Bőrre fújható ruhában és pixelpólóban járunk majd jövő tavasszal, de a legdivatosabb az lesz, aki ikreket szül

2022. október 7. – 15:50

frissítve

Bőrre fújható ruhában és pixelpólóban járunk majd jövő tavasszal, de a legdivatosabb az lesz, aki ikreket szül
A Comme des Garcons egyik kreációja a párizsi divathéten – Fotó: Geoffroy van der Hasselt / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi bemutatókkal a héten ért véget a divathónap – New York, London és Milánó után a francia fővárosban mutatták meg a tervezők, milyen jövőt és ruhatárat képzelnek el tavaszra. A félrecsúszott társadalomkritikától a meztelen Bella Hadidig széles volt a paletta. Íme a 2023-as tavaszi-nyári szezon 5 legfurcsább pillanata.

Idén Londonban a királynő halála, Milánóban pedig a közelgő választások álltak a ruhákon kívül a divathetek középpontjában. Trükkök és valóság, magas kultúra és mocsok – a divathónap utolsó szakasza, a párizsi divathét éppen most ért véget. Megmutatjuk, melyek voltak a legfurcsább bemutatók. Divattörténelmi pillanatok vagy sima pr-fogások? Jövőre kiderül.

1. Bella Hadidra élőben fújják rá a ruhát (Coperni)

Ha nem lenne elég, hogy a világ egyik legnépszerűbb modellje, Bella Hadid fehérneműben jelenik meg a kifutón, akkor jöjjön egy feltaláló és a csapata, akik pamutból és szintetikus szálakból álló oldattal permetezik be a testét, hogy az anyag néhány perc alatt csodás fehér kombinéruhává száradjon az élő show részeként. Egy gyors sliccvágás a ruha alján, igazítás a vállakon, és Hadid a pár perce még nem létező ruhában a legnagyobb természetességgel vonul végig a kifutón.

Talán ez az a pillanat, melyet a legtöbbet fognak idézni az idei szezon bemutatóiból, és ez nem csoda. Az ultramodern párizsi márka, a Coperni Dr. Manel Torrest, a Fabrican ráfújható szövet feltalálóját kérte fel, hogy a kifutón élőben alkossa meg a minimalista ruhát közvetlenül Hadid testére. Ez utóbbinak nyilván nagy szerep jutott a sikerben. A 25 éves modell később elmondta, hogy vele nem tudták elpróbálni a ruhaalkotás folyamatát, mert annyi bemutatón kellett részt vennie. Nagyon izgult, de „igyekezett egy karaktert megformálni” – mondta később. A jelenlévők viszont ájuldoztak, a kritikusok máris divattörténeti pillanatnak nevezik az eseményt.


2. Sárlavina és földszag a Balenciagan

Egészen mástól ájuldtoztak a Balenciaga show résztvevői: sár, mocsok és bűz fogadta a őket a párizsi bemutatón. A szagtól senki nem menekülhetett, a kifutó egy óriási sárdarab körüli pocsolyafolyamban kapott helyet, a termet Sissel Tolaas illatművész mesterségesen alakította földszagúvá. „A szag napokra rád és a ruháidra ragadt”- panaszkodtak később a résztvevők. A legtöbb kritikus mégis imádta a bemutatót. A Balenciaga tervezője, a grúz származású Demna Gvasalia sosem félt sokkolni a közönségét, a brutalitás elemeit gyakran használja a kifutókon, az utca kultúráját, a „nem szépet” gyakran állítja kontrasztba és keveri a luxus divatházakra jellemző sznobériával.

Demna magyarázatot is mellékelt a show-hoz, elmondta hogy a műsor díszlete „az igazságkeresés és a földhözragadtság metaforája”. Szerinte az az elképzelés, hogy a luxusdivatnak exkluzívnak és pompásnak kell lennie, nagyon oldschool. A bemutatót egyébként Kanye West nyitotta meg, de a videókon érdemes figyelni más modellek vonulását is.

3. Kanye West White Lives Matter pólója (YE)

Kanye West nem csak modellként, hanem tervezőként is részt vett a divathéten. Megszokhattuk már tőle, hogy határozottan nyilvánul meg politikai kérdésekben, és ezt most is megtette. A rapperből lett dizájner, akit egy ideje YE néven kell szólítani, nagy vitákat váltott ki azzal, hogy „White Lives Matter” feliratú pólóban jelent meg bemutatóján. És nem csak ő: West és a modelljei mellett (kivéve Naomi Campbellt, aki nem volt hajlandó felvenni a pólót) a show vendége, a jobboldali kommentátor Candace Owens is viselte ezt a dizájner darabot, amit egyébként a felirat mellett II. János Pál pápa fotója díszített. A pólóválasztás nagy felzúdulást keltett a közösségi oldalakon, ami – legalábbis az Elle francia kiadása szerint – „azt bizonyítja (szerencsére), hogy nem minden elfogadható az álművészet leple alatt”.

4 . 68 egypetéjű ikerpár a Guccin

Hiába helyezte az olasz divatház Twinsburgbe (Ikerváros) a bemutatóját, a nézők csak a bemutató végén jöttek rá, hogy 68 egypetéjű ikerpár vonult végig a Gucci kifutóján.

Egy időben két külön teremben zajlott a bemutató, a show végén emelték fel a kifutót kettészelő, a két helyszínt elválasztó paravánt, majd az egypetéjű ikrek kéz a kézben vonultak a közönség előtt. A kritikusok szerint a Gucci show-ja bevonul a divattörténelembe, mert megmutatja, hogy ezekben a nehéz időkben milyen ereje van egy olyan egyszerű gesztusnak is, mint amikor családtagok kézen fogják egymást. Szerintünk már önmagában az is csoda, hogy sikerült 68 olyan egypetéjű ikerpárt találni, akik megfelelnek a Gucci-kifutók támasztotta szigorú követelményeknek.

5 . Élő Minecraft és műanyag virágok (Loewe)

Valódi vagy hamis? – ez a kérdés állt a Loewe divatház párizsi bemutatójának középpontjában. Mű, mégis valódinak tűnő virágok, valódi, de hamisnak tűnő pixelpólók, amelyek pont úgy néznek ki, mintha a Minecraftból lépett volna ki a viselőjük. Jonathan Anderson show-jában minden azt jelképezte, hogy lassan elveszítjük a képességünket arra, hogy lássuk mi az, ami valódi, és mi hamisítvány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!