A szuperbogár, ami kibírja, ha áthajt rajta egy autó

2020. október 23. – 06:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen egyedülálló képessége van a nyugati páncélbogárnak (Nosoderma diabolicum), angol nevén diabolical ironclad beetle-nek, amelyről a Purdue Egyetem kutatói közöltek egy friss tanulmányt a Nature folyóiratban:

a dél-kaliforniai erdőkben élő bogár a testsúlyánál 39 ezerszer nagyobb nyomást is kibír, lényegében meg sem kottyan neki, ha áthajt rajta egy autó.

Utóbbi nem túlzás, a kutatók valóban megtették a bogár egyik példányával ezt, hogy még pontosabb vizsgálatokat végezhessenek. A 39 ezerszeres teherbírás annyit tesz egyébként, mintha egy 90 kilós ember kibírná, ha 200 (üres) csuklós Volvo BKV-busz nyomná a testét.

Az elektronmikroszkópos és CT-vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy a fekete, rettentő páncéllal bíró állat annak köszönheti különleges képességét, hogy páncélja a puzzle kirakójáték elemeinek kapcsolódásához rétegződik, ugyanakkor rugalmasan illeszkedik, nyomás hatására pedig ez a szerkezet töredezik, és így nem roppan teljesen össze.

A Nosoderma diabolicum páncéljának különleges szerkezeteFotó: Nature
A Nosoderma diabolicum páncéljának különleges szerkezeteFotó: Nature

Ahogy más hasonló, röpképtelen bogarak esetében, úgy a Nosoderma diabolicum esetében is az történt, hogy az idők során megkeményedtek, megerősödtek és összenőttek a fedőszárnyai.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Érdeklődésükre Merkl Ottó, a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteményének főmuzeológusa árult el további érdekességeket a Nosoderma diabolicumról, így azt is, hogy mivel a páncélbogarak (Zopheridae) családjába tartozó faj nem él Európában, így nincs is hivatalos magyar neve, de nyugati páncélbogárnak nevezhető. Merkl elmondta, hogy a Természettudományi Múzeum gyűjteményében is található a bogárból több példány, ugyanis az Egyesült Államok délnyugati partján gyakori fajnak számít.

„Valóban rettentően kemény a páncélja, rovartűvel gyakorlatilag lehetetlen átszúrni. Ez egyébként az egész rokonságára vonatkozik. A páncélbogarak családjának vannak nála majdnem kétszer nagyobb és még keményebb páncélú fajai is (valószínűleg a gyakorisága miatt vizsgálták pont a Nosoderma diabolicumot). Ráadásul rendkívül hosszú életűek, a 8-10 évet is megérik, ami extrém a bogarak között (kifejlett korában a legtöbb bogár néhány hétig él, vagy legfeljebb tavasztól őszig; már az egy év is szélsőségesnek számít).”

A tanulmányt az amerikai légierő 8 millió dolláros projektjének részeként finanszírozták, amelyben ellenállóbb, rendkívül ütésálló anyagok kifejlesztéséhez vizsgálnak különböző teremtményeket. A nyugati páncélbogárnál talált különleges szerkezet alternatívát kínálhat az épületek, illetve repülőgépek és egyéb járművek tervezésekor, hiszen idővel akár kiválthatja a hosszú évek alatt meggyengülő csavarokat, hegesztéseket és ragasztóanyagokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!