Fact-check: Messiásként beszélt magáról Márki-Zay Péter Londonban?

2022. január 28. – 18:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányközeli sajtó azt állítja, hogy Márki-Zay Péter lényegében Jézussal azonosította magát, amikor csütörtöki londoni előadásában egy bibliai hasonlattal élt, ezért az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet ismét messiástudattal vádolják. Mit mondott Márki-Zay valójában az angliai magyarok előtt?

A Telex is helyszíni riportban számolt be Márki-Zay Péter csütörtöki fellépéséről Londonból, ahol a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt a helyi Momentum meghívására lakossági fórumot tartott a kint élő magyaroknak. Márki-Zay arról beszélt, hogy 200 ezer angliai magyar szavazót akar megnyerni, és a választás ott is eldőlhet, a kampányrendezvényén telt ház volt.

Az eseményről a kormányközeli sajtóban és jobboldali véleményvezérek felületein leginkább egy olyan epizódot emeltek ki, aminek tartalmi szempontból nem volt túl nagy jelentősége, de a szóhasználatot és a retorikát jellemzőnek érezték, és úgy látták, ennek a tematizálásával Márki-Zay karakterét lehet támadni. A Rákay Philip oldalán is látható videó szerint „elég para, ahogy Márki-Zay magáról beszél”; „már megint messiásnak képzelte magát Márki-Zay Péter” – írta címében a Promenád24 néven futó fideszes bulvároldal, az ugyanebben a szegmensben utazó Mindenszó az erősebb képi világú „Teszkós Messiás Londonban – Térdre, magyarok! Jöhet az »Isten fizesse meg«️ feliratú vizitdíj automata!” címmel jelentette meg anyagát, a kormánylap Magyar Nemzet pedig egyszerűen a „Márki-Zay maga a messiás” – címmel tett ki a riportjuk után még egy poszt-trauma cikket.

„Márki-Zay Péter nagyon is komolyan messiástudatos. Ez ijesztő egy kicsit, mert nem láthatjuk előre, mihez is kezdene a hatalommal egy olyan ember, aki a Mesternek nevezi magát” – kommentálta az elhangzottakat Rákay Philip, míg Jurák Kata a Pesti Srácokban arról írt, hogy ez az istenkomplexusra hajaz, amit az elmebetegség egyik formájának titulált.

De mit mondott valójában Márki-Zay? A miniszterelnök-jelölt Simon András és Péterfi Judit csatlakozásáról beszélt a kampánycsapatához, és ebben nyúlt egy bibliai idézethez, idézzük:

„Juditot fölhívtuk, és ő egyből: igen, jön, nagyon szívesen. Hurrá, segít, mindent eldob. Tehát ilyen emberek vannak, vannak, akik tényleg mindent eldobnak. Ez egy majdnem vallásos élmény. Mert ők katolikusként – ugye én is sokat olvasom, meg halljuk is a Bibliát – és ebből is látjuk azt, mint amikor az apostolok mindent eldobtak, és követték a mestert. És most azt látom, hogy én is hajlamos vagyok mindent eldobni. Vannak ilyen emberek, akik mindent félretesznek, és azt mondják, menjünk előre, csatlakozok hozzátok.”

Az adott szövegrészben tehát a saját kommunikációs szakértőjének a csatlakozását hasonlította az apostolok mindent feladni kész áldozatvállalásához, majd azt mondta, hogy ő is hajlandó mindent eldobni. Saját magáról politikai megváltóként sem beszélt, de ha a hasonlat első felét végigvisszük, akkor ebben az analógiában valóban ő lenne a messiás – de a szerepek egymásra tolódnak az idézetben, és a hangsúly alapvetően a vállaláson, és nem a kiválasztottságon van.

Márki-Zayt már az ellenzéki előválasztás után is rendszeresen vádolták azzal a kormány közelében, hogy messiástudata van. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje rendszeresen beszél a nyilvánosságban keresztény hitéről, és már a hódmezővásárhelyi polgármesteri győzelme után is azt hangsúlyozta, hogy „a jóisten szeretete és támogatása nélkül nem sikerülhetett volna”. Márki-Zay csapata éppen most szerdán tett ki a Youtube-csatornájára egy videót „Márki Zay Péter: A hit hegyeket mozgat! – 1. rész” címmel, amiben alapvetően vallási áthallásokkal beszél a politikáról és személyes elkötelezettségéről: elmondása szerint mindig hitt a csodákban, az előválasztási győzelme is egy csoda volt, az a nap pedig, amikor 2018-ban eldöntötte, hogy belevág a politikába, sorsfordító volt számára, „onnantól kezdve úgy éreztem, hogy valaki fogja a kezemet, valaki húz”.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom