Fact-check: Biden nem csókolta meg Zelenszkijt

2022. augusztus 16. – 16:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs az a frappáns felültés, ami illene ehhez a témához, inkább csak vágjunk bele. Ahogy már többször is megírtuk, a háború kitörése óta több olyan, kontextusból kiragadott vagy manipulált kép is terjed az interneten, amiknek az a célja, hogy rossz fényben tüntesse fel a másik oldalt. Ilyen például az a kép, amin az látható, hogy Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő csókolóznak.

Kezdjük azzal, hogy a kép nem igazi, hanem összeszerkesztett. Ez látható például abból, hogy

  • borzasztóan homályos, és
  • hogy Zelenszkijnek van egy halvány, de egyértelműen jól kivehető körvonala, és
  • hogy a két férfi orra összeolvad,
  • valamint arról, hogy az ukrán elnök álla alatt egyértelműen látszik egy hajcsomó és egy váll.
Pirossal jelöltük a hajcsomót, sárgával pedig azt a fekete ruhás testrészt, ami egyik elnökhöz se passzol – Fotó: Facebook
Pirossal jelöltük a hajcsomót, sárgával pedig azt a fekete ruhás testrészt, ami egyik elnökhöz se passzol – Fotó: Facebook

Ezt azért könnyű ilyen biztosan kijelenteni, mert az eredeti könnyen elérhető a neten, méghozzá a Getty Images adatbázisában. Az eredeti felvételen az látható, hogy Joe Biden akkori alelnök odahajol Gabby Giffords korábbi arizonai képviselőhöz. Az eredetin látható a szerkesztett képen kékkel körbevett kéz és a lilával jelölt lila felső, ami Elizabeth Esty – szintén korábbi – képviselő ruhájának egy darabja.

A kép Barack Obama utolsó évértékelőjén készült 2016. január 12-én. A C-Span élőben közvetítette az eseményt, így 02:17-nél jól látható, hogy a piros csíkos nyakkendőt viselő Biden odahajol a képviselőhöz, aki mögött ott áll a lila ruhás Esty. Sajnos az utolsó pillanatban más kamerára vált a közvetítés, de addig egyértelműen felismerhetővé válnak az emberek.

A szerkesztett képet csak ebben a posztban 71-en osztották meg, és 110-en szóltak hozzá – többnyire gyűlölködő, durván homofób stílusban. Pont ez a propaganda célja, hogy egy álhírrel minél hevesebb érzelmeket fejtsen ki a befogadóból, hogy könnyebb legyen azt a hirtelen indulathullámot egy-két jól meghatározható célpontra irányítani. Ez nem csak az oroszok dezinformációs tevékenységére igaz, a propaganda mint eszköz erre épül.

Épp ezért, ha az ember valami olyat lát a neten, ami pillanatok alatt felháborítja, akkor – még ha elsőre igaznak tűnik is –, a megosztás előtt érdemes pár percet rászánni arra, hogy meggyőződjön arról, hogy tényleg igaz-e, hogy ne segítse egy esetleges álhír terjedését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!