Fact-check: Joe Biden nem azt mondta, hogy ha tankokat küldenek Ukrajnába, kitör a harmadik világháború

2023. január 31. – 22:59

Fact-check: Joe Biden nem azt mondta, hogy ha tankokat küldenek Ukrajnába, kitör a harmadik világháború
Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke január 25-i beszéde közben – Fotó: Alex Wong / Getty Images North America / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este egy 230 ezer követőjű Twitter-felhasználó kirakott egy posztot, amiben Joe Biden két, látszólag egymásnak ellentmondó beszédének egy-egy részletére reagált. A bejegyzés a cikk írásakor már 3557 megosztásnál, 1,8 millió megtekintésnél, valamint 17 700 lájknál jár, és már Elon Musk is válaszolt rá (kétszer is).

A kép felső felén Biden látható egy beszéde közben. A képen szerepel egy felirat, ami idézetnek tűnik:

„Az elképzelést, hogy tankokat küldünk Ukrajnába, harmadik világháborúnak hívják – 2022. március 11.”

A kép alsó felén szintén az USA elnöke látható, méghozzá egy januári beszéde közben, szintén egy idézőjeles mondattal.

„Ma bejelentem, hogy az Egyesült Államok Abram tankokat küld Ukrajnába – 2023. január 25.”

Ezekre Elon Musk azzal reagált, hogy gyorsan eszkalálódik a háború, amire az eredeti szerző azt válaszolta, hogy olyan, mintha azokat, akik nem akarták, hogy az emberek belehaljanak a koronavírus-fertőzés szövődményeibe, most hidegen hagyná, hogy mindenki atomcsapásokban fog meghalni.

„Ja, elég bizarr”

válaszolta Musk.

Biden hasonló tartalmú beszédeiről mi is írtunk. Már az orosz invázió előtt is kijelentette, hogy nem küld amerikai katonákat Ukrajnába (bár minden centinyi NATO-területért mindent bevetve harcolnának), 2022. március 12-én pedig megerősítette, hogy nem fognak Ukrajnában Oroszország ellen harcolni, mert az a harmadik világháborút kitörését jelentené.

Ezek alapján úgy tűnhet, hogy a Twitteren futó bejegyzés egy valós ellentmondásra mutat rá, hiszen az USA tényleg tankokat küld Ukrajnába. Szerencsére azonban megjelölik, hogy Biden melyik beszédéből idéznek (2022. március 11), így vissza tudjuk hallgatni azt.

Aznap Biden Philadelphiában beszélt, és többek között Ukrajna helyzetére is kitért. A videóban 9:14-nél kezdődik a fentebb (majdnem) idézett rész.

„Az elképzelést, hogy harci eszközöket küldünk – repülőket, tankokat, vonatokat – amerikai pilótákkal és amerikai legénységgel – értsék meg, és ne áltassák magukat –, bármit is mondanak, harmadik világháborúnak hívják”

– mondta.

Tehát nem csupán a tankokról volt szó, hanem volt egy fontos kitétele: azt nem engedi, hogy amerikai katonák üljenek a tankokban. A posztoló kihagyta ezt a nagyon fontos részt, ahogy azt is, hogy az idézet előtti percekben (7:51 körül) pont arról beszél, hogy mindent megtesznek, hogy Ukrajna megkapja a fegyvereket, amivel vissza tudják verni az orosz inváziót.

A kép második idézete tulajdonképen pontos, a posztoló nem hagyott ki semmit, hogy megváltoztassa a mondat jelentését (2:46-nál). Ettől függetlenül a felhasználó fontos részleteket hagyott ki az eredeti beszéd idézésekor, ami ahhoz vezetett, hogy ellentmondásosnak tűnt a két beszéd. Joe Biden nem mondott olyat a 2022. március 11-i beszédében, hogy ha Amerika tankokat küld Ukrajnába, akkor kitör a harmadik világháború.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!