Feleséget, családot, kutyát és házat is cserélt két csapattárs a világ legfurcsább sportügyletében

2021. március 7. – 07:11

frissítve

Feleséget, családot, kutyát és házat is cserélt két csapattárs a világ legfurcsább sportügyletében
Fritz Peterson a New York Yankees játékosa feleségével, Marilyn Peterson és Susan Kekich társaságában 1973-ban – Fotó: Bettmann / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

1973. március 4-én egy meglehetősen bizarr, páros sajtótájékoztató borzolta fel az amerikai baseballrajongók kedélyeit, meg igazából a teljes amerikai közvéleményt. Amikor a New York Yankees két kezdőjátékosa összehívta a dupla sajtóeseményt, az újságírók még nem is sejtették, miről lesz szó. Aztán Mike Kekich, majd Fritz Peterson furcsa összhangban közölték:

senki ne lepődjön meg, de a legutóbbi szezon óta családot cseréltek feleségestül, gyerekestül, kutyástul, házastul,

és csak azért szólnak, mert úgyis kiderülne a dolog, és jobb így, mintha valami pletykalap hasábjain lenne megszellőztetve az egész, valótlan részletekkel. Peterson állította, hogy semmi perverz dolog nincs a háttérben, csak egy furcsán alakuló szerelmi történetről van szó, majd pár részletet is megosztott, miszerint a csapat- és szobatárs, egyben barát Mike Kekich 1972 augusztusa óta mondogatja, hogy neki bizony Peterson felesége kell. Már otthon is közölte az addigi feleségével, Susannel, hogy jobban szereti a baráti házaspár női tagját, Peterson feleségét, Marilynt. Pár hónappal később végül mindkét házaspár úgy döntött, belemennek a cserébe.

A nem mindennapi történetnek ráadásul még csak nem is ez a csúcspontja, de hogy megértsük az egészet, kicsit vissza kell kanyarodnunk az időben.

A szomszéd nője mindig zöldebb

A történet egyik főszereplője, Mike Kekich 1969-ben került a New York Yankeeshez, ahol hamar összebarátkozott a hozzá hasonlóan dobójátékos Fritz Petersonnal. A valaha volt legsikeresebb baseballcsapatnak számító Yankees ebben az időszakban épp nem számított kiemelkedően jónak, 1964 és 1976 között nem volt se bajnoki címük, se főcsoportgyőzelmük. Kekich és Peterson bár kezdő volt a csapatban, inkább csak New Yorkban, mint országosan számítottak sztárnak. A váratlan bejelentés viszont egész Amerikát ámulatba ejtette.

Ebben rémileg az is közrejátszott, hogy az 1940-50-es években a baseball volt minden szempontból a csúcs a sportok között az Egyesült Államokban, a játékosok érinthetetlen félistenek voltak. Ezt a sajtó is tudta jól, és készséggel hallgattak el mindenféle botrányt. A képen sokat az 1960-as évek hippimozgalma és free love hangulata sem változtatott, pedig a háttérben egyértelműen hatással volt az új hullám a játékosokra is.

Mike Kekich és Susan Kekich közös fotója, ami valamivel az esküvőjük előtt készült 1965-ben – Fotó: Bettmann / Getty Images
Mike Kekich és Susan Kekich közös fotója, ami valamivel az esküvőjük előtt készült 1965-ben – Fotó: Bettmann / Getty Images

Kekich és Peterson az évek alatt barátokká és a csapat idegenbeli meccsein állandó szobatársakká váltak. Az egyre szorosabbra fűződő barátság a két családra is kiterjedt – eközben erősödött a két házaspár négy tagja fejében a gondolat, hogy esetleg rossz párt választottak maguknak. A mély, intellektuális beszélgetésekre fogékony Kekich Marilyn Petersonnal találta meg jobban a hangot, a harsányabb Fritz Peterson viszont a korábbi cheerleader és terepfutó Susanne Kekich társaságában kezdte jól érezni magát.

