Olaszországban is van egy Kalifornia, ahol amerikai elnökválasztásokat is tartottak

2020. december 18. – 05:29

frissítve

Olaszországban is van egy Kalifornia, ahol amerikai elnökválasztásokat is tartottak
La California látképe – Fotó: Tony LaPron / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Számtalan példa van arra, hogy az újvilágban egy óvilági város, országrész után neveznek el településeket: az Egyesült Államokban bőven találunk Londont, Manchestert, Birminghamet, Ohio államban van egy Dublin, New York államban akad egy Róma nevű település, Floridában pedig Szentpétervárral is találkozhatunk. Sőt, Budapest is van, kettő is: egy Georgia államban, egy Missouriban. Az már ritkább, hogy egy újvilági földrajzi hely után neveznek el egy települést az óvilágban, pláne, hogy igazából senki nem tudja, ki és miért nevezte el így.

Olaszországban, Livornótól nagyjából hatvan kilométerre, a tengerpart közelében fekszik egy kis település, La California, melyet a nyugati parti amerikai államról neveztek el a 19. század közepén. Az nem teljesen tiszta, hogy miért vette fel az 1800-as években paradicsominak tűnő állam nevét a település.

A környék történetéről annyit érdemes tudni, hogy már évezredek óta lakott terület volt, a 18. századtól a Medici család felügyelte a vidéket, majd a Toszkán Nagyhercegség része lett. A mocsaras vidéket közben sikeresen termőfölddé alakították, és az 1860-as évektől kezdve tartottak itt számon La California néven egy települést, ami akkoriban néhány farmból és egy Hotel Ristorante Gabbani nevű fogadóból állt Bibbona közelében.

A La California nevének eredetéről szóló egyik elmélet szerint az olaszok tömeges Amerikába vándorlását használta ki több embercsempész, és vert át szegény szicíliaiakat. Megígérték nekik, hogy az Egyesült Államokba veszik őket, a pénzüket eltették, de Amerikába már sosem jutottak el, mert Toszkána partjainál rakták ki őket. A szicíliaiak, miután rájöttek, hogy rászedték őket, a part közelében települést alapítottak, és remélt úti céljukról elnevezték La Californiának.

Ezt a verziót történészek megcáfolták, mondván, abban a korban már létezett a település ezen a néven. Más teóriák inkább a környék befolyásos személyeihez kapcsolják a nevet. A vidék egyik legismertebb családja akkoriban a Gabbani volt (az ő nevüket viselte a fogadó is), a fogadót üzemeltető Frederico Gabbani pedig olyannyira csodálta az Egyesült Államokat, hogy a fiát is Amerigónak nevezte el. Egy népszerű verzió hozzájuk köti La California nevét is.

Van azonban egy másik elmélet is, ami egy Leonetto Cipriani nevű férfiről szól. A kalandos életű Cipriani Korzikán született, családja később Livorno környékén szerzett birtokokat. Tagja volt a francia hadseregnek, majd harcba szállt az olasz függetlenségért. Az ötvenes évek került elé a francia Journal des Débat újság egy cikke, ami Kalifornia kincseiről szólt. Itt érdemes kitérni arra, hogy akkoriban hogyan festették le a nyugati államot, ami az aranyláz miatt is vonzó úti cél volt. „Egy igazi földi paradicsom, a klímája, a lenyűgöző növényzete és a kifogyhatatlan ásványi kincsei miatt” – írta a lap.

A legenda szerint ez meggyőzte arról Ciprianit, hogy az Egyesült Államokba tegye át a székhelyét, végül ezt a Szárd Királyságtól kapott megbízólevéllel a hóna alatt tette meg, ugyanis San Franciscó-i konzulnak nevezték ki. A San Francisco-öböl közelében található Belmontban telepedett le, bejárt több államot, meggazdagodott, és annyira befolyásos személy lett, hogy még egy kaliforniai iskolát is elneveztek róla. Néhány év múltán visszarendelték Európába, és az Olasz Királyság szenátora lett. Hogy a La California környékén is befolyásos ember pontosan hogyan köthető a település elnevezéséhez, arról is több verzió van. Az egyik szerint ő maga nevezte el Kaliforniáról a falvat. Marco Andrenacci helyi történésznek van egy másik elmélete is.

Andrenacci szerint a Cipriani hazatérése utáni években vette fel a település a La California nevet, és ebben nagy szerepe lehetett a Cipriani által a közelben üzemeltetett fogadónak. Az emberek akkoriban egyik fogadóból a másikig utaztak, és Cipriani fogadójában annyi történetet hallottak Kaliforniáról, hogy tovább mesélték a sztorikat a következő helyen – végül Gabbaniéknak annyira megtetszett, amit a mesés Kaliforniáról hallottak, hogy egyszerűen kölcsönvették a nevet. Cipriani egyébként később visszaköltözött korzikai szülővárosába, ahol 1888-ban halt meg.

La California főutcája a Google Street View 2018-as felvételén
La California főutcája a Google Street View 2018-as felvételén

A név kötelez

Bármelyik verzió is igaz, a név kötelez, és a falu igyekezett is ápolni az amerikai kapcsolatot. A kétezres évek elejétől kezdve maguk is megtartották a kis amerikai elnökválasztásukat, amit igazi viták előztek meg, majd a választás napján öt szavazófülkét is felállítottak. A 2004-es választást John Kerry nyerte meg Ralph Nader előtt La Californiában, ezen a választáson George W. Bush csak a harmadik lett. A szavazatokat persze nem vették számításba az igazi amerikai elnökválasztáson, de jelképesen átadták a végeredményt a közeli amerikai konzulátusnak, ahol állítólag kisebb kellemetlenséget okozott, hogy Bush elnök csak a harmadik lett. La Californiában később Barack Obama mindkét választásán óriási fölénnyel nyert, aztán a projekt 2016-ra már kifulladt, így azóta nem rendeztek újabb elnökválasztást – szóval sosem tudjuk meg, Trumpot megválasztották volna-e a derék olaszok, vagy sem.

La Californiának a legutóbbi népszámlálás adatai szerint ezer lakosa van.

(Felhasznált források: L'ItaloAmericano, Atlas Obsecura, La Nazione)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!