Orbán Áron egyszerre hirdet fogyókúrás élelmiszert és fegyvereket. Közben kormányközeli üzletemberek bukkannak fel körülötte

2022. szeptember 15. – 07:03

frissítve

Orbán Áron egyszerre hirdet fogyókúrás élelmiszert és fegyvereket. Közben kormányközeli üzletemberek bukkannak fel körülötte
Illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök 14 évvel fiatalabb öccse, Orbán Áron eddig nem vállalt közéleti szerepet, a közösségi médiában azonban nyilvános posztok sorát teszi közzé évek óta. Ezekben rendszerint azt mutatja be, amint a hobbijainak hódol: például kertészkedik, pörköltet főz, barkácsol vagy kisrepülőt vezet, időnként dallamos orosz zenéket oszt meg. Vannak olyan posztjai is, amelyek az üzleti tevékenységére utalnak.

Egy tavaly őszi videójában például az látszik, hogy mintás ingben kalácsból készít vajkrémes, trappista sajtos, felvágottas szendvicset, miközben vidám sramlizene szól. A videó két szembetűnő részlete, hogy a szendvicsek Schobert Norbert Update márkájú, szénhidrátcsökkentett élelmiszereiből készülnek, és hogy a konyhapulton egy pisztoly hever, miközben Orbán egy katonai késsel keni a sajtkrémet a kalácsszeletre. (Cikkünk megjelenése után Orbán Áron Facebook-oldala és az ott korábban megosztott nyilvános posztok elérhetetlenné váltak.)

Ezzel a miniszterelnök öccse szemléletesen ötvözi a két területet, amelyen jelenleg aktív: kiemelt érdeklődését a fegyverek iránt, illetve szerepvállalását Schobert Norbert vállalkozásában.

Orbán idén tavasszal lett igazgatósági tagja a szénhidrátcsökkentett, fogyást segítő élelmiszerek piacát megcélzó Norbi Update Lowcarb Zrt.-nek. Nem ez az egyetlen kapcsolata a céghez: horvát cége, a Circles of Angels and Devils d.o.o. működteti ugyanis az Update Nivo nevű horvátországi Update-boltot Csáktornyán. Bár nincs nyoma annak, hogy a Norbi Update-nek állami megbízásai lennének, a cégnek már Orbán Áron csatlakozása előtt is voltak egyéb jellegű kötődései kormányközeli körökhöz. A cégben közel nyolc éve igazgatósági tag Ómolnár Miklós, a kormánypárti Mediaworks médiacég egyik vezetője is. Schobert pár hónapja épp az Ómolnár által főszerkesztett Ripostnak nyilatkozott arról, mennyire helyesli a kormány reakcióját az ukrajnai háborúra.

Orbán Áron a Facebookján rendszeresen reklámoz egy Global Arms Hungary nevű dunakeszi fegyverboltot is, az Update-től függetlenül. A miniszterelnök öccse nem tűnik fel a bolt mögött álló cégben, a Multi Shoot Zrt.-ben sem tulajdonosként, sem tisztviselőként, de nyilvánvalóan köze van hozzá. Előfordult, hogy közösségi médiás posztjaiban a sajátjaként hivatkozott rá, továbbá a cég egyik lőterét részben saját kezűleg építi, valamint a vállalkozás több fióktelepe is az ő földjén van.

Ennek a cégnek már több állami kötődése is van. Tavaly pályázaton nyert 9 millió forint uniós forrást vállalkozásfejlesztésre, illetve tulajdonrésze van egy biztonsági cégben, amely az elmúlt években több nagy értékű állami közbeszerzést is elnyert. Emellett az alapító-tulajdonosa, Tűzkő Nándor nőgyógyász több állami tulajdonú meddőségi centrum felügyelőbizottságának is tagja.

Orbán Áronnak korábban volt olyan céges érdekeltsége, amely részt vett állami nagyprojektekben. Sokáig tulajdonosa volt ugyanis a korábban Nehéz Kő Kft. néven, jelenleg pedig FuvarozNak Kft.-ként működő, milliárdos árbevételű cégnek, amely állami beruházásokhoz kapcsolódó projektekben is részt vett – tárta fel korábban a Direkt36 az Orbán családról szóló cikksorozatában.

