Ez a fickó 6,2 millió forintot keres azzal, hogy félévente kicserél egy villanykörtét

2021. november 05. – 05:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A cím alapján az amerikai Kevin Schmidtről azt gondolhatnánk, hogy semmi extra, amit csinál, hiszen mindannyian cseréltünk már villanykörtét. Schmidt azonban nem szimpla izzókat cserél lakóházakban, hanem 450 méter magas tornyok világításáért felel.

Schmidt nem akármilyen villanyszerelő, ő a Sioux Falls Tower and Communications alkalmazottja, és az a feladata, hogy több száz méter magas adó-vevő tornyok legtetejére rendszeresen felmászva kicseréljen egyetlenegy darab izzót. Ezeknek az izzóknak az a feladatuk, hogy a repülőgépek pilótái már messziről lássák a szerkezetet, és ki tudják kerülni, ezért Schmidt munkája kifejezetten fontos.

A férfi munkájára akkor kapta fel a fejét az internet, amikor 2014-ben készült róla egy rövid videó, ahogy felmászik egy 457 méter magas tévétoronyra, és az egészet végigkövették drónnal.

Hogy drónozás szempontjából mekkora kihívás volt ilyen magasra felreptetni a szerkezetet, az jelzi igazán jól, hogy mekkora előkészület kellett hozzá. A stáb akkori drónja csak 15 percig bírta egy aksival, és kiszámolták, hogy már az több perc, hogy a drón felmenjen, majd lejöjjön ilyen magasból, így mindössze 8 percük volt felvenni a nem mindennapi munkafolyamatot. Eközben az egyik stábtag távcsővel pásztázta az eget, hogy tudjon szólni a drónirányítónak, ha esetleg egy madár vagy más akadály nehezítené a készülék útját.

Schmidtnek egy ilyen izzó kicserélése egy teljes napot vesz igénybe, hiszen két-három óra le- és feljutni, és ahogy a felvételen is látszik, szinte minden lépésénél újra és újra ki kell biztosítani magát. Ahogy a USA Todaynek elmondta, minden alkalommal, amikor felmászik egy torony tetejére, küld egy szelfit a feleségének, hogy biztosítsa, minden rendben ment.

A nyilvánvaló életveszély ellenére megéri tévétornyokon villanykörtét cserélni, a Greedhead szerint Schmidtnek mindössze félévente egyszer kell akcióba lépnie. A dél-dakotai Salem városánál található KDLT-TV torony izzócseréjéért alkalmanként 20 ezer dollárt, vagyis 6,2 millió forintot kap munkadíjként. Ez nagyjából fele annak az összegnek, amennyit átlagosan keres Amerikában egy ehhez hasonló munkát végző ipari alpinista egy évben. A kezdők évi 30 ezer dollárt keresnek, a legjobb 10 százalék éves fizetése azonban elérheti az évi 57 ezer dollárt, vagyis kb. 18 millió forintot.

A Greedhead idei cikke szerint nagyjából 10 ezer amerikai alkalmazott végez hasonló munkát – bár ebben valószínűleg a nyaktörő mutatványokat bemutató alpinisták mellett mindenféle kiegészítő munka is benne van az iparágban. A munkáért azért is fizetnek ennyit, mert ijesztően magas a halálozási arány. 2003 óta közel százan haltak meg hasonló munkavégzés közben, amit nemcsak a magasság, hanem a néha akár 90-100 km/órás széllökések is nehezítenek.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!