A végső lökést egy 1972. júliusi buli adta meg. A két házaspár épp a sportújságíró Maury Allen otthonában tartott partin vett részt, ahol valahogy újra felmerült a korábban csak viccből felhozott feleségcsere ötlete. Ekkor viszont annyira belelendültek, hogy még a részleteket is elkezdték kidolgozni. Abban maradtak, hogy nem a bulin, hanem egy közeli, éjjel-nappal nyitva tartó étteremben, nyolcszemközt, potenciális közönség nélkül vitatják meg a jövőjüket. A történet egyik legfurcsább eleme épp ezen a ponton történt. Megegyeztek, hogy egymás házastársaival vezetnek a kijelölt étterembe reggelizni,

csakhogy Mike Kekich és Marilyn Peterson két és fél órával a másik pár után futott be falatozni.

Nem nagyon kell magyarázni, mivel ütötték el az időt, amíg a másik pár feltehetőleg azon tanakodott, kérjenek-e még egy kör kávét vagy palacsintát. Az eredeti tervben viszont nem okozott nagy fennakadást, hogy az egyik páros bibliai, a másik pedig intellektuális értelemben ismerkedett egymással a sorsdöntő reggeli előtt. A csere, bár elég zavaros módon, de végbement.

A történteket feldolgozó források némileg ellentmondásosak abban, hogy a férjek költöztek, vagy a két feleség, a két-két gyerek és a kutyák, az viszont biztos, hogy 1972 júliusa után egészen új családszerkezetben folytatták az életüket az érintettek, igaz, egészen más eredménnyel.

Olyannyira, hogy mire 1973. márciusban bejelentették az egész családcserét, Mike Kekich és Marilyn Peterson kapcsolata már véget is ért. Utána még többször megpróbálták rendezni a kapcsolatukat, de végül nem maradtak egymás ellen. Nem úgy, mint Fritz Peterson és Susanne Kekich, akik a mai napig boldog házasságban élnek.

Ha a családcsere kimenetele nem is, egy közös dolog volt a két játékos jövőjében: Kekich és Peterson formája is drasztikusan leromlott az 1973-as páros sajtótájékoztató után. Kekichet még abban az idényben a Cleveland Indianshez cserélték, Peterson pedig az 1974-es szezonban került ugyanoda. A sors megkímélte a két játékost attól, hogy egy csapatba kerüljenek, Kekich ugyanis ekkor már Japánban játszott.

A New York Yankees játékosainak sztorija bejárta az újságok címlapját
A New York Yankees játékosainak sztorija bejárta az újságok címlapját

Kekich érthető módon eléggé megkeseredett az események viharában – az egyezség szerint a gyerekek az anyjuk mellett maradtak az új férj mellett. Ez azt jelentette, hogy Kekich két lánya Peterson mellé került, míg Petersonék két fia a szakítás után anyjukkal tartva visszaköltözött Illinoisba az anyai nagyszülőkhöz. Kekich tehát teljesen egyedül maradt.

Később már mérhetetlen bölcsességgel tekintett vissza a dolgokra:

„Amerikai szemmel nézve jó házasságom volt, de én nem jó, hanem nagyszerű házasságra vágytam. Túlzottan idealista voltam, azt hiszem.”

Na de hol van ilyenkor Hollywood?

Ha úgy érzi, hogy a történet film, de minimum egy dokumentumfilm után kiált, nincs egyedül. A forgatókönyvíróként Oscar-díjas Matt Damon, a szintén forgatókönyvvel, illetve filmmel Oscart nyerő Ben Affleck, illetve a színészi játékáért Oscart kapó öccse, Casey Affleck 2010 óra próbálja összehozni a „The Trade” munkacím alatt futó filmet, egyelőre hiába.

Pedig még a projektet sokáig ellenző Peterson is melléjük állt végül, és beleegyezett, hogy tanácsadóként részt is venne az előkészítésben. A jogokat Casey Affleck szerezte meg, majd a forgatókönyvet is megírta a Warner Bros. számára, ám a baseball-liga, az MLB kínosan ügyel arra, hogy milyen projekteknek engedi a névhasználatot, Affleckék pedig nem jártak szerencsével – árulta el Casey Affleck nemrég egy podcastben.

Kekich, aki érthető okokból nem szeretné újra és újra átélni életének ezen szakaszát, állítólag annyira pánikba esett 2010-ben a film előkészületei hallatán, hogy nevet változtatott és Új-Mexikóba költözött.

Források: ESPN | Daily Beast | Secret Base | NY Mag | NY Daily News

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!