A férfiak munkahelyeit sokkal jobban megütötte a járvány, mint a nőkét

2021. május 1. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány a világ nagy részén megtépázta a foglalkoztatást, az EU-ban is majdnem mindenhol gyengébbek a munkaerőpiaci adatok, mint voltak a Covid előtt. Az Eurostat pénteken közölt statisztikájában azt mutatja, egymáshoz képest hogyan érintette a férfiak és a nők foglalkoztatását a munkaerőpiaci hanyatlás. A fő tanulság: ezen a területen a férfiak rosszabbul jártak.

A foglalkoztatás a kezdeti sokk után valamelyest helyreállt az EU-ban: 2020 második negyedévéhez képest a negyedikben már több mint 2 millió fővel többen dolgoztak a 20-64 éves korosztályból (72,6 százaléka és 188,7 millió fő a korábbi 71,7 százalékhoz és 186,6 millió főhöz képest). De még így messze voltunk a 2019-es év végi értéktől, ami 191,4 millió foglalkoztatott volt az unióban.

A 2020 végi adatok azt mutatják, hogy Litvánia, Észtország és Spanyolország munkaerőpiaca produkálta a legnagyobb zuhanást a koronavírus-válságban.

Százalékpontos változás a foglalkoztatottság mértékében nemek szerint 2019 és 2020 utolsó negyedévei között.
Százalékpontos változás a foglalkoztatottság mértékében nemek szerint 2019 és 2020 utolsó negyedévei között.

Nemek tekintetében az Eurostat 2019 és 2020 utolsó negyedévét hasonlította össze az EU országaiban. A két nem közötti különbség elég drámai összesítésben: a férfiaknál 1,7 millió fővel, míg a nőknél 1 millió fővel mértek kevesebb foglalkoztatottat az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A nőknél, akiknek a foglalkoztatási rátája eleve alacsonyabb volt, ez 0,4 százalékpontos csökkenést jelent (67,4 százalékról 67,0 százalékra), míg a férfiaknál 0,9 ugyanez az érték (79,1% százalékról 78,2 százalékra).

A férfiakat tehát a fizetett munka szempontjából kimutathatóan jobban sújtotta a válság, és ahogy az ábra is mutatja, a férfi foglalkoztatás azokon a helyeken esett vissza a legjobban, ahol a teljes: Észtország a negatív rekorder közel 3 százalékpontos értékkel. Magyarország egyébként jó néhány más nemzettel együtt enyhén kilóg ebből a trendből, nálunk a nők közül vesztették el többen a munkájukat a KSH adatai szerint, amiből az Eurostat dolgozik. Szlovénia és Ciprus munkaerőpiaca pedig éppen ellenkezőleg viselkedett, mint amit az átlag mutat, ott a nőket érintette jóval súlyosabban a járvány miatti munkahelyvesztés.

Az érem másik oldalán viszont ott van, hogy a járvány miatt sok háztartásban megszaporodtak az otthoni, nem fizetett munkaként felfogható feladatok, ezek nagyobb része pedig általában a nőkre hárul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!