Fact-check: „A leggazdagabb emberek a régióban mindenhol nagyságrendekkel gazdagabbak, mint Mészáros Lőrinc”

2023. augusztus 1. – 18:34

Fact-check: „A leggazdagabb emberek a régióban mindenhol nagyságrendekkel gazdagabbak, mint Mészáros Lőrinc”
Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport érdekeltségébe tartozó Riva's Hotels & Resorts tulajdonosa a Horvátország első, Mariott brand alatt üzemeltetett szállodájáról szóló megállapodás aláírásán 2023. januárjában – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlan kérdéseket kapott a díszvendég Gulyás Gergely a reformátusok ifjúsági találkozóján, a zánkai Csillagpont Fesztiválon. A kérdező a hazai egészségügy és az oktatás helyzetével szembesítette a minisztert, és ezt szembeállította Mészáros Lőrinc és Tiborcz István gazdagodásával, amire azt mondta, hogy a vagyonuk látványos gyarapodása bűn, és nem összeegyeztethető a keresztény értékekkel.

Gulyás hosszasan válaszolt (itt olvasható az erről írt cikkünk), mi most egy részletet emelünk ki ebből, ami azért különösen érdekes, mert erről nemigen szoktak magyar kormánypárti politikusok beszélni. Gulyás azt mondta, Mészáros Lőrinc vagyona abszolút rendben van, és amúgy régiós összehasonlításban nem is kiemelkedő, sőt:

„Ha a leggazdagabb embereket a régióban megnézzük, mindenhol nagyságrendekkel gazdagabb emberek vannak, mint Mészáros Lőrinc vagy Csányi Sándor. (...) A magyar milliárdosok lényegesen szegényebbek, mint a lengyelek, az ukránok, a csehek.”

Mivel a világ milliárdosainak vagyonával rendszeresen foglalkozik a nemzetközi gazdasági sajtó, ezt az állítást nem túl nehéz ellenőrizni. A Forbes magazin mértékadónak számító, naprakész toplistája szerint Magyarország leggazdagabb emberei ma a Gulyás által is említett Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc, 1,6, illetve 1,3 milliárd dollárra becsült vagyonnal. Lássuk a régió leggazdagabbjait, először azokat az országokat, amelyeket a miniszter is kiemelt:

  • Lengyelország: Michal Solowow, 6,8 milliárd dollár
  • Ukrajna: Rinat Ahmetov, 5,7 milliárd
  • Csehország: Renata Kellnerova, 16,9 milliárd

Hozzájuk képest valóban megáll a „lényegesen szegényebbek” kitétel a leggazdagabb magyarokra. De nézzük tovább a szomszédos országokat, ahol elvileg „mindenhol nagyságrendekkel gazdagabb emberek vannak, mint Mészáros Lőrinc”.

  • Szlovákia: Ivan Chrenko, 1,7 milliárd dollár
  • Románia: Ion Țiriac, 2,1 milliárd
  • Szerbia, Horvátország, és Szlovénia: nincs jelenleg dollármilliárdos az országban

A szerencsésebb történelmi hátterű Ausztriát a fair play jegyében kihagytuk az összehasonlításból (ott egyébként a Red Bull többségi tulajdonosa, Mark Mateschitz a leggazdagabb a maga 40,8 milliárd dollárjával).

A Forbes toplistája szerint tehát a legvagyonosabb szlovák és román biztosan nem „nagyságrendekkel gazdagabb”, mint Mészáros Lőrinc vagy Csányi Sándor, a szerb, horvát és szlovén mezőnyből pedig mindenki szegényebb náluk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!