A konzervként szétnyílt utasszállító, ami így is landolni tudott

2020. december 08. – 05:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden idők egyik legfurcsább légi balesete történt 1988. április 28-án az Aloha Airlines 243-as járatával. A Boeing 737-200-as törzséből egy óriási darab szakadt ki a levegőben. A gép viszont így is sikerrel le tudott szállni. A balesetben egy légiutas-kísérő vesztette életét, a további 94 utas és személyzeti tag közül pedig csak 8-an szenvedtek súlyosabb sérülést.

A 243-as járat Hawaiiról, a Hilo repülőtérről repült volna az Oahun található Honolulu repterére, az aznapi negyedik ilyen körét megtenni, ám negyedszer már nem jutott át Oahura egy rettentő súlyos műszaki hiba miatt.

A gép helyi idő szerint 13.25-kor szállt fel 89 utassal és 6 fő személyzettel, majd simán emelkedett fel a 7300 méteres utazási magasságba, ahol 13.48-kor elképzelhetetlen dolog történt: egy hirtelen, erős hanghatás kíséretében kettényílt a géptörzs az első ajtó mögött, és 5,6 méter hosszan teljesen kettényílt a gép.

A leszakadt darab a félkörben, padlótól padlóig nyitotta ki a géptörzset. Abban a pillanatban, ahogy kettényílt a géptest, a nyomáskülönbség kiszippantotta az egyik utaskísérőt, az 58 éves Clarabelle Lansinget, aki a baleset egyetlen halálos áldozata volt. Az, hogy más nem vesztette életét, leginkább annak köszönhető, hogy minden utas a helyén tartózkodott, becsatolt övekkel. Közülük heten szenvedtek súlyos sérüléseket, illetve egy utaskísérő is megsérült.

A repülőgép a landolás utáni pillanatokban, amint megkezdték a kiürítésétFotó: FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal)
A repülőgép a landolás utáni pillanatokban, amint megkezdték a kiürítésétFotó: FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal)

A robbanásszerű esemény után a pilóta azonnal ereszkedni kezdett a repülővel, majd engedélyt kért, hogy Oahu helyett Maui egyik repülőterén, Kahuluin hajthassanak végre kényszerleszállást. Csakhogy odafelé tartva a gép két hajtóművéből az egyik felmondta a szolgálatot, a személyzet pedig nem lehetett biztos benne, hogy a levegőben történtek miatt az első futómű megfelelő helyzetben van a leszálláshoz, ám az adott helyzetben nem volt más választásuk, meg kellett próbálniuk a landolást, ami végül sikerült is.

A leszállás után villámgyorsan kiürítették a repülőt, az összesen 65 sérült ellátása viszont nehezen ment. Mauin ugyanis akkoriban csak két mentőautó volt szolgálatban, így az enyhébb sérülteket turistakisbuszokkal szállították kórházba.

A repülőgépet a baleset után javíthatatlannak nyilvánították, és ott, a repülőtéren bontották el. Az előtte lefolytatott vizsgálat szerint úgynevezett réskorrózió okozott anyagfáradtságot, ez vezetett a balesethez. A gép 19 éven át szolgált Hawaiin, folyamatosan sós, magas páratartalmú levegőben. Ez, illetve a rengeteg fel- és leszállás okozta a problémát – a gép úgy teljesített 19 év alatt több mint 89 ezer utat, hogy átlagosan húsz percet töltött a levegőben.

A roncs vizsgálat közbenFotó: Fotó: FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal)
A roncs vizsgálat közbenFotó: Fotó: FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal)

Két ehhez hasonló légi baleset ismert, mindkettő súlyosabb kimenetelű volt, mint a hawaii. 1981-ben a tajvani Far Eastern Air Transport 737-222-es gépe – amely szintén rengeteg rövid utat hajtott végre – szakadt apró darabokra a levegőben, mind a 102 utas és 8 fő személyzet halálát okozta.

1989-ben a United Airlines Los Angelesből Sydney-be tartó 747-122-es gépnének oldala szakadt ki a raktér ajtajánál. A hirtelen nyomásváltozás 9 utast szippantott ki 7000 méter magasan. A gép, amely útban Sydney felé Honolulun és Aucklandben tervezett megállókat, az első landolás után volt, és Honolulura is tért vissza a baleset után.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass