Fact-check: a Time magazin nem adott ki Putyin-Hitler hibrides címlapot

2022. március 2. – 13:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor az oroszok február végén lerohanták Ukrajnát, még több álhír zúdult rá az orosz dezinformációs hullámoktól már amúgy is túltelített internetre. Már a casus bellik sem állták meg a helyüket, de nemcsak az agresszor felől jönnek hamis hírek. Ilyen például egy állítólagos Time magazin-címlap, ami egy Putyin-Hitler hibridet ábrázol. Ez megosztotta többek között a New Voice of Ukraine, egy angol nyelvű ukrán híroldal. A tweetet több ezren lájkolták és több mint 1500-an osztották meg – és nem ez volt az egyetlen fiók, amelyik megosztotta a képet.

A képen Vlagyimir Putyin orosz elnök látható, a feje mögött a magazin logójával. A címlap alján a The Return of History (A történelem visszatérése) címlapi cím olvasható, alatta pedig a How Putin Shattered Europe's Dreams (Hogyan zúzta szét Putyin Európa álmait) alcím.

A magazin azonban valójában soha nem adott ki ilyen címlapot. A kép jobb felső sarkában látható héten (február 28-március 7) a Time európai, közel-keleti és afrikai címlapján Daniel Motaung szerepelt, aki korábban Facebook-moderátorként dolgozott Dél-Afrikában, és szivárogtatóként a techóriás által biztosított borzalmas munkakörülményekre hívta fel a figyelmet. A címlapkép és a cikk is megtalálható a magazin oldalán. Az amerikai kiadás címlapján Orion Jean, az Év Gyereke szerepel, akárcsak az ázsiai és dél csendes-óceáni kiadások borítóján.

Tehát a kép nem igazi, a Time magazin soha nem tervezett ilyen címlapot kiadni.

A virálisan terjedő kamuborító mögött Patrick Mulder grafikus áll (akinek a neve egyébként szerepel is a putyinos borító jobb alsó sarkában, ahol normál esetben az állna, hogy time.com. Mulder február 28-án írta is Twitteren, hogy ő készítette a képet.

Azt írja, hogy azért készítette el a saját verzióit, mert a Time által beharangozott borító (amit itt nézhet meg) szerinte nem volt elég ütős. Eleinte elvileg nem is alternatív Time-borítónak szánta, csak készített három képet, de olyan erőteljesnek érezte a végeredményt, hogy úgy gondolta, hasonlóan erőteljes keretezést igényel. Egy közleményben többek között azt írja, hogy azért használta Hitler képét, mert ő maga a megtestesült gonoszság.

Az igazi borítón (ami a március 7-14-ei számé egyébként) egyébként ugyanaz a cím és alcím szerepel, mint Mulder képén, azokat átvette a február 25-én bejelentett borítóról.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!