A flamingók olyan kemények, hogy a forró gejzírvizet is megisszák, ha kell

2020. december 2. – 05:05

A flamingók olyan kemények, hogy a forró gejzírvizet is megisszák, ha kell
Flamingók a mexikói Rio Lagartos bioszféra-rezervátumban – Fotó: Ronald Schemidt / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A flamingót mint állatot aligha kell bemutatni bárkinek is, a rózsaszín tollával és a jellegzetes, féllábon egyensúlyozó állásával az állatkertbe látogató gyerekek egyik kedvence szokott lenni. Ránézésre viszont nem is gondolnánk, hogy a törékeny lábakon álló tollas az állatvilág egyik legkeményebbje.

Kezdjük ott, hogy a flamingók lába simán kibírja az extrém lúgos környezetet is – az afrikai Nagy-hasadékvölgyben található Nátron-tóban például a 9-10,5-es pH-értéket is elérheti a víz lúgossága, amivel ez a tó a világ leglúgosabb tava. A flamingók viszont előszeretettel fészkelnek itt, hiszen a tó közepére, apró sárszigetekre tojt tojásaikat így egyetlen ragadózótól sem kell félteniük a maró víz közepén.

Ám a lábuk nemcsak a rettenetesen lúgos környezetet, hanem a fagypont alatti hideget is bírja. Előfordul hogy a vízben állva a lábuk belefagy a tóba éjjel, majd a napfelkelte után kiolvadva folytatják a napirendjüket, mintha mi sem történt volna.

És ez még nem minden: a lábuk a nagyon hideget, a torkuk viszont a nagyon meleget viseli el: a szintén a Nagy-hasadékvölgyben található tavak egy részét gejzírek táplálják, a flamingók pedig akár közvetlenül a forrásból, a forró, rendkívül sós vizet is meg tudják inni, ha épp nincs könnyen elérhető friss vízforrás.

A végére pedig egy bónusz érdekesség a flamingókról: egyes fajok fiókái nem rózsaszín, hanem fehér tollal jönnek világra, és csak később kapják meg a színüket az étrendjükben nagy mennyiségben előforduló alfa- és béta-karotinnak köszönhetően. Éppen emiatt változik még az azonos fajhoz – chilei, rózsás, karibi, andoki, rövidcsőrű és kis flamingó – tartozó flamingók színe-árnyalata is attól függően, hogy mely területen élnek, nem mindegy ugyanis, hogy mennyi színezőanyaghoz jutnak a táplálékukból – ezért is halványabb színűek általában a fogságban tartott flamingók.

A színhez viszont az úgynevezett begytejen át is hozzájuthat a fióka, ami egy kivágott képkockának köszönhetően virálissá váló videón is jól látható. Egyetlen kép alapján úgy tűnhet, hogy egy flamingó a másik koponyájából lakmározva táplálja a fiókát, valójában viszont csak az történik, hogy „a két szülő egyszerre táplálja a fiókát, az egyik a másik fejére csorgatja a begytejet, így a fióka a lecsurgó táplálékhoz is hozzáfér” – ad világos magyarázatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!