Az ország első női szexshopjában nem jössz zavarba gigantikus dildóktól

2023. augusztus 30. – 11:28

Az ország első női szexshopjában nem jössz zavarba gigantikus dildóktól
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

2014 lehetett, amikor először és utoljára jártam szexshopban. Alig egy éve éltem Budapesten, egyetemista voltam, jó bulinak tűnt körbenézni a barátokkal. Bent félhomály volt, a falak pirosak meg rózsaszínűek, a polcok dugig voltak tömve vibrátorokkal, mindenféle színű és méretű dildóval, szexbabákkal, minden becsomagolva, a dobozokon pedig élvezkedő és/vagy kéjesen rám néző, tökéletes alakú nőkkel, közben pedig még az eladó is végig minket bámult. Nem zavarban voltam, hanem rosszul éreztem magam a helytől, ami láthatóan nem az egészséges női szexualitást hirdette, hanem inkább arra volt jó, hogy valaki rihi-röhizve körbejárja, aztán poénból egy plüss bilinccsel távozzon. A következő közel tíz évben a közelébe sem mentem az ilyen üzleteknek.

Egészen most augusztusig.

Az utcafrontról szinte semmi sem utal arra, hogy az ajtó mögött milyen hely van, a szexshop felirat olyan apró az ablakban, hogy az út túloldaláról már el sem lehet olvasni. „Liberate your libido”, azaz szabadítsd fel a libidódat, kéri a levendulaszínű szöveg, alatta pedig az áll, hogy ez a szexshop a nőknek és a pároknak szól. Az országban az első. Bent világos van, a falak fehérek, sehol egy női torzó vagy egy szexi doktornő maskara, a polcokon pedig nincsenek dobozok vagy műanyag csomagolások. Minden terméket szabadon hagytak és műgonddal rendeztek el, ráadásul ezek a cuccok egészen jól is néznek ki. A helyet úgy kell elképzelni, mint egy zöldséges-gyümölcsöst, ahol vásárláskor megtapogathatod az uborkát, a barackot, és amelyik megtetszik, azt megveszed.

Így is teszek. Előbb egy masszírozó (wand) vibrál a tenyeremben, majd egy távirányítós tojás, egy nyuszit az istenért sem tudok leállítani, hiába nyomkodom a gombot, végül pedig a bolt egyetlen élethű – bár rózsaszín – dildóját fogom a kezembe, amin még a bőr is úgy csúszik, mint az igazin.

„Az a legviccesebb, amikor a fiúk fogják meg ezt először, és azt mondják, »wow, ez olyan, mint az enyém«. Ettől alapvetően távol akartuk magunkat tartani, azért az erek, a herék, a makk, meg ez a kimunkálás valahol visszataszító érzést ad. De amikor megjött és megfogtuk, akkor láttuk, hogy nagyon király az anyaga, és úgy voltunk vele, hogy tök mindegy, ez lesz” – mondja Jani-Téglásy Lili és Dobó-Nagy Fanni, a Lib két alapítója.

Egyetlen helyre lehet leülni, szóval le is teszem magam a tantraszékre a sarokban, közben a két nő arról beszél, hogy az egyetemen barátkoztak össze, pár évvel később pedig már tudták, hogy együtt akarnak majd valamibe belefogni. Egyikőjüknek beugrott a szexshop ötlete, ami persze „jó poén”, de teljesen másfélét akartak csinálni, mint amilyeneket Magyarországon látni. Mindkettejüknek hasonló az enyémhez az első szexshop-élménye: rengeteg eszköz egymás hegyén-hátán, nyomasztó légkörben. „Végül elgondolkodtunk, hogy nem is lenne hülyeség, és sokkal izgibb lenne egy csak nőkre fókuszáló bolt, ahol a nők biztonságos közegben ismerkedhetnek meg a szexuális segédeszközökkel, és ahol a látogatókat arra bátorítják, fogalmazzák meg a vágyaikat, és kezdjék el felfedezni, hogyan működik a saját testük.”

Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Helyet volt a legnehezebb találniuk maguknak: majdnem fél évig keresgéltek, de senki nem akart nekik bérbe adni arra, hogy ott szexshopot nyissanak. Az indokok: nem akarnak a lakókkal vagy a környező üzletekkel konfrontálódni. Arra is figyelniük kellett, hogy 200 méteren belül ne legyen templom, zsinagóga, iskola, óvoda, de még gondnoki kijárat se. Végül a budapesti hatodik kerületben találtak helyet maguknak, több hónapos csúszás után tavaly novemberben nyitottak meg.

Egyikük, Jani-Téglásy Lili a bolt megnyitásáig nem is próbált ki semmilyen eszközt, ezután meg egyből többet hazavitt. Dobó-Nagy Fanni életében először egy vibrációs tojással próbálkozott, „és szar volt. Megvettem a legolcsóbbat, konkrétan semmilyen élményem nem volt vele. Azt sem tudom, hova tűnt”.

Cikkeket és blogokat olvastak arról, a nők milyen játékszereket szeretnek legjobban használni, és a beszerzéseknél arra is figyeltek, hogy minőségi és környezettudatos márkákat, vagy akár nők által készített eszközöket hozzanak be. Megnézték azokat a boltokat is, amik nekik szimpatikusak voltak, hiszen külföldön már elterjedtebb a női szexshop. „Nyilván utána berendeltük a játékokat, megnéztük, hogy tényleg jók-e. Például a wandok mennyire adják át a rezgést a kézre, mert ha a kezed rezeg, az kellemetlen. Így alakult ki tulajdonképpen a mostani árukészlet. Azt tudtuk, hogy amik itthon húzómárkák, és minden boltban megvannak, azokat csak nagyon limitáltan akarjuk tartani, vagy egyáltalán nem. És az esztétika is nagyon fontos volt nekünk, úgyhogy az is egy szűrőnk lett, hogy az eszközök lehetőleg szépek legyenek.”

Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Miket visznek a legjobban? – kérdezem. „Alapvetően a statisztikák a legnagyobb sikerszázalékot a wandoknak tulajdonítják, mivel erős a motorja, nagy a felszíne, viszonylag egyértelműen lehet használni, könnyen kezelhető. Nálunk pedig ha valaki egyedül keres magának valamit, az általában a nyuszit választja: ezeknek jó a méretük, a rezgésintenzitásuk, ki tudod választani, kell-e neked mindkét fej. A párok pedig az ujjvibrátorral kezdenek, vagy a péniszgyűrűvel, ami kicsi, befogadható”.

Persze a szex elég jó dolog, ha élvezi az ember, de ehhez azért szorosan kapcsolódik a szexuális egészség is, hiszen hogy élvezd úgy a szexualitásodat, ha problémáid vannak? Szóval ha valakinek egészségügyi gondjai adódnak, legyen az vaginizmus (amikor a hüvely és a gát izmainak görcsös állapota megnehezíti vagy épp lehetetlenné teszi a behatolást), vagy szövetösszenövés sugárkezelés után, esetleg épp a férfi túlságosan, már-már fájdalmasan nagy mérettel rendelkezik, akkor ezekre a problémákra is árulnak megoldásokat: lehet válogatni a kegelekből, amik a hüvelyizmok erősítésére szolgálnak, a dilátorokból, amik hüvelytágításra, de lehet venni náluk ohnutot is, amit meg a péniszre kell felhúzni, így meggátolják, hogy a nőnek már kellemetlen mélységig hatoljanak be. Utóbbiról Jani-Téglásy Lili és Dobó-Nagy Fanni azt mondják, a nőknek általában fogalmuk sincs arról, hogy ilyen létezik – a bolt nyitása előtt ők sem hallottak róla.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A női szexshop amúgy nem azt jelenti, hogy férfiak kizárva, hanem azt, hogy itt nőknek és pároknak árulnak játékszereket – és olyanokat nem, amiket egy férfi csak egyedül használhat. Jani-Téglásy és Dobó-Nagy azt mondják, a nyitás után még fele-fele arányban jöttek hozzájuk a nők és férfiak, de mostanra ez elmozdult 70-30 százalékra, a nők javára. És mégis, „azt vettük észre, a férfiak kevésbé zárkózottan jönnek be, mint a nők. De a férfiaknak alapból könnyebb bemenni egy ilyen helyre. Persze nekik is van mit fejlődni a hozzáállásban, mert sokszor azt gondolják, hogy ha a párjaik játékszert vesznek, akkor ők nem elegek nekik.

