A Csillagok háborúja kis híján valódi háborúhoz vezetett Tunézia és Líbia között

2021. augusztus 26. – 05:03

frissítve

A Csillagok háborúja kis híján valódi háborúhoz vezetett Tunézia és Líbia között
A majdnem háborúhoz vezető Sandcrawler – Fotó: Star Wars / Disney

Másolás

Vágólapra másolva

A Csillagok háborúja mára Hollywood egyik (ha nem a) legismertebb filmsorozata lett, a megjelenése, sőt, igazából az első rész forgatásának befejezése előtt viszont kis híján valódi háborúhoz vezetett.

A történethez réges-régre, egy messzi-messzi galaxisba, illetve pontosabban 1976-ba és Tunéziába kell visszalátogatnunk. George Lucasék itt, a tunéziai homokdűnék között találták meg a tökéletes helyszínt a sivatagos Tatooine bolygónak, ami ugye arról ismert, hogy itt húzta meg magát Ben Kenobi, itt találkoztunk először Luke Skywalkerrel és hűséges droidjával, C-3PO-val. (Érdekesség, hogy Lucas eredetileg egy dzsungellel borított bolygót szánt Luke hazájának, aztán rájött, hogy ott nem a legkényelmesebb forgatni, úgyhogy változtatott a terven, így jött képbe a sivatag.)

A problémát nem is Kenobi és Skywalker, hanem a sivatagban található roncsok bontásából, illetve droidok és kütyük felújításából és eladásából élő jawák okozták, akik egy óriási, lánctalpas járművel a Homokkúszóval (Sandcrawler) közlekedtek. A film forgatása közben a kelléknek használt Sandcrawler egy jelenetben túl közel került a tunéziai-líbiai határhoz, ahol Moammer Kadhafi hadserege katonai járműnek nézte a lánctalpas, páncélozott hatású gépet. Ezt ugyanis ténylegesen, életnagyságban is megépítették, amellett, hogy több jelenetben makettet látunk, illetve hogy az első beállításokhoz csak a jármű alját rakták össze a lánctalpakkal és az első pár méterrel.

Kadhafi így hivatalosan is arra kérte Tunéziát, hogy azonnal távolítsák el a határról a provokációból odavezényelt hatalmas harci járművet, és ha nem tesznek eleget a kérésnek, az komolyabb incidenshez vezethet az 1970-es években amúgy sem túl jó viszonyt ápoló két ország között. Lucas egyik életrajzi könyve szerint még egy vizsgálócsoportot is küldtek a forgatásra, hogy meggyőződjenek, nem egy álcázott harci géppel van dolguk.

Lucasék természetesen eleget tettek a kérésnek, és a határtól messzebbi, békésebb területre vezényelték a Sandcrawlert, nehogy valódi háború legyen a forgatás vége. De nem ez volt egyébként az egyetlen, a forgatást hátráltató tényező a tunéziai sivatagban Lucaséknak, sőt.

Rögtön a forgatás kezdetén komoly csúszásba kerültek a folyamatosan meghibásodó kellékeknek és berendezéseknek köszönhetően A helyzetet tovább rontotta, hogy egy rendkívül ritka esőzés érte el a sivatagi produkciót. Ahogy Gilbert Taylor operatőr visszaemlékezett, „nem igazán lehetett látni, hol végződik a föld és hol kezdődik az ég. Az egész egy szürke káosz volt, a robotok pedig csak egy homályos folt.”

Fotó: Star Wars / Disney
Fotó: Star Wars / Disney

Végül Lucas és csapata két hétig forgathatott az elkészült díszletekkel és járművekkel, de alig valami ment terv szerint. Anthony Daniels (C-3PO) a korrózióvédelemnek köszönhetően nem látott ki a jelmezéből, R2-D2 áramköreit pedig a homok bolondította meg.

A film végül azért csak elkészült, és óriási siker lett, a bemutatása után röviddel 550 milliós, azóta már összesen 775 milliós bevételt termelve. Maga a Csillagok háborúja-franchise 4,2 milliárd dollár mozis bevételnél jár, de a rengeteg sorozat, könyv, képregény és játékeladás miatt nagyjából 70 milliárd dollárra becsülik a teljes Star Wars-birodalom értékét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!