Kérdéseinkkel kerestük mind Orbán Áront, mind a Norbi Update Lowcarb Zrt.-t, mind pedig Tűzkő Nándort, de egyikük sem reagált.

A fegyverek mögött

A Nógrád megyei Szécsénke külterületén, az országúttól alig néhány száz méterre egy korábban bozótos, fás területen autóval járható utat és tisztást alakítottak ki. Bár felirat nem mutatja, itt épül a Multi Shoot Zrt. lőtérkomplexuma, amelyről Orbán Áron rendszeresen tölt fel képeket és videókat. Ezek azt mutatják, ahogy alakul a terep, részben Orbán keze munkájával. A földterület Orbán Áron tulajdona, egyben a 2017-ben alapított fegyverkereskedő cég, a Multi Shoot Zrt. telephelye.

A cég évi 90 és 120 millió forint közötti nettó árbevételével nem számít jelentős vállalkozásnak. Elsősorban fegyverkereskedelemmel foglalkoznak, katalógusaik alapján fegyvereket, szárazföldi és vízi harci járműveket, sőt bombákat is kínálnak. NATO-beszállítói státuszt is szereztek, igaz, ennek a jogosítványnak Magyarországon több száz hasonló cég is birtokosa. Emellett van akkreditált oktatásuk és építőipari szolgáltatásaik is, továbbá jelenleg is épül saját tulajdonú lőtérkomplexumuk. Bár a cég tisztségviselői között hivatalosan nem szerepel a neve, a miniszterelnök testvére szorosan köthető ehhez a vállalkozáshoz.

Orbán Áron nemcsak a leendő lőtérnek otthont adó szécsénkei földterület birtokosa, hanem az ő lakcímén található a Multi Shoot fóti fióktelepe, és korábban az övé volt a cég egy másik, zámolyi fióktelepe is. A Multi Shoot koronát, szárnyakat és fegyvereket mintázó logója védjegyoltalom alatt áll, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisa alapján ezt Orbán Áron védette le. Orbán a közösségi médiában is többször egyértelműen utalt már rá, hogy a Multi Shootot a sajátjának tekinti. Egyik 2020. áprilisi bejegyzésében például így fogalmazott: „Honvédelmi, rendőrségi eszközöket értékesítünk. Weboldalaink: www.multishoot.hu www.globalarmshungary.com”.

Mindezek ellenére a Multi Shoot alapítója és egyedüli tulajdonosa nem ő, hanem Tűzkő Nándor nőgyógyász. Tűzkő a Szent Margit Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa, aki közben több állami tulajdonú cégben is szerepet vállal. 2020-ban felügyelőbizottsági tag lett négy, állami tulajdonba került meddőségi centrumban is: az alig néhány hónappal korábban államosított Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.-ben, a Dunamenti REK Reprodukciós Központ Kft.-ben (korábban Kaáli Intézet), a Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.-ben és a Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.-ben is.

Az állam 2019-ben kezdte meg több meddőségi centrum felvásárlását, majd rendeletben döntöttek arról, hogy 2022 júliusától az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások, azaz a meddőségi kezelések csak állami intézményekben végezhetők. A Direkt36 kérdésére a Kaáli Intézet korábbi tulajdonosa és vezetője, dr. Kaáli Nagy Géza azt mondta, Tűzkő már 2019-ben is jelen volt az intézet megvásárlásával kapcsolatos tárgyalásokon. „Tűzkő Nándor ott volt Fábián Károly helyettes államtitkár mellett. Én akkor rákérdeztem, hogy Tűzkő milyen minőségben van jelen, és azt a választ kaptam, hogy ő a gazdasági szakértőjük.”

A meddőségi klinikákon kívül Tűzkő az MKB-Pannónia Egészségpénztár igazgatótanácsának is szakértői tagja. Ez a pénztári szolgáltatásokat nyújtó nonprofit szervezet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank szolgáltatása.

