Romániában majdnem felkeléshez vezetett, hogy kifogytak a Columbo-részekből, Peter Falk maga lépett közbe

2021. június 23. – 04:55

frissítve

Romániában majdnem felkeléshez vezetett, hogy kifogytak a Columbo-részekből, Peter Falk maga lépett közbe
Peter Falk Columbo hadnagy szerepében – Fotó: NBC / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon is nagy kultusza van a magyar származású Peter Falk főszereplésével készített sorozatnak, a Columbónak, jelenleg is legalább három magyar tévécsatornán futnak az ismétlései. A térségben viszont nemcsak nálunk, de például Romániában is őrületesen nagy, fanatikus rajongótábora lett a hadnagynak, akinek mindig csak még egy kérdése volt.

Olyannyira, hogy állítólag kisebb felkelés is szerveződött az országban, amikor kiderült, Románia kifogyott a Columbo-részekből.

A sorozatokat érintő eltúlzott reakciókat tekintve mi, magyarok sem állunk rossz helyen a világranglistán az Isaura felszabadítására szervezett gyűjtéssel, de ezzel a románok rajtunk is túltettek. (Pláne, hogy a magyarországi gyűjtésről a mai napig nem világos, hogy mekkora részben városi legenda.)

A furcsa események soráról maga az érintett, a főszereplő Peter Falk mesélt még 1989-ben David Letterman talk show-jában, de a Csak még egy kérdés címet viselő memoárjában is megemlékezik az 1974-es esetről.

Érdemes megnézni a videót, Falk nagyon élvezetesen adja elő a sztorit, aminek a lényege, hogy 1974-ben teljesen váratlanul hívást kapott a külügyminisztériumtól, hogy van egy kis gond Romániában, és ő talán a segítségükre lehet, úgyhogy legyen szíves ebbe és abba a szállodába fáradni este 6-ra.

„Amikor odaértem, ott volt két ember a külügytől, meg egy másik fickó a román nagykövetségről. Ők elmagyarázták, hogy a román kormány csak korlátozott számban importálhat nyugati tévésorozatokat, és van egy kis gond, mert ugyan a román kormány megvett és leadott minden elérhető Columbo-részt, de az emberek nem hisznek nekik. Úgyhogy tolmácsolnom kéne nekik egy üzenetet – készültek fonetikus román kiejtési alakokkal is –, hogy tegyék le a fegyvereiket.”

A memoárjából kiderül az is, hogy a román tisztségviselő Románia Elvis Presley-jeként jellemezte Columbo hadnagyot, és hogy tényleg felkeléstől tartottak. A fő gond persze az volt, hogy a 10 évadon át futó Columbo összesen 69 részig jutott, 1974. előtt pedig összesen 25 darab készült el, ami még az egész estés hossz mellett is gyorsan végigpörgethető.

Szóval Peter Falk fonetikus román kiejtéssel közölte a román néppel a jó hírt: már leforgatták az új évadot, hamarosan érkeznek az új Columbo-részek, mindenki nyugodjon meg.

A sztori persze úgy is képtelennek tűnik, hogy Lettermannak is elmondta, és az önéletrajzi könyvébe is beleírta. De a kétkedőknek van bizonyíték is, a WikiLeaksen van egy leirat is a román kormány megbízásából készült felvételről – igaz, maga a felvétel nem elérhető sehol, mindenki nagy bánatára.

Persze kérdéses, hogy Nicolae Ceaușescu Romániájában valóban a Columbo-részek száma volt-e az emberek legnagyobb problémája. Annyi biztos, hogy szintén wikileakses dokumentumok alapján tényleg elhangzott Columbo hadnagy személyes üdvözlete a románoknak – hogy a felkelést aztán maga Falk költötte-e hozzá, esetleg ezzel akarták rávenni a dologra, nem derül ki.

Forrás: AV Club

Ha szereted a hétköznapokat érdekes tudásmorzsákkal feldobni, ha egy ehhez hasonló szürreális történet kizökkent a napi rutinodból, akkor támogasd a munkánkat, hogy még több hasonló anyagunk születhessen!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!