáját.

Ugyan a magyar a média egyes szegleteiben (például itt, az Origón) még mindig „betegesen kegyetlen” nőként hivatkoznak Lorena Bobbittra, a 2019-es Amazon-sorozatnak, számos később született cikknek, és a feminista mozgalmak munkájának köszönhetően ma már a közvélemény jobban rálát arra, hogy itt sokkal többről volt szó, mint egy levágott nemiszervről. A feleség története rámutatott a párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos tabukra és problémákra, illetve arra, hogy 20-30 évvel ezelőtti média hogyan tudott egy erőszakos bűnözőből hírességet faragni, miközben csak arról nem beszélt senki, hogy miért folyamadott az illető felesége ilyen drasztikus lépéshez.

Lorena és John Bobbitt egyébként 2009-ben újra találkoztak, és a férfi elnézést kért a nőtől azért, ahogyan bánt vele a házasságuk során. Később kiderült, hogy a férfi éveken át virágokat és Valentin-napi leveleket küldözgetett egykori feleségének, aki szerint John még mindig szerelmes volt belé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!