Fact-check: Az EU statisztikai hivatala vizsgálatot indított a KSH ellen?

2023. december 8. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Amióta Rogán Antal alá tartozik a KSH, gyanús adatokat közöl az orbáni inflációról. Vizsgálatot indított az EU statisztikai hivatala a Rogán Antal propagandaminiszter felügyelete alá került Központi Statisztikai Hivatal ellen”

– olvasható a Demokratikus Koalíció (DK) pénteki, a Telexnek is elküldött közleményében. A párt ügyvezető alelnöke, dr. Molnár Csaba azt írja, hogy az Eurostatnak gyanús, hogy „hirtelen egyszámjegyű lett” a magyarországi infláció.

A Reuters csütörtökön arról írt, hogy az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közölte, hogy tárgyalásokat folytat Magyarország fő adatszolgáltatójával, a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) az energiainfláció kiszámításának módjáról. Az Eurostat szerint az ősszel megkezdett tárgyalások az inflációs statisztikák harmonizálására irányuló szélesebb körű erőfeszítések részét képezik.

Közben a KSH pénteken az MTI-ben kiadott egy közleményt, amiben cáfolták, hogy az Eurostat vizsgálatot indított volna ellenük. „Az értesülések tévesek, az Eurostat nem indított vizsgálatot” – közölte a KSH. Azt írták, hogy a statisztikai módszertannal kapcsolatban fontosnak tartják megjegyezni, hogy az Eurostat a nemzetközi sztenderdeknek, a jogszabályoknak és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően folyamatos egyeztetést folytat valamennyi tagállam statisztikai hivatalával.

Alapvető körülménynek nevezték azt is, hogy a KSH módszertana az európai statisztikai irányelvekkel összhangban van (kiemelten az Európai Bizottság 2020/1148. számú végrehajtási rendeletére, valamint az Eurostat HICP Methodological Manual című kiadványára támaszkodva).

Az ügy előzménye, hogy Mellár Tamás közgazdász, a Párbeszéd országgyűlési képviselője és Katona Tamás, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) politikusa a Népszavának azt nyilatkozta, hogy számításuk szerint 11 százalékon ragadt volna az infláció októberben, ha KSH az energiaárakat változatlan súllyal és módon vette volna figyelembe a fogyasztásban. Az Eurostat a két politikusról nem tett említést.

Emellett a Portfolio írt arról, hogy az Eurostat „vizsgálja” a magyar inflációs adatokat. Azonban az, hogy valamit vizsgálnak, valamiről egyeztetnek vagy vizsgálatot indítanak a KSH ellen, nem ugyanazt jelentik, az utolsó egy komolyabb jogi folyamatot jelent.

Megkérdeztük a DK Sajtóosztályát, hogy mire alapozzák, és hol látták, hogy az Eurostat vizsgálatot indított. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!