A keresztény ifjúsági táborban Mészáros Lőrinc gazdagodását kérték számon Gulyás Gergelyen

2023. augusztus 1. – 06:56

A keresztény ifjúsági táborban Mészáros Lőrinc gazdagodását kérték számon Gulyás Gergelyen
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előadása a zánkai Csillagpont Fesztiválon 2023. július 27-én – Fotó: Gulyás Gergely / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlan helyen kapott kritikát a kormány: a reformátusok zánkai ifjúsági fesztiválján kérték számon Gulyás Gergelyen Mészáros Lőrinc és Tiborcz István gazdagodását, valamint az oktatás és az egészségügy állapotát. A miniszter szerint az oktatás még soha nem volt olyan jó helyzetben, mint az elmúlt tíz évben, az egészségügyben pedig még ennél is nagyobb fejlődés történt. Gulyás azt mondta: a magyar milliárdosok lényegesen szegényebbek a régió többi országának gazdasági elitjéhez képest, Mészáros Lőrinccel pedig csak az a baj, hogy nem harminc vagy negyven van belőle.

„Követelem a magyar keresztény ifjúság nevében, hogy tűnjön el Orbán Viktor és a sleppje a politikából” – éles hangon kelt ki a kormány ellen Tóth Bálint a Magyar Református Egyház zánkai ifjúsági táborában, a Csillagpont Fesztiválon múlt csütörtökön, miután Gulyás Gergely arról beszélt az előadásában, hogy a politikát más mércével kell nézni, mint a kereszténységet.

A 25 éves ózdi református férfi szerint a kormány politikája nem Krisztust képviseli, hanem pont ellentmond annak.

„A bűnök abszolút értékkel bírnak, nincsen világi indok, amely felmentene azok alól”

– fogalmazott a gépjárműmérnök végzettségű Tóth, aki szerint „a keresztény ifjúságnak elege van” a kormány által képviselt mércéből.

„Mészáros Lőrinc és Tiborcz István vagyonának gyarapítása bűn” – mondta a meglepett miniszternek és közönségének. Szerinte Orbán Viktor gyerekkori barátjának és vejének gazdagodása szembemegy a magyar emberek érdekeivel, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam nem biztosítja az egészségügy és az oktatás fenntartását, illetve fejlesztését.

Gulyás Gergely: Mészáros Lőrinccel az a baj, hogy nem harminc vagy negyven van belőle

A felszólalást egy hangos fütty és morajlás fogadta a közönség soraiból, Gulyás Gergely azonban sietett megvédeni a fiatal férfit azzal, hogy Magyarországon szólásszabadság van, és az a jó, hogy egy keresztény ifjúsági táborban is lehet ilyen éles véleményeket megfogalmazni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezután részletesen is válaszolt Tóth felvetéseire, amit videóra is vettek a közönség soraiból.

„Ha valaki ma megnézi azt, hogy az oktatásban milyen körülmények vannak, hány iskolát újítottunk fel, még az egyébként az átlagos diplomás fizetéstől elmaradó pedagógusbérek is hogyan nőttek az elmúlt egy évtizedben, akkor azt mondhatjuk, hogy ez volt az elmúlt 33 év (…) legjobb tíz éve, a legnagyobb előrelépést biztosító tíz éve” – fogalmazott a miniszter. Gulyás azzal egyet tud érteni, hogy ez még nem elegendő, de mint mondta: azért küzdenek és harcolnak, hogy a következő egy-másfél évben olyan jelentős béremelést kapjanak a pedagógusok, mint korábban az orvosok.

Gulyás Gergely szerint az egészségügyben még nagyobb fejlődés történt, mint az oktatásban. Korábban egy harminc éve pályán lévő orvos „valamivel több mint 240 ezer forintot keresett, ma pedig több mint 2,5 milliót”. Soha ennyi kórházat nem újítottak fel, megszüntették a hálapénzt, és az elmúlt 33 év legnagyobb béremelését kapják az ápolók is két ütemben. „A kórházakat is nem bezártuk, hanem éppen hogy a legújabb gépek beszerzésével fejlesztettük.”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy semmilyen kapcsolatban nincs Mészáros Lőrinccel, így nem érzi feladatának, hogy megvédje az ország leggazdagabb emberét, aki Orbán Viktor gyerekkori barátja és Felcsút volt polgármestere. „Bízom benne, hogy a vállalkozók Magyarországon betartják a törvényeket” – jegyezte meg Gulyás. Ha pedig betartják a törvényeket, akkor szerinte ők is – mint mindenki – részesülhetnek a magyar gazdaság hihetetlen nagy mértékű növekedéséből.

