A szerencsétlen pingvin, ami vihart kavart a Wikipédián

2020. november 4. – 05:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közelmúltban ismét a hátára vette a hullám a közösségi médiában a híres képet, amin egy dudás és egy pingvin áll az Antarktisz jegén. Az 1904-es Skót Nemzeti Antarktisz Expedíció idején készült fotó már önmagában is komikus: a nagy fehérség közepén skótszoknyában toporgó dudás és tökéletes érdektelenséget mutató közönsége miatt, de a kép az igazi karrierjét 110 évvel megszületése után futotta be az interneten.

Az 1904-es Skót Nemzeti Antarktisz Expedíció (SNAE) az Antarktisz feltérképezésének egy kisebb fejezete valahol James Ross felfedező hajóútjai és Amundsenék Déli-sark hódítása között, a nagy nemzeti (belga, német, skót) expedíciók idején. A SNAE motorja William Speirs Bruce skót természettudós volt, aki a Skót Királyi Földrajzi Társaság és skót magánszemélyek anyagi támogatásával szervezte és vezette az utakat a Skócia nevű exbálnavadászhajó fedélzetén.

Az első úton 1902-1903-ban az expedíció a 70° 25' déli szélességig jutott, majd a hajó telet a Déli-Orkney-szigeteknél töltötte, ahol máig működő meteorológiai állomást építettek fel. A SNAE második útján 1904-ben – ismét a Weddell-tenger keleti vizein hajózva – felfedezte a Coats-földet. Ezen az úton örökítették meg a nevezetes jelenetet a pingvinnel és a dudással.

Az expedícióról szóló szócikk 2006 óta létezik a Wikipédián, azóta bővül a közösség által önkéntesen hozzászerkesztett információkkal. 2008 közepén az egyik szerkesztő nagyobb adag szöveget és képanyagot tett a szócikkhez, ekkor került fel a nevezetes fotó is, Kerr dudás és a pingvin, 1904 március képaláírással.

A képről annyit lehetett megtudni a kibővített szócikkből, hogy a második expedíción a Scotia (Skócia) nevű hajó pár napig a jég fogságába került, ezt az időt pedig a hajó bohém skótdudása arra használta fel, hogy fényképet készítsen magáról és egy „szerencsés” császárpingvinről.

A szócikk 2009-re tovább hízott, egyik önkéntes szerkesztője pedig kibővítette a túl egyszerű képaláírást a következőre: Kerr dudás szerenádot ad egy pingvinnek, 1904 március. Ez a felirat öt évig mindenki megelégedésére szolgált, amikoris 2014-ben egy szőrszálhasogatóan precíz szerkesztő így hizlalta fel: Kerr dudás, a Skót Nemzeti Antarktisz Expedíció tagja skótdudán játszik egy közömbös pingvinnek 1904 márciusában.

A bő lére eresztett bővítés kiverte a biztosítékot a szerkesztői közösségben, egyikük a tudálékosságot kiparodizálva – „a pontos helymeghatározás céljából” – odabiggyesztett egy szócskát a szövegbe: Kerr dudás (jobbra), a Skót Nemzeti Antarktisz Expedíció tagja skótdudán játszik egy közömbös pingvinnek 1904 márciusában. Ezt hamarosan követte, ha már lúd, legyen kövér alapon a pingvin helymeghatározása is, zárójelben mögé tették, hogy véletlenül se zavarodjon meg senki: (balra).

Kitör a háború, de a kép világhírű lesz

Ekkor kicsit elszabadult a pokol, igaz, még senki sem sejtette a későbbi cunamit. A lényeg, hogy szőrszálhasogatók és parodizálók közti csata hevében a folyamatosan módosított képaláírásnak lett két olyan, egymást követő verziója, amit kiszúrt az edinburgh-i Alan Ferrier, aki 2016 december közepén a következő kaján kommenttel tweetelte ki:

Ki hitte volna, hogy a Wikipedia tökéletes fotófeliratán még javítani lehetett?

A tweet elszabadult, és pár óra alatt bezsebelt 22 000 retweetet és közel 35 000 lájkot, valamint számtalan megjegyzést aratott le. A világhír hatására még többen kezdték szerkeszteni a szócikk nevezetes fotójának képaláírását hozzáírva és visszavonva különböző szavakat. Ebben a nagy csatározásban derült ki, hogy a pingvin addig figyelmen kívül hagyott „közömbös” jelzője még problémásabb.

Néhány adatbányász ugyanis kitúrta a korabeli visszaemlékezésekből, hogy nem véletlenül áll olyan kelletlenül szegény madár a képen.

Kerrék ugyanis a jó fotó érdekében, hogy a pingvin ne mászkáljon ki állandóan a képből, egy nagyméretű, hóval teli főzőedényhez kötötték. A közömbös szó ezek után természetesen nem maradhatott.

A trollkodás különböző szavakkal máig folytatódik, és új frontok nyíltak. A (jobbra) és (balra) poén már a múlté, az elmúlt időkben a „mellett” vagy „vonalában” meghatározás pajzshordozói csatáznak.

Ferrier tweetje pedig, mint nagy klasszikus, időről-időre feltűnik a közösségi médiában, mindig nagy sikert aratva azok között, akik még nem találkoztak vele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!