Tűzkőnek az állami vállalatokban való szerepvállalás és a bizottsági tagság mellett más kötődései is vannak kormányközeli üzleti szereplőkhöz. 2020-ig résztulajdonos volt egy QPharma Nutrition nevű cégben, közel hét éven át Szeverényi Márk üzlettársaként. Szeverényi az egykori Mediaworks-vezérigazgató, majd gyógyszeripari miniszteri biztos Szabó László sógora, és a neve a pandémiával összefüggő állami beszerzések kapcsán lett ismert. Szeverényi volt ugyanis a vezérigazgatója a cégnek, amelynek a tulajdonában álló Fourcardinal Tanácsadó Kft.-vel 2020 áprilisában közel 50 milliárd forint értékben szerződött le a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A szerződések egy 17 milliárd forint értékű lélegeztetőgép-beszerzésről és egy 32 milliárd forintos egészségügyi védőfelszerelés-beszerzésről szóltak.

Bár a Multi Shoot Zrt. állami megrendelésben eddig nem részesült, 2021-ben a Széchenyi 2020 program keretében mintegy 9 millió forint uniós pénzt nyert vállalkozásfejlesztésre. Emellett a cég 10 százalékos résztulajdonosa egy Bank Biztonság Bizalom Zrt. nevű vállalkozásnak, amely más cégekkel együtt többször nyert el több százmilliós közbeszerzéseken őrző-védő feladatokat.

A Multi Shoot Zrt.-nek jutott 9 milliós támogatást a projekt leírása szerint képzésre és gépbeszerzésre fordítja a cég a zámolyi fióktelepén. Ezen a Zámoly határában található, nagyjából 9 ezer négyzetméteres területen ugyan jelenleg nem folynak munkák, de elhelyezkedése különleges: az Orbán-bánya közvetlen közelében, attól látótávolságra áll. A bányából kigördülő teherautók a területen található egykori benzinkút mellett porzanak el. A földet Orbán Áron vette árverésen még 2017-ben, majd a következő évben odaajándékozta édesapjának, idősebb Orbán Győzőnek. Ma viszont már nem az Orbán családé a föld: 2021 februárjában megvette tőlük egy Koller Mihály nevű felszámolóbiztos. Ennek ellenére a terület a Multi Shoot Zrt. telephelye maradt.

Koller az állami tulajdonban lévő Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-nek végez felszámolóbiztosi munkát. Ez a szervezet az állam oldaláról koordinálja a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek csőd- és felszámolási eljárásait. Kollernek több folyamatban lévő ügye is van, és ő intézte például az ETO Park Kft. felszámolását, amely a 2015-ben csődbe jutott Quaestor-birodalom egyik fontos tagja volt, és több mint 8 milliárd forintnyi vagyonelemmel rendelkezett. A Direkt36 megkeresésére a felszámolóbiztos nem reagált.

Csáktornyától Turáig

Orbán Áron korábban több családi vállalkozásban is viselt tisztséget, édesapja vagy fiatalabb bátyja, az idősebb vagy az ifjabb Orbán Győző oldalán. Alapítója és sokáig tulajdonosa volt a 2004-ben Ideális Áron Bt. néven létrehozott, később Nehéz Kő Kft.-ként, jelenleg pedig FuvarozNak Kft.-ként működő cégnek. A vállalkozás 2015-re már 1,6 milliárdos árbevételt termelt, és ahogy a Direkt36 feltárta, állami beruházásokhoz kapcsolódó projektben is részt vettek. Orbán 2016-ban, NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. néven egy másik céget is alapított, ám alig egy évvel később, 2017-ben mindkét cégből kiszállt, és 2022-ig semmilyen hazai üzleti érdekeltsége nem volt.

Ez azután változott meg, hogy két évvel ezelőtt a Hungaroringen, egy autós rendezvényen megismerkedett Schobert Norberttel. Egy, a kapcsolat részleteit ismerő, neve elhallgatását kérő forrás szerint a kocsik iránti érdeklődés hozta össze a két üzletembert, akiknek ezt követően több közös ötletük is volt az együttműködésre.

