Fact-check: Nem, a McDonald's nem nyit titokban újra Oroszországban

2022. június 10. – 11:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Máris újranyitnak a McDonald'sok Moszkvában” – írja a Számok – a baloldali álhírek ellenszere nevű fideszes propagandaoldal. A bejegyzésük szerint „a »nagy és hatalmas« Nyugat azt hitte, hogy hamburgerek elvonásával fogja legyőzni Oroszországot”, de nem így történt, ezért „szépen, csendben újranyitnak”, hogy tovább nyerészkedjenek az orosz piacon. A poszt a cikk írásakor már közel 3 ezer reakciót és több mint ezer megosztást kapott.

Fotó: Számok – a baloldali álhírek ellenszere / Facebook
Fotó: Számok – a baloldali álhírek ellenszere / Facebook

A bejegyzés szerzője szerint kicsit más lesz a név, kicsit más lesz a logó, de „a nyereség ugyanoda vándorol”. Ehhez megadták forrásként a Világgazdaság cikkét, azt félreértelmezték.

A cikkben ugyanis szerepel, hogy ahogy mi is megírtuk, a McDonald's május közepén eladta oroszországi éttermeit, méghozzá Alexander Govornak, aki ezek után új névvel és arculattal üzemelteti majd.

Govor az éttermek mögötti cégnek a Sistema PBO nevet adta, és a logót is bemutatták. Az étteremlánc neve még titok, de vasárnap már meg is nyitnak.

Az új logó a hivatalos magyarázat szerint egy narancssárga hamburgerből és két szál sárga sültkrumpliból összerakott „M" betű – Fotó: Handout / Reuters
Az új logó a hivatalos magyarázat szerint egy narancssárga hamburgerből és két szál sárga sültkrumpliból összerakott „M" betű – Fotó: Handout / Reuters

Megkerestük a McDonald'sot is, hogy megkérdezzük, számítanak-e a közeljövőben bevételre Oroszországból. A kérdéseinkre mindössze két korábbi közleményhez vezető linkkel válaszoltak. Az első arról szól, hogy miért döntöttek úgy, hogy eladják az orosz éttermeiket, a második pedig arról, hogy a korábbi partnerük, Govor veszi meg azokat.

Az első közleményben egyértelműen az áll, hogy eladják minden oroszországi érdekeltségüket, és innentől kezdve az éttermek nem használhatják a logójukat, az étlapjukat, és az üzemeltetésért Govor lesz felelős. Tehát egy teljesen más nevű cég áll az éttermek mögött, és a McDonald's azt állítja, hogy kivonulnak az orosz piacról, nem számítanak bevételekre Oroszországból.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!