Aki már nézett Szex és New York-ot, az tudja, hogy nem egy elvetemült dolog játékszert használni. Sok magyar nő és asszony itt találkozott először azzal a jelenséggel, hogy »akkor beszéljünk a szexualitásról«. Aki meg nem, annak ugyanúgy teljesen homály az egész. Ahogy azt sem tudja, hogy esetleg van megoldás a szexuális egészségügyi problémáira. Szóval nekik már azzal vége az egésznek, ha megjelenik a szex szó”.

Az én családomban például sosem volt téma, nemhogy a maszturbálás, de a szex vagy az orgazmus sem, sőt, ezekről még a gyerekkori barátaimmal is alig beszélgettünk. Ahogy sokan, úgy fiatalként én is a filmekből, könyvekből csipegettem össze, amiket tudtam, de az még ezekből is elég kevésszer jött velem szembe, hogy az is ugyanolyan fontos, a nők mit és hogyan szeretnek vagy nem szeretnek csinálni, vagy hogy amúgy a nők is önkielégítenek.

A témáról korábban Füredi Krisztián szexuálpszichológus a Telexnek azt mondta, „nemrég még bűnnek, majd betegségnek tekintették a női szexuális vágyat. A női orgazmusról orvosi könyv írta azt, hogy ilyesmi nem létezik. Nemrég még Magyarországon is azt állította a szakemberek egy része, hogy a női maszturbáció káros. Ehhez képest ma szerelemből házasodunk, fontos lett a nők beleegyezése, egyenrangúsága és élvezete a szexben, ma már mást jelent az orális szex vagy a BDSM, mint a múlt évszázadban. Nagyobb a választék, nagyobb a lehetősége annak, hogy valaki jobban rátaláljon a saját örömére. Ugyanakkor még mindig más megítélés alá esik, ha egy nő beszél arról, hogy fontos számára a szex, mint ha egy férfi, tehát még nagyon jelen vannak a múltban történtek a jelen kultúrában is”.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Akik viszont még Magyarországon sem csinálnak nagy ügyet a játékszerekből és szexshopból, azok a külföldi turisták: sétálgatnak az utcán, belebotlanak az üzletbe, egy percig sem gondolkodnak azon, hogy beugorjanak-e, és úgy vannak vele, „tök mindegy, hogy mit, csak vegyenek valamit. Szóval ők nagyon máshogy állnak hozzá a dologhoz. Nem olyanok, mint mi, akik ebben még mindig nagyon hátul kullogunk”.

Ebben persze az is benne van, hogy még mindig nincs normális, mindenre kiterjedő szexuális felvilágosítás az iskolákban, azon kívül, hogy ez a pénisz, ez meg a vagina, ezek kellenek a gyerekhez – főleg hogy a melegellenessé eltérített pedofiltörvénnyel a kormány nagyjából ki is herélte ennek a lehetőségét. „A középiskolás gyerekek már pornót néznek a telefonjainkon. Szóval rohadtul kéne tartani nekik felvilágosítást, mert anélkül csak egy fals képet kapnak. És ezt senki nem mondja el nekik, se a lányoknak, se a fiúknak” – mondja a Lib két alapítója. A gyerekek egyébként ennél is fiatalabb korban találkozhatnak a pornóval: akár már 9-11 éves korukban is, a középiskolások között pedig már szinte alig van olyan, aki ne látott volna pornográf tartalmat, vagyis a gyerekek jellemzően előbb látnak pornót, mint hogy elkezdenének szexuális életet élni.

Kedvenceink