Fényűző ingatlanokat vett Dubajban egy cég, amely mögött a Matolcsy-kör tűnik fel

Legfontosabb

2024. május 14. – 17:00

Fényűző ingatlanokat vett Dubajban egy cég, amely mögött a Matolcsy-kör tűnik fel
Illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A One at Palm Jumeirah az elegancia és az exkluzivitás teljesen újragondolt megközelítése. […] A művészi tervezés valódi mesterműve, és a luxus életmód csúcspontja minden tekintetben.”

Ezt írja honlapján az Omniyat nevű ingatlanfejlesztő cég arról a 25 szintes felhőkarcolójáról, amely az Egyesült Arab Emírségekben, Dubaj híres pálmafa alakú szigetén, a szigetre vezető autóút közelében nyúlik az égbe. Az Omniyat szerint ennek az ikonikus épületnek a lakói a „világ legexkluzívabb klubjába” kapnak tagságot, és a „legteljesebben megélt életet ünnepelhetik” One at Palm Jumeirah-beli rezidenciájukban.

Úgy tűnik, hogy ehhez a klubhoz csatlakozott Matolcsy György jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a köre is.

A Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként kiderítette, hogy egy hozzájuk kötődő cég vett meg több dubaji ingatlant, köztük a One at Palm Jumeirah egyik 9. emeleti, tengerre néző, 286 négyzetméteres, 3 hálószobás luxusapartmanját, amelyhez összesen 50 négyzetméternyi terasz és erkély is tartozik.

Több mint egymilliárd forintért vette meg a lakást egy Future Holding Limited nevű cég, amely egy kiszivárgott adatbázis szerint a jegybankelnök fiának környezetéhez kötődik. A cég kapcsolattartói adatainál ugyanis olyan emailcímek vannak megadva, amelyek egy Matolcsy Ádám által alapított céghez, valamint az ügylet idején még vele házasságban élő előző feleségéhez, illetve egyik régi ismerőséhez és munkatársához kötődnek.

A Direkt36 emellett egy Matolcsy Ádám nevével ellátott, nyilvános Pinterest-fiókon keresztül rátalált több olyan fotóra is, amelyek a számos egyező részlet alapján a One at Palm Jumeirah-ban található luxusingatlanban készültek. Több fotón egy Matolcsy Ádámra hasonlító férfi is látható. Néhány órával azután, hogy kérdéseket küldtünk Matolcsy Ádámnak, a fiókból eltűnt a lakás képeit tartalmazó mappa linkje.

A Future Holding emellett három másik ingatlant is megvásárolt Dubajban, a kiszivárgott adatok szerint összesen 1,3 milliárd forintért. Ezek közül egynél Matolcsy Ádám egyik régi ismerősének és munkatársának az emailcíme van megadva kapcsolattartónak, míg a másik kettőnél nem szerepel semmilyen elérhetőség. A négy ingatlan közül hármat időközben eladtak, köztük a One at Palm Jumeirah-beli apartmant is, amelyet az eredeti árhoz képest több mint egymilliárd forinttal többért adtak tovább.

A több százezer dubaji ingatlan tulajdonosi információit tartalmazó, nagyrészt 2020-ból és 2022-ből származó adatbázist a washingtoni központú, a nemzetközi bűnözést kutató Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) szerezte meg, majd megosztotta a norvég E24 nevű üzleti híroldallal és az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű tényfeltáró újságírói hálózattal, amely koordinálta a több tucat szerkesztőség részvételével zajló, Dubai Unlocked elnevezésű nemzetközi projektet. Magyarországról egyedül a Direkt36 vett részt a nyomozásban.

A birtokunkba került információk kapcsán megkerestük Matolcsy Ádámot és az ingatlanügyletekben részt vevő, hozzá kötődő személyeket, de nem érkezett tőlük válasz. Küldtünk kérdéseket Matolcsy Györgynek is, amire a Magyar Nemzeti Bank annyit reagált, hogy a jegybankelnök „a felnőtt fiának üzleti ügyeivel nem foglalkozik”.

Ahogy arról a Direkt36 és több más szerkesztőség is beszámolt, Matolcsy Ádám és ismerősei az elmúlt években óriási vagyonra tettek szert állami és egyéb kormányközeli üzletek révén. Még a fényűzésükről ismert kormányközeli figurák közül is kitűntek luxuséletmódjukkal, drága sportautóikkal és utazásaikkal.

