Konteóként terjedt, aztán kiderült, hogy valódi a CIA szívroham-pisztolya

2021. február 18. – 04:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az összeesküvés-elméletek visszatérő motívuma a szuperfegyver, amivel nyom nélkül lehet végezni a kiszemelt célponttal. A fagyasztott húsból vagy jégből készült kitalált fegyverek között viszont van egy, amiről mindenki azt hitte, hogy képtelenség, mígnem egy másra irányuló vizsgálat során a CIA kényszerből el nem ismerte,

valóban létezik – vagyis létezett – a pisztoly, ami lekövethető bizonyíték nélkül, szívrohammal ölt.

Nem okozunk túl nagy meglepetést azzal, ha eláruljuk, a titokzatos, leginkább altatólövedék kilövésére használt fegyverre hasonlító pisztolyt a hidegháborúban fejlesztették ki az amerikai kormányzat megbízására.

Jelen esetben a kormányzati megbízás a CIA-tól érkezett, és ha nincs sok más, a CIA számlájára írható kétes ügylet az 1970-es évekig bezárólag, akkor lehet, hogy ma nem is tudnánk a fegyver létezéséről. A leleplezéshez vezető kongresszusi bizottságot azután indították, hogy 1974. december 22-én a New York Times egyik cikkében Seymour Hersh nyilvánosságra hozta, hogy az CIA éveken át avatkozott be kisebb-nagyobb mértékben külföldi kormányok működésébe, súlyosabb esetekben merényleteket is megkíséreltek.

A vizsgálóbizottságot a coloradói szenátor, Frank Church vezette, és ha már nyomozásba fogtak, úgy döntöttek, úgy általában ránéznek a kormányzati ügynökségek – Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az adóhatóság (IRS) – körmére, hátha kiderül, hogy van még valami rejtegetni való itt-ott.

A nyomozás során többek között kiderült, hogy az amerikai hadsereg aktívan kémkedik a civil lakosság ellen, hogy egyes szervek engedély, és a posta tudta nélkül simán felnyitják a belföldi, semmiféle kockázatot nem jelentő leveleket is, hogy a CIA széleskörű kísérleteket folytat az LSD alkalmazásával, nem egyszer a kísérletben részt vevő civilek tudta nélkül – erről a Netflix készített remek minisorozatot Wormwood címmel –, illetve megerősítették, hogy a CIA több külföldi államfő ellen is merénylettel próbálkozott.

A szenátusi meghallgatáson bemutatott fegyver – Fotó: YouTube
A szenátusi meghallgatáson bemutatott fegyver – Fotó: YouTube

A CIA persze óvatos volt, nem mesterlövészekkel, hanem sokkal körmönfontabb módszerekkel próbálkozott, az egyes források szerint több mint 600 merényletkísérletet túlélő Fidel Castrót egyszer például mérgezett szivarokkal akarták likvidálni.

Ezen módszerek tökéletesítése közben fordultak egy, kifejezetten a CIA számára kifejlesztett méreg felé, amelynek méreganyaga hihetetlenül gyorsan felszívódott, miután szívrohamot idézett elő az áldozatban – csak egy olyan kórboncnok fedezhette volna fel az idegenkezűséget a szívroham mögött, aki tökéletesen ismeri a titokban tartott méreg hatási mechanizmusát.

A leginkább az altatópisztolyra hasonlító fegyverből kilőtt fagyott, apró lövedék egy kis piros pöttyöt hagyott csak maga után a bőrön, majd a testben felolvadva gyorsan fel is szívódott, lényegében nyom nélkül. A fegyvert a bizottság egyik meghallgatásán William Colby, a CIA igazgatója be is mutatta. A CIA, amely egyből le is szerelte a fegyvert, azt állította, hogy soha nem vetették be azt élesben.

A mérget egyébként egy Mary Embree nevű technikus fejlesztette ki egy tengeri állat, feltehetőleg medúza mérgét felhasználva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!