A járvány korábban nem látott szintre fokozta a nők terheit

2021. február 21. – 06:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Régi nóta, hogy hiába a nők és a férfiak elméleti egyenlősége, továbbra is világszerte jellemző helyzet, hogy a nők rendes állásuk mellett a férfiaknál több időt töltenek fizetetlen munkákkal. Ezek azok a munkafajták, amelyek a társadalmi újratermeléshez szükségesek, ezért reproduktív munkáknak szokták nevezni őket: ide tartoznak a tipikus otthoni feladatok, főzés-mosás-takarítás, gyerekekkel való foglalatoskodás, kapcsolattartás a rokonokkal, idős hozzátartozók gondozása, és így tovább. Ezeket a munkákat sehol nem számolják be hivatalosan a nemzeti össztermékbe, de ettől függetlenül ha nem végezné el őket senki, akkor a „normál”, pénztermelő gazdasági működés is ellehetetlenülne.

Az alaphelyzet tehát eleve egyenlőtlen volt, de persze változó, hol mennyire. A nemi egyenjogúságot, a terhek igazságos elosztását hangsúlyosabban képviselő államokban általában arányosabban, míg a hagyományosabb nemi szerepekhez jobban ragaszkodó országokban aránytalanabbul oszlanak meg a reproduktív feladatok. A járvány azonban sok máshoz hasonlóan ezt a területet is felkavarta.

Az otthoni oktatás, a jellemzővé vált home office, és a sok családot érintő munkaerőpiaci felfordulás miatt rengeteg családban növekedett a reproduktív munkával töltött idő. Az ENSZ tavalyi globális, összesen 38 ország adatain alapuló kutatása azt mutatja, a járvány következtében kialakult új helyzet nemhogy egyenlőbbé tette volna a reproduktív munkák eloszlását a nemek között, hanem inkább tovább rontott rajta. Ez igaz egyrészt a klasszikus házimunkákra:

Másrészt a családtagokkal kapcsolatos feladatokra is:

Bár a vizsgált országokban mind a két nemből nagy arányban mondták azt a válaszadók, hogy nőtt az idő, amit az adott munkatípussal eltöltenek, a nőknél láthatóan többeket érint ez a változás. Miközben a férfiaknál minden egyes munka esetében magasabb arányban vannak azok, akik úgy nyilatkoznak, egyáltalán nem végzik ezeket. A felmérés szerint egyébként a gyerekek szintjére is leszivárog ugyanez a minta, a lányok többet segítenek otthon a szülőknek, mint a fiúk.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass