Miért van fordítva az amerikai zászló az űrsiklókon és az F1-es autókon?

2021. március 12. – 04:50

Miért van fordítva az amerikai zászló az űrsiklókon és az F1-es autókon?
Az Enterprise (b) és a Discovery (j) űrsiklók találkozta 2012-ben, az Enterprise oldalán jól látható a fordított zászló – Fotó: Carolyn Russo / Smithsonian's National Air and Space Museum

Másolás

Vágólapra másolva

Szemfüles F1-rajongóknak feltűnhetett az amerikai csapat, a Haas bemutatója során, hogy a közölt képeken valami nem klappol a kocsira festett amerikai lobogóval. Egészen pontosan az, hogy a Forma–1-es versenyautó jobb oldalát ábrázoló képen fordítva, tükrözve látható a zászló. Mivel a szponzorfeliratok stimmelnek, felmerülhet, hogy valaki hibázott, de nem a grafikus lustasága a magyarázat, tehát nem az történt, hogy csak megfordította a Haas balját mutató képet. De nem is azért van így, mert az orosz műtrágyaóriás, az Uralkali annyit fizetett, hogy kicsit megvariálják az amerikai lobogót.

A furcsaság oka egészen másban keresendő, ami kiterjed a katonai egyenruháktól kezdve a már leszerelt űrsiklókig.

Sőt, igazából ez minden olyan felületen előfordulhat, ami egy mozgó testhez kapcsolódik, legyen az versenyautó, katona, űrsikló, vagy bármi más – és mindegyik esetben csak a jobb oldalt érinti a dolog.

Mindez pedig azért van, mert minden ilyen testet – formától függetlenül – zászlórúdként kell felfogni. Az amerikai lobogót mindig a csillagos oldalánál – a kék hátterű felsőszögnél – fogva húzzák fel a zászlórúdra, így ha a test előre halad, akkor a zászló hátrafelé feszül meg a szélben, legalábbis ezt a látszatot kelti. Ha nem tükrözve, hanem normál állásban varrnák fel, akkor úgy nézne ki képzeletben, mintha a csupa csíkos oldalánál húzták volna fel, és hátrafelé lobogna.

A fordított amerikai zászló a 2021-es Haason a jobb alsó sarokban – Fotó: Haas F1 Team
A fordított amerikai zászló a 2021-es Haason a jobb alsó sarokban – Fotó: Haas F1 Team

A zavart az okozhatja, hogy nem minden felületen ugyanúgy helyezik el az amerikai lobogót. Az amerikai űrhajósok szkafanderén például a bal vállon van a lobogó helye, így a képeken a megszokott irányban látjuk őket. Az űrsiklókon mindkét oldalon ott van az amerikai zászló, így a balon jól, a jobbon tükrözve látszanak. Az amerikai hadsereg egyenruháin viszont csak a jobb vállon lehet a zászló, mert ez a hely számít a legnagyobb megtiszteltetésnek az egyenruhán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!