Nemcsak Rihanna, de Lady Gaga és fél Hollywood is Gáspár Dóránál készítteti a kesztyűit

2023. február 17. – 21:03

Nemcsak Rihanna, de Lady Gaga és fél Hollywood is Gáspár Dóránál készítteti a kesztyűit
Lady Gaga kesztyűje az American Horror Storyban viselt ruháiból készült kiállításon 2017-ben, a kaliforniai Beverly Hillsen – Fotó: Tibrina Hobson / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Super Bowl másnapján mi is beszámoltunk arról, hogy az idei half time show szupersztárja, Rihanna egy olyan tűzpiros kesztyűt viselt, aminek kettős magyar érintettsége is van: az egyedi darab egy pécsi üzemben készült, és az Egyesült Államokban élő Gáspár Dóra tervezte. Ezt követően két dologra csodálkoztunk rá egyszerre:

létezik még a híres pécsi kesztyű, és él Amerikában egy magyar kesztyűtervező, akinek a munkáit a legnagyobb sztárok viselik.

Amikor Los Angelesben elérem a tervezőt telefonon, már a bemutatkozásnál feltűnik a magyar mondatok jellegzetes amerikai akcentusa. Gáspár Dóra 1985-ben, 21 évesen költözött Budapestről az Egyesült Államok nyugati partjára. Családjának Újpesten volt kesztyűüzlete, az ipart még a nagypapa indította el, majd bevette az üzletbe fiát és annak feleségét is, azaz Dóra szüleit, akiknek tizenkét gyermeke közül többen is továbbvitték a mesterséget.

Gáspár Dóra is ebből az újpesti üzletből indult tehát, amikor az Egyesült Államokba disszidált, és kezdetben azt gondolta, tudását a kaliforniai klímán nem is igen fogja tudni kamatoztatni. Aztán mégis rátalált egy kis cégre, amely hollywoodi produkcióknak készített kesztyűket, és éveket töltött el itt. Egy idő után viszont saját lábra akart állni, és végül az ekkor már kissé elöregedett, de értékes kapcsolatokkal rendelkező céget sikerült átvennie, majd megújítania.

Ariana Grande a 62. Grammy-díjátadón 2020. január 26-án Dorothy Gaspar kesztyűjében – Fotó: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images
Ariana Grande a 62. Grammy-díjátadón 2020. január 26-án Dorothy Gaspar kesztyűjében – Fotó: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images

Queen of Glove

Gáspár Dórának nem Rihanna az első szupersztár az életében. Lady Gaga például a debütáló albuma óta állandó megrendelője, az American Horror Storyban pedig szinte végig Dorothy Gaspar új kollekcióját viselte. A színész-énekessel Dóra egy alkalommal személyesen is találkozott. „Amikor bemutattak neki, és meghallotta a nevem, átölelt, és azt mondta: emlékszem az első kesztyűre, amit csináltál nekem!” Madonna is régi kuncsaftja, és bár vele nem találkozott, az eljutott Dórához, hogy a popsztár imádta a neki készített kesztyűt, az egyik albuma borítóján meg is köszönte azt a tervezőnek.

Amikor arra kérem, rajtuk kívül is említsen még néhány ismertebb nevet, akik viselték valaha a kesztyűit, azt válaszolja, könnyebben tudna olyanokat mondani, akik nem viselték. „Közel harminc éve művelem ezt a szakmát, és én vagyok az egyetlen tervező Los Angelesben, sőt talán az egész országban, aki akár pár óra alatt a legmagasabb minőségben képes megtervezni és elkészíteni egy pár kesztyűt” – mondja az egyébként feltűnően tartózkodó Gáspár Dóra, majd hozzáteszi: „El is neveztek Queen of Glove-nak.”

Gáspár Dóra Los Angeles-i műhelyében 2008-ban – Fotó: Gary Friedman / Los Angeles Times / Getty Images
Gáspár Dóra Los Angeles-i műhelyében 2008-ban – Fotó: Gary Friedman / Los Angeles Times / Getty Images

És akkor még néhány név az elmúlt évekből, bőven a teljesség igénye nélkül: Gáspár Dóra készített már kesztyűt a Jenner és Kardashian lányoknak, Beyoncénak és Justin Biebernek, Geena Davisnek és Mariah Carey-nek, a fiatalabb generációból pedig

Miley Cyrusnak, Selena Gomeznek és Zendayának is.