Gulyás szerint az jó irány, hogy szakítottak azzal a rendszerváltás óta tartó gyakorlattal, hogy csak külföldiek gazdagodhattak meg Magyarországon.

„Ha van baj Mészáros Lőrinccel, akkor az, hogy nem harminc vagy negyven van belőle, mert az lenne a jó, ha minél több nagyon gazdag magyar ember lenne”

– jelentette ki a miniszter.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előadása a zánkai Csillagpont Fesztiválon 2023. július 27-én – Fotó: Gulyás Gergely / Facebook
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előadása a zánkai Csillagpont Fesztiválon 2023. július 27-én – Fotó: Gulyás Gergely / Facebook

Azt is mondta, hogy a régió minden más országban nagyságrendekkel több vagyonuk van a leggazdagabb embereknek, mint Mészáros Lőrincnek vagy Csányi Sándornak. „A magyar milliárdosok lényegesen szegényebbek, mint a lengyelek, az ukránok, a csehek.”

Még az sem igaz szerinte, hogy Magyarországon olyan mértékű vagyonkoncentráció jött volna létre, mint a környező országokban.

Gulyás óva intette a fiatalokat attól, hogy bedőljenek a szlogenszerűen ismételgetett kampányszövegeknek anélkül, hogy a mélyére néznének az igazságnak. Mint kiderült, itt elsősorban a Momentumra gondolt. „Én azt az ellenzéki pártot, aki ma leginkább a saját politikusgenerációját nézve fiatalnak tekinthető, azért tartom sértésnek a mai fiatalsággal szemben, mert kifejezetten buták. Vitatkoztam a Momentum elnökével, alapvető képességek hiányoznak” – magyarázta Gulyás, majd megismételte, hogy az oktatásban és egészségügyben milyen komoly fejlődés ment végbe 2010 óta.

Nem tetszik neki, hogy összemossák a Fideszt a kereszténységgel

„Azért szólaltam fel, mert keresztényi szemmel egyszerűen elfogadhatatlan, amilyen formában a jelenlegi kormány működik” – fogalmazott a Telexnek Tóth Bálint, aki idén végzett járműmérnöki szakon a Nyíregyházi Egyetemen, és a politikával eddig nem foglalkozott.

„Ez volt a legfelháborítóbb abban a pillanatban, ezek jutottak hirtelen eszembe” – így indokolta, hogy miért pont ezt a három témát – az oktatást, az egészségügyet és Mészárosék gazdagodását – emelte ki a rövid felszólalásában. Azt mondta, nem készült rá előre, hiszen nem is tudta, hogy Gulyás Gergely meg fog jelenni. A miniszter előadása közben spontán jutott eszébe a telefonjában felírni a gondolatait, majd elsőként jelentkezett. Elfogadhatatlannak tartja, hogy egy-egy fontos orvosi vizsgálatra akár egy évet is kell várni, és az sem tetszik neki, hogy az oktatási tüntetésen részt vevőket retorziók érték.

Idén vett részt másodszor a református egyház fesztiválján, amire elsősorban azért ment el, mert szeretett volna a hitében tovább épülni, kapcsolatokat teremteni és jó beszélgetéseket hallgatni. Ez volt az egyetlen közéleti esemény a fesztiválon, főként koncertek, közös imák és előadások szerepeltek a programfüzetben.

Tóth több mint tíz éve konfirmált, és mint fogalmazott: „Azóta egy hitemben épülő, istenkereső ember vagyok.” A következő években járműmérnökként helyezkedne el, később aztán szívesen tanulna teológiát is.

„Nagyon bosszant, hogy rengetegen összekeverik a kereszténységet a jobboldalisággal. Szerintem ez nem két egyforma érték”

– mondta Tóth Bálint. Az sem tetszik neki, hogy a kereszténységet sokan összemossák a Fidesszel, szerinte mind a két oldalnak vannak bizonyos mértékben helyes, a társadalom számára konstruktív törekvései, és nem lehet egy fekete-fehér képről beszélni. Szerinte nem ő az egyedüli az egyházi körökben, aki kritikus lenne a jelenlegi kormánnyal szemben, sokan azonban nem mernek megszólalni. „Nekem senki előtt nincs elszámolnivalóm, csak Krisztus előtt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!