A magát mindössze néhány évtized alatt a világ pénzügyi központjává kinövő Dubaj népszerű a milliárdosok és hírességek között, de ahogy az OCCRP és az E24 által vezetett tényfeltáró projekt rámutatott, bűnözők és korrupt politikai szereplők is előszeretettel fektetik be oda a pénzüket. A helyi szabályozás ugyanis lehetővé teszi, hogy a különböző cégek vagy akár ingatlanok tulajdonosai elrejtőzzenek a nyilvánosság elől.

Befektetés a jövőbe

A One at Palm Jumeirah kilencedik emeletén található luxusingatlant a Future Holding Limited nevű cég 2018 őszén, akkori árfolyamon nagyjából 1,1 milliárd forintnyi dirhamért vásárolta meg. Ez egy úgynevezett előregisztrációs eladás volt, ami azt jelenti, hogy a cég még az átadás előtt beruházott az apartmanra.

A tranzakció adatai szerint a cég jelentős, több mint 40 százalékos kedvezményt kapott a vételárból, amely eredetileg megközelítette volna a 2 milliárd forintot. A kiszivárgott adatokban vásárlóként csak egyszerűen a Future Holding Limited van feltüntetve, és nincs megadva hozzá semmilyen információ a cég vezetőiről, tulajdonosairól.

Van azonban egy olyan adat, amely elárul valamit a cég kötődéséről.

Az apartman tulajdonosi adatainál meg van adva egy emailcím, amelynek a végződése glamorous.hu. Ezt a doménnevet a Glamorous Kft. nevű cég jegyezte be, amely mára már megszűnt, de a dubaji ingatlanvásárlás idején még működött, és Matolcsy Ádám tulajdonában állt. Az emailcímet minden jel szerint Matolcsy Ádám akkori, Tímea keresztnevű felesége használta. Erre utal az emailcím első felében szereplő név, de az is, hogy a cím megegyezik azzal, amely jelenleg is az exfeleség szépségipari cége, az MT Beauty elérhetőségeként szerepel a közösségi médiában.

A kép bal oldalán látható a One at Palm Jumeirah – Fotó: Ole Martin Wold
A kép bal oldalán látható a One at Palm Jumeirah – Fotó: Ole Martin Wold

A One at Palm Jumeirah 9. emeleti ingatlanát a kiszivárgott adatok, az épület menedzsmentje által kiadott katalógus és az általunk megtalált fotók alapján egyértelműen be tudtuk azonosítani.

A felvételek nemcsak a nyilvánvaló luxust, a padlótól a plafonig érő, tengerre néző ablakokat, és a lakószobának is beillő gardróbot mutatják meg, hanem szolgálnak néhány további információval is. A Matolcsy Ádám nevével ellátott Pinterest-profilon keresztül korábban elérhető képek között szerepel például az ingatlan alaprajza is, amelyre valaki tintával lakberendezési luxusmárkák, többek között a Riva 1920, a Porada, a Baxter, és a Flexform nevét jegyezte fel.

Ezek a márkák nem tüntetik fel az áraikat a honlapjukon, de a termékeiket forgalmazó webáruházak árulnak 2 millió forintos éjjeliszekrényt, több mint 4 millió forintba kerülő kanapét, fotelt 1,3 millióért, és több mint 6 milliós étkezőasztalt is.

Egy kép a lakás belsejéről – Forrás: Pinterest
Egy kép a lakás belsejéről – Forrás: Pinterest

A rajzra néhány további megjegyzés is került, méghozzá magyarul, ami szintén arra utal, hogy a luxuslakás magyar kézbe került. A megjegyzések között szerepel a prémium olasz természetes köveket forgalmazó cégre utaló „Antolini kő telibe” felirat is. Megkérdeztük Matolcsy Ádámtól, hogy ki írta oda ezt a szöveget, de erre a kérdésre sem válaszolt.

Alaprajz magyar feliratokkal – Forrás: Pinterest
Alaprajz magyar feliratokkal – Forrás: Pinterest

A fotók egy ingatlanbejáráskor készülhettek, minden bizonnyal az épület végleges átadása előtt, amikor a belső terekkel és berendezésekkel már elkészültek, de a külső résszel még nem. Erre utal az épületen kívül, az ablakokon át kivehető állványzat, és a fotókon szereplő személyek sárga láthatósági mellénye is.

A fotók alapján úgy tűnik, hogy az egyikük, a mellény alatt fekete pólót és kék nadrágot, valamint elegáns órát viselő férfi nem más, mint Matolcsy Ádám. A fotók másik szereplője egy a tükörben többször felbukkanó, szőke hajú nő, de őt nem sikerült egyértelműen beazonosítani.