Ő látja el kesztyűkkel a Star Wars-produkciókat, a Disney-parkok figuráira pedig idén egyedi licencet kapott. Emellett a saját neve alatt futó dizájnerdarabok a világ legfontosabb divatmagazinjaiban jelentek meg a Vogue-tól a Harper’s Bazaarig.

A pécsi szál

Rihanna stábjával is sok évre nyúlik vissza a munkakapcsolata, az énekesnő Netflixen futó show-iban is az ő munkái láthatók. Egyértelmű volt tehát, hogy a stylistok a Super Bowl előtt is Dórát keressék meg az elképzeléseikkel, csakhogy kiderült, a megfelelő piros szín éppen nem elérhető a Los Angeles-i stúdióban. Gáspár Dóra ilyen esetekben fordul a pécsi „kollégákhoz”. A tervező ugyanis másfél évtizede dolgozik össze a Pecsi Gloves Internationallel, amely a kesztyűk gyártási munkáit vállalja. „Nálunk készültek Ryan Gosling barna autóskesztyűjének másolatai a Drive című filmhez vagy korábban Madonna kesztyűje, amit szintén egy autóskesztyűből alakítottunk át. És Tarantino Aljas nyolcas című filmjében is a mi kesztyűnket viseli a kocsis” – sorolja Hornicz Bernadett, a cégtulajdonos család egyik tagja.

Miley Cyrus – Fotó: Dimitrios Kambouris / Cable News Network / A Time Warner Company / AFP
Miley Cyrus – Fotó: Dimitrios Kambouris / Cable News Network / A Time Warner Company / AFP

Az 1861-ben alapított és a csúcsidőszakában ötezer embert foglalkoztató, évi hárommillió pár kesztyűt gyártó vállalatból a rendszerváltás után több kisebb cég alakult, köztük a Hornicz család által működtetett Pecsi Gloves International, amely jelenleg közel 35 ezer pár kesztyűt értékesít évente a nemzetközi piacon, és Gáspár Dóra mellett több divatmárka is velük gyártatja prémiumkategóriás termékeit. Rihannával nekik sem először volt dolguk. „Korábban egy hasonlóan hosszú darabot gyártottunk neki, amit egy filmbemutatón viselt. Mostanra már tehát a méretei is megvoltak nálunk” – magyarázza Hornicz Bernadett, és azt is elárulja, hogy a barbadosi énekesnő aktuális kesztyűje az egyik legértékesebb anyagból, nápolyi sós levegőn száradt, puha báránybőrből készült.

Rihanna és a Super Bowl

Gáspár Dóra szerint azonban sokszor nem is lehet tudni, hogy végül a megrendelő használja-e az elkészült kesztyűt vagy sem, ez gyakran csak a produkciót nézve derül ki. „Általában nagy a titkolózás, különösen egy akkora esemény, mint a Super Bowl esetében, amihez most még hozzájött Rihanna terhessége is” – mondja a tervező, akit ugyan nem különösebben érdekel az amerikai foci, az idei döntőt azért megnézte a családjával.

„Jó érzés volt belegondolni, hogy most milliók látják a munkámat.”

(113 millióan, hogy egészen pontosak legyünk.)

Rihanna fellépése a Super Bowlon – Fotó: Ezra Shaw / Getty Images
Rihanna fellépése a Super Bowlon – Fotó: Ezra Shaw / Getty Images

Gáspár Dóra stúdiója legalább olyan sallangmentes, mint a tulajdonosa, és egyébként is azt mondja, a fontosabb munkafázisokat, mint amilyen a szabás, ma is kézzel végzik, és még mindig megtalálható a műhelyében pár ősrégi, „múzeumi” eszköz – fontosak neki a hagyományok. „A nagyapám az 1800-as évek végén volt művezető és szabász, ezután nyitotta meg a saját üzletét az édesapámmal. Néha arra gondolok, hogy biztosan büszkék lettek volna, ha látják, hogy harmadik generációként meddig jutottam ebben a szakmában.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!