Az oroszok rostdús diétája többször is szétcsapta az amerikaiak űrvécéjét a Nemzetközi Űrállomáson

2021. december 9. – 04:49

Másolás

Vágólapra másolva

Jurij Gagarin volt az első ember a világűrben, de egy másik rekord is az övé: ő volt az első ember, aki az űrben evett. Az ünnepi fogás egy alumíniumtasakos ínyencség volt, méghozzá egy marhahús-tüdő paszta. A fenséges ebédet szintén alutasakos csokiszósszal koronázta meg.

1961 áprilisa óta sokat fejlődött az űrtechnológia, ami nemcsak az újrahasznosítható rakétákhoz vezetett, hanem normálisabb ételekhez is. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósainak nem kell pasztákon élniük, ma már több mint száz fogás közül választhatnak. Kapnak friss gyümölcsöt, egytálételeket, szárított húsokat és zöldségeket, teát, vizet, üdítőt; az étrendjüket a szakértők úgy állítják össze, hogy ne csak kielégítse a napi szükséges kalória- és tápanyagbevitelt, hanem még finom is legyen.

Jurij P. Gidzenko, William M. Shepherd parancsnok és Szergej K. Krikalev narancsot esznek a Nemzetközi űrállomás Zvezda szervizmodul fedélzetén 2000 decemberében – Fotó: NASA
Jurij P. Gidzenko, William M. Shepherd parancsnok és Szergej K. Krikalev narancsot esznek a Nemzetközi űrállomás Zvezda szervizmodul fedélzetén 2000 decemberében – Fotó: NASA

De a mai történet nem az evésről szól, hanem annak törvényszerű következményeiről. Az orosz–amerikai kapcsolatok nem sokszor voltak felhőtlenek az elmúlt évtizedekben, de az asztronauták és kozmonauták saját bevallásuk szerint jól megvoltak az űrállomáson. Sütöttek együtt sütit, és rendeztek olimpiát, de voltak a hazáik viszonya miatt nehezebb napok is. Például amikor Moszkva elkezdett pénzt kérni azért, hogy felvigye más nemzetek űrhajósait, az amerikaiak (nem az űrhajósok, hanem a feletteseik) megtiltották az oroszoknak, hogy indulás előtt használják az amerikai szobabiciklit és a vécéjüket az űrállomáson.

Míg korábban a többnemzetiségű legénység gyakran cserélgette az ételeket, hogy jobban összeszokjanak, a 2009 körül életbe lépő új szabályok szerint ezt abba kellett hagyniuk. Gennagyij Padalka kozmonauta azt nyilatkozta, hogy az amerikaiak ételei gyakran finomabbak voltak, mint az övéik.

A szobabicikli-ügy és a menücsere betiltása mögött lehet, hogy tényleg csak politikai szálak húzódtak, az oroszok kitiltása az amerikai vécékről viszont már egy komolyabb probléma után merült fel. A gond egész pontosan az volt, hogy

az orosz űrhajósok étrendje sokkal rostgazdagabb volt, mint az amerikaiaké, az emiatt keményebb székletük hazavágta a NASA vécéjét.

Valerij Korzun parancsnok étrendje például így nézett ki:

  • Reggeli: aludttej/túró magvakkal, krumplipüré magvakkal, birsalmacsipsz, kávé cukor nélkül, vitaminok
  • Ebéd: aszpikos fogassüllő, húsos borscs leves, gulyás hajdinával, kenyér, feketeribizli-lé, tea cukor nélkül
  • Vacsora: hús rizzsel, brokkoli sajttal, magvak, cukros tea
  • Második vacsora: szárított marhahús, kesudió, barack, szőlőlé

Ez az étrend könnyen besűríti az ember gyomortartalmát, és az amerikaiak vécéje nem bírta a küzdelmet. Míg korábban mindenki azt a vécét használta, ami a legközelebb volt, az amerikaiak egy idő után megelégelték, hogy az oroszok állandóan tönkreteszik a vécéjüket, ezért először kitiltották őket, majd a NASA 19 millió dollárért rendelt egy új vécét Moszkvából, hogy az amerikai részen használt csésze is oroszkompatibilis legyen.

„A kozmonautákat nem érdeklik az országok közötti viták, teljesen mindegy, mit mondanak a döntéshozók. Felnőttek vagyunk, tanult és jólnevelt emberek, akik képesek a saját agyukat használni normális kapcsolatok kialakítására. A politikusok és bürokraták nem tudnak megegyezni, nem a kozmonauták és asztronauták”

– mondta Padalka, miután eltiltották az amerikai szobabiciklitől.

Emiatt tűnhet úgy, hogy ez a konkrét probléma megoldódott, és a feszültség is csökkenhetett az űrállomáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!