Karácsonyi vásár Szegeden: a forralt bor drágább, mint Budapesten, de így is olcsóbban kijövünk

2024. november 30. – 16:33

Karácsonyi vásár Szegeden: a forralt bor drágább, mint Budapesten, de így is olcsóbban kijövünk
A szegedi Dóm téri karácsonyi vásár 2024. november 29-én – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Felkapcsolták a fényeket Szegeden, útjukra indultak a fényvillamosok és megnyitott a karácsonyi vásár is pénteken. A Dóm téri adventi koszorúról közben valaki lelopta a díszeket, de mire péntek délután megtelt élettel a tér, már pótolták is őket.

Az Aradi vértanúk tere felől érkezve elég néhány lépést tenni, és már hallatszik egy lelkes árus kiáltása: „Minden kötelezettség nélkül, érdemes megkóstolni. Alkohol- és adalékanyagmentes, nem úgy, mint én”. És ellenkezni sincs idő, a férfi már tölti is egy kis műanyag pohárba a kékfrankos szőlőlevet. Ami amúgy tényleg finom.

Négy körül még többen pakoltak ki, volt olyan stand, ahol hiába kérdeztük, mennyiért fogják árulni a forralt bort, csak körülbelül tudták megmondani: valószínűleg 1000–1100 lesz egy kétdecis. A már megnyitott helyeken 1100–1300 közötti áron adták a forró löttyöt, vagy decinként mérték, 5–600 forintért.

A budapesti vásárokban 3 deci forralt bor 1450 forintba kerül, tehát ha átszámoljuk, továbbra is olcsóbb, mint Szegeden.

A legtöbb termékről ez nem mondható el. Míg a fővárosban 2000 forintot kell fizetni egy sima lángosért, Szegeden sajttal és tejföllel együtt ennyi, a klasszikus feltétek nélkül pedig mindössze 1200. Lepényt is vehetünk 2–3 ezer forintból, az extrábbakat egy kicsit drágábban, legfeljebb 3900-ért kapjuk meg, és van palacsinta is 500 forintos áron. Nyolc darab minifánkot 1800-ért, tizenkettőt 2000-ért adnak, az öntetekért külön kell fizetni 350-et, a csokikért 450-et, a szórásokért 400-at, a liofilizált málnáért pedig már 600 forintot kell kicsengetni.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Rétest Budapesten 1500, Szegeden már 1000 forintból lehet szerezni. A sült gesztenye szintén olcsóbb az alföldi nagyvárosban, egy 10 dekás adag mindössze 1690, Budapesten ez 2500. A kürtőskalács fővárosi 2800 forintos árával szemben itt csak 1500-at kell fizetni. Ha málnásat, csokisat vagy pisztáciásat szeretnénk, az Budapesten 3300, míg Szegeden a málnás 2000, a nutellásért és a pisztáciakrémesért már 2500-at és 2800-at kell adni. Ha otthonra vennénk egy kiló sajtot, 8500 forinttal kell készülni, egy 35 dekás sétálótálért 4000-t kérnek, 10 dekáért csak 1300-at. Egy üveg olívaolajban érlelt sajt 1500 forint, a körözöttnek 5000 a kilós ára, 20 dekás adagokban 1000 forintért adják.

A forralt boron kívül az összes ital ára kedvezőbb Szegeden.

3 deci tea a 600 forintos árával feleannyiba kerül, mint a fővárosban. Sőt, egy olyan standot is kiszúrtunk, ahol csak 300 forintot kérnek ennyi teáért. Ugyanitt egy üdítő 600, a víz 300, míg Budapesten ezekért 1000, illetve 800 forint a fizetendő összeg. 4 centi pálinka már 2600 forint a fővárosban, Szegeden pedig 1800. Aki csak feleennyit inna, az inkább ossza meg valakivel, mivel 2 centiért már 1400-at kérnek.

A forró csoki is 300 forinttal olcsóbb a Dóm tér árkádjai között, 2 deciért 1000 forintot kell adni. Persze ebből az italból is vannak „turbózott” változatok, málnáért 200, habért 100, rumért 700 forintot fizetünk pluszban. Csokis-meggyes forralt sörből 900 forintért adnak három decit, rum puncsból ugyanennyiért két deci jár.

Az ételes–italos pultok mellett szokásosan kitelepültek a kézművesek is, árulnak többek között kerámia karácsonyfadíszt 800 forintért, méhviaszfüggőt akár 150-ért is lehet kapni. Tavalyhoz képest 500 forinttal drágult a felnőtt és a gyerek jegy is az óriáskerékre: már 3000, illetve 2500 forintot kell fizetni. A valamiért még mindig létező pónilovaglást is utolérte az infláció: tavaly 1500 volt egy menet, most 1800.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!