Fact-check: Magyarország 2023-ban is világranglista-vezető alkoholizmusban?

Legfontosabb

2023. április 4. – 15:31

Fact-check: Magyarország 2023-ban is világranglista-vezető alkoholizmusban?
Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi szabad pálinkafőzés 10. évfordulóján szervezett ünnepségen a Zala megyei Becsehelyen 2020. szeptember 27-én – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a World Population Review oldalán egy kattintható térkép, amelyen azt mutatják be, idén melyik országban a népesség hány százalékát érinti az alkoholizmus. A térkép és a vonatkozó adatok a közösségi oldalakon is terjedni kezdtek, valószínűleg a Reddit lehetett a kiindulópont, de hamarosan megjelentek a mainstream médiában is. A térkép és az erre épülő cikk két fontos dolgot állít:

  • hogy vannak adatai arról, 2023-ban melyik országot mennyire érinti az alkoholizmus;
  • és hogy az adatok alapján Magyarország van a legsúlyosabb helyzetben listavezetőként.

A virálissá vált térkép adatait elsőre könnyű elhinni, elvégre Magyarország volt már korábban, 2016-ban is világelső az alkoholizmusban, és szakértők, addiktológusok azóta is folyamatosan figyelmeztetik arra a magyar társadalmat, hogy az irány egyáltalán nem jó. De azért mégiscsak merülnek fel kérdések, elég csak arra gondolnunk, hogy hogyan lehetne ilyen pontos adatokat ismerni a teljes 2023-as évre, ha még csak április van.

Valódiak a 2023-as adatok?

Az oldal linkelt forrásai között látszólag megbízható oldalak vannak, hivatkoznak benne az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két oldalára, illetve a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) nevű amerikai állami szervezet egyik aloldalára. A három hivatkozásból azonban csak egyen van adat, a másik kettő általánosan foglalkozik az alkoholizmussal: azzal, hogy mi ez, illetve azzal, hogy erősen érinti a probléma a világot. A NIAAA oldalán csak egy adat tűnik fel, de ez azt mutatja, hogy „egy országos felmérés szerint 14,1 millió 18 éves vagy annál idősebb szenved alkoholfogyasztási zavarban” – és ez is csak Amerikára vonatkozik.

Ha a harmadik, adatokkal is rendelkező linkelt forrásba belekattintunk, megtaláljuk a WHO oldalán ugyanazt a térképet, amelyet a World Population Review is beágyazott az írásába. Itt látszik, hogy az adatok megegyeznek: Magyarország 21,2 százalékos érintettséggel listavezető, őt követi 20,9 százalékkal Oroszország, 18,8 százalékkal pedig Belarusz került fel a harmadik helyre. Tizedesjegyre pontosan ezeket az adatokat adja meg a World Population Review is 2023-ra, de a WHO-féle adatokat megnézve látszik, hogy bár a számok helytállóak, azok nem 2023-ra, hanem 2016-ra vonatkoznak.

Az, hogy a World Population Review oldalán megjelent, 2023-asnak beállított, de valójában 2016-os adatok valószínűleg nem először tévesztik meg az embereket, jól látszik például a 24.hu cikkénél is. Meglepő módon 2022-ben ugyanúgy a 21,2 százalékos magyar, 20,9 százalékos orosz és 18,8 százalékos belarusz adatok jelentek meg a médiában. A forrás pedig itt is ugyanaz, a World Population Review oldala. Az említett 2022-es cikk forráslinkje ráadásul a 2023-as World Population Review-linkre visz: nagyon úgy néz ki tehát, hogy ugyanaz az oldal frissül a World Population Review-n évről évre, csak nem az adatokkal, hanem az aktuális évszámmal. Összegezve tehát: az oldal által hivatkozott adatok valódiak, a WHO felmérései alapján készültek, de nem 2023-ban, nem is 2022-ben, hanem még 2016-ban.

Tényleg probléma az alkohol Magyarországon?

Erre a kérdésre viszont a válasz egyértelműen igen. 2016-ban Magyarország valóban listavezető volt alkoholizmusban, és bár nem tudjuk, ma hányadik, az biztos, hogy továbbra is égető kérdés az alkohollal kapcsolatos problémák kezelése itthon. A WHO egyébként kiemeli azt is egy idei írásában, hogy világviszonylatban az európai régióban a legmagasabb az alkoholfogyasztás szintje, itt a legmagasabb az alkoholfogyasztók aránya is, így az egész európai régiót nézve igaz az, hogy hatalmas probléma az alkohol.

Tavaly az alkoholproblémákkal mi is foglalkoztunk cikksorozatunkban. Ebben szakemberek beszéltek a magyarországi helyzetről; arról, hogy évről évre egyre súlyosabb gond itthon az alkoholizmus és az, hogy mennyire nem foglalkozunk vele. Szemelyácz János addiktológus például kiemelte, szerinte az országban jelen lévő nagyfokú boldogtalanság egyik okozója a magyar lakosság magas alkoholfogyasztása, miközben az alkoholreklámok azt sugallják, mintha nem is lenne ezzel semmi probléma.

„A kormány pedig nem reagál erre, holott a mai modern Magyarország egyik legnagyobb tragédiája pont ez, ahogy az alkoholhoz viszonyulunk. A 15 éves fiúk rohamivás tekintetében az elmúlt harminc napra vetítve elsők, a 15 éves lányok a WHO felmérése alapján a harmadikok. Rettenetes jövőképet fest le ez, a gyerekeink fogják meginni annak a levét, hogy nem kezdünk ezzel semmit” – tette hozzá Szemelyácz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!