A Norbi Update Lowcarb Zrt.-ben 2022 májusában lett Orbán igazgatósági tag, de a Direkt36 kutatásai alapján már ennél korábban üzlettársak lettek egy horvát vállalaton keresztül. Orbán Áron alapító tulajdonosa ugyanis a Horvátországban, 2019-ben bejegyzett Circles of Angels and Devils d.o.o. nevű cégnek. Ez a vállalkozás van feltüntetve a Norbi Update horvát ágazatának, az Update Nivo nevű webáruháznak az oldalán eladóként és az oldal jogainak birtokosaként. A Direkt36-nak nyilatkozó forrás szerint a cég birtokolja az Update franchise-jogait. A Circles of Angels and Devils a magyar határhoz közeli Csáktornyán üzemeltet Update-boltot.

A forrás szerint a muraközi kisvárosban való boltnyitás üzletileg szokatlan döntés volt, a Norbi Update Lowcarb Zrt. általában a nagyobb városokban, forgalmas helyeken igyekszik megnyitni üzleteit. A marketingmegjelenések és a közösségi médiaposztok alapján a horvátországi kereskedés 2022 elején kezdődhetett meg. Csáktornyáról a nyitást követően a Schobert házaspár videóban jelentkezett be az Instagramon. Ebben a videóban nem említették, hogy a boltot ki fogja üzemeltetni, és Orbán Áron Facebook-oldalán sincs nyoma a horvátországi bolt megnyitásának.

A helyi cégadatok alapján a Circles of Angels and Devils egy alacsony forgalmú vállalkozás, amely 2021-ben 9 millió forintos bevétellel, veszteségesen üzemelt.

Nemcsak Orbán horvát cége, hanem a Multi Shoot is több szálon kapcsolódik a Norbi Update Lowcarbhoz, annak termékeihez és tulajdonosaihoz. A Multi Shoothoz tartozó brand, a Global Arms Hungary weboldalán a forgalmazott fegyverek és lőszerek mellett az Update termékek is széles választékban megtalálhatóak és megvásárolhatóak. A „norbis termékek” bevezetésének tervét a Global Arms már 2021 nyarán bejelentette Facebookon, és ekkor Orbán Áron is feltöltött egy Update termékeket népszerűsítő receptvideót. Ebben a majdnem háromperces, főként állóképekből összevágott kisfilmben „egybe sült őzgerinc” készül Update Lowcarb majonéz és mustár felhasználásával, és egy Norbi Update Radler is megjelenik.

Az Update-cég egyik tulajdonosának, Rubint Rékának már egy 2021. februári, tematikus fotózásához is a Global Arms Hungary biztosította a kellékül szolgáló fegyvereket és kiegészítőket, Rubint 2021 őszén tartott Alakreform táborába pedig önálló standdal is kitelepült és önvédelmi bemutatót tartott a Global Arms Hungary. Az eseményről készült zenés montázsvideóban a stand és a fegyverek is láthatóak, sőt Schobert Norbert is megjelenik, ahogyan célra tart egy távcsöves puskát. Ezt a tábort a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó turai kastélyban tartották, ahol a Schobert család – a közösségi médiába feltöltött tartalmaik alapján – azóta többször is megfordult. Megkeresésünkre a turai kastély azt közölte, bármilyen cég vagy magánszemély számára nyitott a lehetőség, hogy rendezvénye helyszínéül a kastélyt válassza, ha betartja a jogszabályokat és a kastély belső szabályzatát.

Emellett az Update-cég névadó-tulajdonosa igyekszik gesztusokat tenni a kormánynak. Egy alkalommal például nyilvánosan is kiállt a kormány politikája mellett: idén májusban a kormányközeli Ripostnak adott interjút, amelyben bírálta az Európai Unió Oroszországot sújtó szankciós politikáját. Úgy fogalmazott, hogy az embargó csak az USA érdekeit szolgálja, illetve hogy nem lenne szabad Putyin bajszát húzogatni.

A cikk korábbi változatában tévesen szerepelt Fábián Károly titulusa, amely helyesen helyettes államtitkár. A hibáért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!