Fact-check: Justin Bieber fél arca nem a Covid-oltás miatt bénult le

2022. június 14. – 13:52

Fact-check: Justin Bieber fél arca nem a Covid-oltás miatt bénult le
Részlet Justin Bieber videójából, amelyben bejelentette betegségét – Forrás: @justinbieber / Instagram

Másolás

Vágólapra másolva

Justin Bieber szombaton bejelentette, hogy lebénult a fél arca, ezért több fellépését is lemondja. A bénulásért a Ramsay Hunt-szindróma (RHS) a felelős, de néhány oltásellenes azonnal arra a következtetésre jutott, hogy biztos a koronavírus elleni védőoltás áll a tünetek hátterében. Sokan felemlegették azt is, hogy Bieber felesége, Hailey Bieber néhány hónapja stroke-ot kapott, és meg kellett műteni.

Ahogy korábban írtuk, a Ramsay Hunt-szindróma a fülkagyló övsömörét kísérő arcidegbénulás, amelyet az azt először leíró amerikai ideggyógyászról neveztek el. A betegség kialakulásáért a varicella zoster herpeszvírus (VZV) fertőzése felelős, amely gyermekbetegségként bárányhimlőt okoz. Ebben a cikkben írtunk a tünetekről és a lehetséges kezelésekről.

Boghuma Titanji, az Emory Egyetem Gyógyászati Tanszékének virológusa a Twitteren azt írta, hogy Bieber arcbénulásáért nem a védőoltás a felelős, hanem a VZV reaktivációja. Hozzátette, hogy a vírus gyakran reaktiválódik azoknál, akik sokat dolgoznak:

Katrine Wallace epidemiológus a TikTokon beszélt Bieber tüneteiről a több mint 260 ezer követőjének. Ő is azt mondta, hogy a VZV évtizedekig rejtőzhet az ember idegrendszerében, hogy reaktiválódjon, amikor nagyobb stressz éri az illetőt.

Több oltásellenes is egy hongkongi tanulmányt idéz, ami a Postgraduate Medical Journalban jelent meg. A tanulmány szerzői arról írtak, hogy találtak egy darab beteget, akinél két nappal az első oltás után megjelent az RHS. Két fontos dolgot érdemes megfigyelni a szövegben:

  • Egy darab esetet írnak le, ami önmagában nem bizonyítja, hogy a VZV reaktivációja az oltás mellékhatása lenne. Ehhez sokkal több igazolt esetre lenne szükség,
  • Maguk a szerzők sem jelentik ki, hogy az oltás áll az RHS megjelenése mögött. Végig feltételes módban írnak a kapcsolatról, és összemossák a Bell-féle arcidegbénulással, ami mögött viszont általában több vírus, köztük a herpes simplex vírus állhat, de nem a VZV. A tünetek hasonlók, de az RHS nemcsak a kiváltó vírusban különbözik, hanem abban is, hogy gyakran a fülben megjelenő kiütések kísérik.

Volt, aki az énekes feleségének stroke-ját is az oltások mellékhatásának vette, de Hailey Bieber még áprilisban megcáfolta ezt. A TikTokon azt mondta, hogy a stroke-ja mögött az állhat, hogy elkezdett fogamzásgátlót szedni, amit „soha nem lett volna szabad” megtennie, mert gyakran van erős migrénes fejfájása. Ezek kombinációja akár stroke-hoz is vezethet. Az orvosai szerint az is közrejátszhatott, hogy nem sokkal korábban elkapta a koronavírust, ahogy az is, hogy nemrég két hosszú repülőútja is volt, amiket átaludt, így nem mozgott, ami rossz hatással volt a vérkeringésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!