Borisz Jelcin egyszer annyira berúgott egy elnöki csúcstalálkozó előtt, hogy alsógatyában találtak rá Washington utcáin, mert pizzát akart enni

2021. december 7. – 23:35

Borisz Jelcin egyszer annyira berúgott egy elnöki csúcstalálkozó előtt, hogy alsógatyában találtak rá Washington utcáin, mert pizzát akart enni
Borisz Jelcin vodkát iszik 1995. május 9-én, mikor hivatalos találkozón látta vendégül Bill Clinton amerikai elnököt és John Major brit miniszterelnököt – Fotó: Gerard Fouet / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Borisz Jelcin és Bill Clinton kapcsolata egészen szórakoztató volt ahhoz képest, hogy alapvetően két egymással szemben álló világhatalom vezetőiről volt szó. A két politikus nem egyszer találkozott és tárgyalt egymással, azonban az első alkalom kifejezetten emlékezetesre sikerült. Az más kérdés, hogy maga Borisz Jelcin nem biztos, hogy tisztán emlékszik belőle mindenre, ahogy azokra az esetekre sem, amikor más politikusokat hozott kellemetlen helyzetbe.

Jelcin 1994-ben utazott Washingtonba tárgyalni Clintonnal, de a csúcstalálkozó előtti éjszaka meglehetősen furcsa dolog történt. Az amerikai titkosszolgálat satu részegen, alsógatyában, tök egyedül talált rá Jelcinre a Pennsylvania Avenue-n, ahogy taxit próbál leinteni. Az ügynökök próbálták Jelcint valahogy hazaküldeni a Blair House-ba, az amerikai elnök vendégházába, de Jelcin erre nem volt hajlandó, mert pizzát szeretett volna enni. Amikor az ügynökök megkérdezték Clintontól, hogyan végződött az éjszaka, röviden csak annyit mondott,

hát, végül megkapta a pizzáját.

Itt azonban még nem volt vége a történetnek, ugyanis Jelcin másnap este megint elindult részegen kalandozni.

A második éjszaka sikeresen kicselezte a biztonsági őröket a Blair House-ban, a hátsó lépcsőn lesétált a pincéig, ahol egy őr elsőre azt hitte róla, hogy egy részeg betörő. Később Clinton állítólag azt mondta, hogy ez a helyzet sokkal veszélyesebb volt, mint a pizzás eset, hiszen a Blair House szigorúan védett állami épület, ahol simán lelőhetik a biztonságiak az illetéktelen behatolókat. Végül az orosz és az amerikai ügynökök meg tudták beszélni, hogy a részeg férfi nem egy betörő, hanem az orosz államfő.

Ahogy a History is említi, nem ez volt az első eset, hogy Clintonnak falazni kellett a részeges orosz államfő miatt. 1995-ben például a közös sajtótájékoztatójukon katasztrófának nevezte az amerikai sajtót, és később kiderült, hogy ebben az is közrejátszott, hogy berúgott. Erre Clinton hangosan nevetni kezdett, így az emberek azt hihették, hogy remek a hangulat a két politikus között, és viccelődnek egymással, pedig valójában az amerikai elnök csak így próbálta elterelni arról a figyelmet, hogy Jelcin szimplán részeg.

Ezt az eseményt egyébként a brit kormány már aggódva figyelte, ahogy a Daily Mail is írja. A britek attól tartottak, hogy Jelcin szívproblémái és alkoholizmusa miatt bármikor meghalhat, ezért előre készültek erre az eshetőségre, és folyamatosan figyelték az orosz államfő állapotát. Így derült ki, hogy az említett sajtóesemény előtt Jelcin bort és sört ivott a Hyde Parkban, és nehezményezte, hogy nincs a helyszínen konyak.

Jelcin annyira szoros kapcsolatot alakított ki Clintonnal, hogy egy alkalommal azért hívta fel részegen az amerikai elnököt, hogy titkos találkozót kezdeményezzen vele egy tengeralattjárón.

De nem csak Clintonnak okozott kellemetlen pillanatokat Jelcin részegsége.

1995-ben Berlinben járt, az eseményt hatalmas katonai parádéval vezették fel. A jelenlévők legnagyobb megdöbbenésére Jelcin egyszer csak fogta magát, elvett egy pálcát a katonai zenekar mellől, majd vadul vezényelni kezdett, mintha karmesternek képzelné magát. Az egészről videó is készült.

Valamivel később a beszámolók szerint egy fogadáson a mikrofont is magához vette, és artikulálatlanul énekelni próbált az ott lévő vendégeknek.

Hogy Jelcin mennyire nagy piás volt, semmi sem írhatná le jobban, mint az, hogy a sztereotípiák szerint szintén nagy alkoholfogyasztó nemzetként ismert Írországban máig használnak egy kifejezést a részegségre, ami direktben Jelcinhez köthető.

1994-ben az orosz államfőt Írországban várták diplomáciai találkozóra, a Shannon reptéren pedig már ott várta az akkori ír miniszterelnök, Albert Reynolds. A politikus azonban hiába várt a kifutón, Jelcin egész egyszerűen nem szállt ki a gépéből, hoppon hagyva a gépe előtt várakozó politikust.

Az eset azért is volt különösen kellemetlen, mert Reynolds direkt Jelcin érkezése miatt rövidítette le ausztráliai útját, és több miniszterrel, 31 gépkocsival, egy komplett katonazenekarral és 100 fős díszőrséggel várták az orosz államfőt, hogy a reptérről átszállítsák a patinás Dromoland-kastélyba. Azonban Jelcin gépe egy órán át csak körözött a reptér felett, majd amikor végül sikerült landolnia, a gépből csak Jelcin helyettese szállt ki. Azt állították, hogy az államfő beteg, így nem tud részt venni a diplomáciai eseményen, de Reynolds ragaszkodott hozzá, hogy legalább 5 percre hadd menjen fel fedélzetre, rázza meg Jelcin kezét és kívánjon neki jobbulást. Az oroszok ezt nem engedték meg, így végül a reptéri VIP-váróban történt meg a rövid fogadás az államfőhelyettessel, majd utána azonnal továbbrepült az orosz delegáció.

Delegáció várakozik Jelcinre az elnöki különgép előtt 1994. szeptember 30-án a a Shannon reptéren – Fotó: Martin McCullough / PA Images / Getty Images
Delegáció várakozik Jelcinre az elnöki különgép előtt 1994. szeptember 30-án a a Shannon reptéren – Fotó: Martin McCullough / PA Images / Getty Images

A közvélemény meglehetősen rosszul reagált a közismerten iszákos Jelcin elő nem bukkanására, a helyi sajtó másnap azt sugallta, hogy vállalhatatlan mértékben be volt rúgva, és ezért nem tisztelte meg jelenlétével az ír miniszterelnököt. Ezt Jelcin később tagadta, és azzal védekezett, hogy túl sokáig aludt, a biztonsági emberei pedig nem akarták, hogy bárki is felkeltse. 2010-ben a lánya azt nyilatkozta, hogy Jelcin szívrohamot kapott a repülőn.

Az eset végül azzal vált halhatatlanná, hogy a „Shannon felett körözni” a szinonimája lett annak, ha valaki túl sokat ivott.

Mint később Jelcin bevallotta az önéletrajzi könyvében, a zenekaros eset idején tényleg be volt rúgva, és valamiért azt érezte, hogy ott abban a pillanatban simán el tudná látni a karmesteri feladatokat a katonazenekar mellett. Jelcin egyébként azt írta a könyvében, hogy azért ivott annyit, mert csak az alkohol tudta csökkenteni a munkájával járó stresszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!