Megkegyelmezett a Meta a Facebook-oldalnak, amit malacsütés miatt jelentettek fel tömegesen a vegánok

362

Nem törli a Pancs Gasztroplacc Facebook-oldalát a Meta, hiába jelentette fel vegetáriánus is az oldalt az elmúlt időszakban a karácsonyi vásári malacsütés miatt.

„A Meta felé benyújtott fellebbezésünk sikerrel járt, az oldalunkat nem törlik, a működésünk folytatódhat. Fontos volt számunkra, hogy ezt a helyzetet tisztázzuk, hiszen a Pancs Gasztroplacc több mint tíz éve egy lokális, személyes kapcsolatokra épülő mikroközösség, amelynek az online felületei is alapvetően közösségszervező szerepet töltenek be” – írta a Telex megkeresésére Vajas Balázs, az őstermelői piac alapítója.

Az ügy előzménye, hogy a IX. kerületi Ferenc téren a Pancs–Gasztroplacc üzemelteti a karácsonyi vásárt, ahol az egyik vendéglátós, a Trillázs sütide standjánál malacokat sütnek nyárson. A látvány több vegetáriánust is zavart, ezért kordonnal takarták el a sütőt, és figyelmeztető plakátokat is kihelyeztek. Az ellenzők azonban nem elégedtek meg ennyivel, tömegesen támadták a Trillázs Facebook-oldalát, lehúzták az értékelésüket, és ugyanezt tették a Pancs oldalával is, a karácsonyi vásár eseményét pedig jelentették a Facebook anyacégénél, a Metánál – írta a Hvg.hu.

„A Meta ilyenkor automatikusan vizsgál, és ha sok bejelentés érkezik rövid időn belül, könnyen törölheti az oldalt. Ez nemcsak egy felület elvesztése lenne, hanem 28 ezer követő, tíz év munkája, tíz év közössége kerülhetne veszélybe egy összehangolt bejelentéshullám miatt” – írták egy későbbi bejegyzésben, hozzátéve, hogy fellebbezést nyújtottak be a Meta felé.

Vajas a Telexenek az írta, a mostani helyzetből ők is tanultak. „A Pancs működésében eddig jellemzően jól ismert, visszatérő kiállítói és látogatói körrel dolgoztunk. Az adventi vásár azonban egy tudatos léptékváltás volt: többnapos gasztro és kulturális minifesztivált szerveztünk, amelynek köszönhetően kiléptünk a megszokott komfortzónánkból, és a közönségünk, valamint a kiállítói körünk is jelentősen bővült. Ezzel együtt olyan elemek is megjelentek, amelyek egyes látogatóknak szokatlanul hathattak.”

Vajas szerint a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden nyílt színi sütéssel vagy markánsabb gasztronómiai elemmel járó program esetén előzetesen felmérjék a várható reakciókat, és ennek megfelelően kommunikáljanak, alakítsák ki a helyszíni megoldásokat. „Célunk továbbra is az, hogy egy befogadó, sokszínű, de egymás érzékenységére figyelő közösségi tér maradjunk” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
További élő árfolyamok!