A Matolcsy Ádámra hasonlító férfi a dubaji lakásban – Forrás: Pinterest
A Matolcsy Ádámra hasonlító férfi a dubaji lakásban – Forrás: Pinterest

A One at Palm Jumeirah az Omniyat adatai szerint 2021-ben készült el. Addigra Matolcsy Ádámnak már új társa volt, M. Nicole. Ő 2021. december 27-én töltött fel az egyik közösségimédia-oldalára két fotót, amelyen a nő Matolcsyval és három kiskorú gyerekkel összeölelkezve, vidáman mosolyog a kamerába. A helyszín ránézésre egy elegáns, modern lakás, a fotó helyszínéül a One at Palm Jumeirah lett megjelölve.

M. Nicole a közösségimédia-oldalán külön gyűjteményt hozott létre AE névvel, amely az Egyesült Arab Emírségeknek, tehát annak az országnak az ismert nemzetközi rövidítése, ahol Dubaj is található. Ebbe a gyűjteménybe került fel 2021. december 31-én egy olyan fotó is, amelyen Matolcsy és M. néhány másik ember társaságában, talpig ünneplőbe öltözve, pohárral a kezükben áll egy erkélyen. A felvétel feltehetően szilveszteréjjel készült, a képen szereplő alakok mögötti, kivilágított tornyokat nem lehet egyértelműen azonosítani, de nagyon hasonlítanak azokra, amelyek a One at Palm Jumeirah erkélyeiről láthatók.

A 9. emeleti apartman panorámája, csakúgy mint egyéb adottságai, valóban lenyűgözők. Nem csoda, hogy az interneten több, profi minőségű promóciós videó is elérhető róla. Teljes lakásbemutató kisfilmet készített róla a Provident Real Estate nevű dubaji ingatlanos cég, és a részletekre fókuszáló reklámfilmet forgatott az apartmanban a Gaggenau nevű, prémium háztartási gépeket gyártó márka is, amely a berendezési tárgyak egy részéről gondoskodott. Ez a cég a tavaly őszi katalógusa szerint árul többek között 8 millió forintba kerülő hűtőszekrényt és 5 milliós sütőt is.

A Direkt36 birtokába került adatok alapján az ingatlan 2024. március végén, tehát alig néhány héttel ezelőtt ismét gazdát cserélt, és valaki az eredeti vételárnál jóval drágábban, nagyjából 2,5 milliárd forintnyi dirhamért megvásárolta a Future Holdingtól.

Az ingatlanon az általunk megismert adatok alapján ugyanakkor legalább egy évig, 2023 májusa és 2024 áprilisa között érvényben volt egy bérleti szerződés is. Ez alapján egy bérlő havonta 50 ezer dirhamot, árfolyamtól függően 4,6 és 5 millió forint közötti összeget fizetett a luxusapartman használati jogáért cserébe. Egy dubaji adatbázis szerint magyar nemzetiségű volt a bérlő, de a pontos személyazonossága nem derült ki az adatokból.

Barát és munkatárs

A kiszivárgott adatokból kiderült, hogy a Future Holding 2020 májusában egy másik dubaji luxusingatlant is vásárolt akkori árfolyamon 533 millió forintért.

Ez az apartman a Jumeirah Gate nevű, több mint 300 méter magas dubaji felhőkarcoló-páros ikertornyainak egyikében található, az épület 64. emeletén. Ez az ingatlan 240 négyzetméteres alapterületével némileg elmarad a 2018-ban vásárolt lakás mögött. Viszont eggyel több hálószobája van, és szintén lenyűgöző kilátás jellemzi, a Jumeirah Gate épülete pedig nem kevésbé extravagáns, mint a One at Palm Jumeirah.

A Jumeirah Gate-ben is vásárolt lakást a Future Holding – Fotó: Ole Martin Wold
A Jumeirah Gate-ben is vásárolt lakást a Future Holding – Fotó: Ole Martin Wold

Ennek az ingatlannak a tulajdonosi adatai között viszont nem a Matolcsy Ádám korábbi feleségéhez köthető cím szerepel, hanem egy olyan email, amely a Matolcsy-kör egy másik tagjához, egy bizonyos R. Eszterhez kötődik.

R. Eszter szoros személyes szálakon kapcsolódik a Matolcsy-körhöz, konkrétan Matolcsy Ádámhoz. Több, a közösségi médiában található, 2013-ból származó fotó is bizonyítja, hogy R. és Matolcsy régi ismerősök. Az egyik képen, amit egy budapesti szórakozóhely oldalára töltöttek fel, az látható, hogy egy nagyobb társaság tagjaiként R. és Matolcsy önfeledten koccintanak egymással. A társaságban ott volt Matolcsy Ádám előző felesége, Tímea is. Az esemény egy szilveszteri buli lehetett, amin a további fotók alapján jelen volt Matolcsy Ádám legalább egyik rokona és baráti körének néhány további tagja is.

R. fontos szerepben, koszorúslányként volt jelen Matolcsy és T. esküvőjén is. Az eseményről készült egyik csoportképen az ifjú párhoz legközelebb, a vőlegényt átölelve néz a kamerába, egy másik fotón pedig a menyasszony, T. Tímea fátylát tartja mosolyogva.

R. Eszter emellett üzleti szálon is kötődik Matolcsy Ádámhoz és köréhez. A Válasz Online a közelmúltban azt írta, hogy a nő elismerte nekik, hogy Matolcsy Ádám egyik cégénél, a Magyar Stratégiai Zrt.-nél dolgozott. R. Eszter hozzátette, hogy 2020 tavaszán szülési szabadságra ment, és később nem vett részt a cég mindennapi életében.

R. Eszternek más kötődései is voltak a Matolcsy-körhöz. Korábban két olyan céget is alapított, amelyek később a Matolcsy György baráti körébe tartozó Száraz Istvánhoz köthető Felis Magántőkealaphoz kerültek úgy, hogy a tulajdonosváltás után is R. maradt a vezető tisztségviselő.

Az R. által alapított egyik cég, a Báthory 2015 vette meg azt a XII. kerületi villát is, amely korábban a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványának tulajdonában állt. Erről az ingatlanról derült ki később, hogy egy ideig Matolcsy Ádám bérelte az R. által alapított cégtől, és ő lakott benne. Ezt ő maga is elismerte, miután az egyik autóját lefotózták az ingatlannál, majd pedig Hadházy Ákos országgyűlési képviselő Matolcsy feleségének az egyik közösségi médiába „home sweet home” felirattal feltöltött fotóján azonosította be a villát.

R. Eszter mindemellett 2021 februárja óta ugyanarra a XII. kerületi lakcímre van bejegyezve, mint Gosztonyi Balázs, a New Wave Media Group korábbi ügyvezetője. Ebben a cégben Gosztonyi előtt Matolcsy Ádám és Száraz István is volt ügyvezető, mielőtt a cég a kormányközeli médiaalapítvány, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) része lett.

A Válasz Online néhány nappal ezelőtt publikált, részletes cikkéből az is kiderül, hogy Gosztonyinak jelenleg is van olyan pozíciója, amelynek révén kapcsolatba hozható a Matolcsy családdal. Rámutattak, hogy Gosztonyi a közelmúltban bekerült annak a GTC nevű lengyel tőzsdei cégnek a vezetőségébe, amely mögött 2020 óta az MNB-alapítványok pénzét kezelő Optima Zrt. áll.

R. Eszter mint a Matolcsy-kör egyik tagja akkor szerepelt először a sajtóban, amikor a nevét a 444 egy amerikai bejegyzésű céghez, az MN A18 LLC-hez kötötte. A lap cikkéből az derült ki, hogy a cég megvásárolt egy fényűző, 350 négyzetméteres, 3 hálószobás luxusapartmant Manhattan egyik legdrágább környékén, a Billionaire Row-n található Crown Building 18. emeletén. Idén áprilisban a Bloomberg írta meg, hogy a lakás eladósorba került, a cég 40 millió dollárért, azaz nagyjából 15 milliárd forintért adna túl az ingatlanon. Matolcsy most a Válasz Online-nak tagadta, hogy R. Eszter a cég alapítója lenne, és azt is, hogy ő instruálta volna R.-t az amerikai ingatlanvásárlással kapcsolatban.

A Future Holding Limited a kiszivárgott adatok alapján két további ingatlant is vásárolt Dubajban. Az előzőeknél kisebb, egyenként 150 négyzetméteres, 2 hálószobás lakások azonos épületben, a Five at Palm Jumeirah nevű impozáns üvegpalota 12. és 14. szintjén találhatók. A cég külön-külön mintegy 400 millió forintot fizetett ezekért a lakásokért. Ezeknél a tranzakcióknál ugyanakkor a Future Holding Limited neve mellett nem szerepelnek kapcsolattartási adatok, így ezek a vásárlások nem köthetők egyértelműen a Matolcsy-körhöz. Az viszont biztos, hogy a cég már túladott rajtuk, jelenleg egyik ingatlannak sem a Future Holding Limited a tulajdonosa.

A Matolcsy-kör gazdagodása

Ahogyan arról 2022. februári cikkünkben részletesen írtunk, Matolcsy Ádám üzleti sikereit jelentős részben az apja által irányított Magyar Nemzeti Banknak, a szintén családi kötődésű NHB banknak és különböző állami intézményeknek köszönheti.

Matolcsy 2015-ben egy cégén keresztül, a Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György unokatestvéréhez köthető NHB hitelével jutott hozzá egy veszprémi bútorgyárhoz, a nagy múltú Balaton Bútorhoz. A vételár eredeti forrása a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank és annak Növekedési Hitelprogramja volt. Később a Népszava írta meg, hogy 2021 tavaszán az MNB tulajdonában álló Posta Palota szecessziós épületének udvarára szállítmánnyal megrakott teherautók érkeztek, amelyek közül az egyiken a Balaton Bútor felirat volt látható. Matolcsy Ádám a lapnak nem tagadta a beszállítást, a Direkt36-nak pedig azt mondta, cége piaci árversenyben nyerte el a bútorozási megbízás kb. 5 százalékát a beruházás egyik al-alvállalkozójától.

Matolcsy Ádám egy 2017-es nyilatkozatában úgy fogalmazott, egy közbeszerzésen való győzelem minden, csak nem ajándék. A Balaton Bútor 2018-ban a Testnevelési Egyetem pályázatán elnyert egy több mint 220 millió forintos megbízást, 2020-ban pedig bekerült azon cégek közé, amelyek 2020 decemberétől 3 éven keresztül, összesen 20 milliárd forint értékben biztosíthatták az állami intézmények bútorellátását. A Balaton Bútor legalább 600 millió forint vissza nem térítendő EU-s támogatásban is részesült 2015 óta. Matolcsy Ádám érkezése előtt a cég éves bevételei 700-800 millió forint körül alakultak. 2018 és 2020 között ez a mutató 1,7 milliárd forint környékén volt, 2021-ben és 2022-ben pedig jelentősen emelkedett, 3,5 milliárd környékére ugrott.

Matolcsy Ádám 2018 decemberében tagja volt annak a szűk vállalkozói csoportnak is, amelynek tagjai még épp időben vették ki a pénzüket a nehéz pénzügyi helyzetbe került NHB-ból. A pénzintézetet alig néhány héttel később jegybanki korlátozások alá vonták, majd 2019 márciusára a végelszámolását is elrendelték.

Ugyanennek a szerencsés, szűk körnek volt a tagja a Matolcsy baráti körébe tartozó Somlai Bálint is. Az ő felemelkedésével is részletesen foglalkoztunk korábbi cikkünkben.

Somlai érdekeltségei a Magyar Nemzeti Bankon keresztül több, milliárdos megbízáshoz is hozzájutottak, az MNB Szabadság téri székházának teljes külső és belső felújítását is az érdekeltségébe tartozó Raw Development végzi. A nagy értékű beruházás összköltségét az MNB 2021-es közleményében még 54 milliárd forintra becsülte, 2023 decemberében a 444 viszont már arról írt, hogy ez a szám a 80 milliárd forintot is megközelíti.

A Raw kapott megbízást a jegybank Széll Kálmán téri épületének, a Postapalotának a felújítására is. A céggel több mint 32 milliárd forintért szerződött az MNB leányvállalata. 2022 áprilisában a Direkt36 részletes cikkben mutatta be, hogyan szaladtak meg ennek a beruházásnak a költségei.

Matolcsy Ádám baráti körébe tartozik Száraz István is, akinek egyik cége milliárdos megrendelések keretében évek óta felel az MNB hivatalos kommunikációjáért. 2015-ben Száraz érdekeltsége lett egy időre az egyik legnagyobb magyar hírportál, az Origo is, és ő állt a VS.hu nevű lap mögött is, amelyről 2016-ban derült ki, hogy az MNB jelentős forrással, több mint félmilliárd forinttal támogatta, anélkül hogy a lap ezt bárhol feltüntette volna.

Szárazról 2023-ban írta meg a Direkt36, hogy a NAV nyilvántartása szerint tényleges tulajdonosként van jelen több magántőkealap mögött is, ezzel pedig végső soron a Magyar Bankholding nevű új bank 10,8 százalékának tulajdonosa.

Ha szeretnéd követni a Direkt36 további cikkeit, iratkozz fel a nyomozásainkról szóló értesítésekre.

A magyar cégnyilvántartási adatok megismeréséhez az Opten szolgáltatását használtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!