Rejtély, hogy hova tűnt a Békés vármegyei őzállomány harmada

2024. október 28. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi 20-25 ezerről nagyjából 16 ezerre csökkent az őzállomány Békés vármegyében, de a vadászok egyelőre nem tudják, hogy mi áll az állatok tömeges eltűnésének hátterében, írja az MTI, a Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezetének elnöke, Hrabovszki János közleményére hivatkozva.

Hrabovszki szerint először 2022. nyarán a bajt, amikor az aszály következtében lényegében elpusztult az akkori őzgida-állomány, mert a suták nem tudták felnevelni a szaporulatukat. Mint hozzátette, az állomány lassan regenerálódik, mert az őzsuta évente egy, maximum két gidát tud felnevelni. A lelőtt egyedeket megvizsgálva idén szintén azt tapasztalták a vadgazdálkodási szakemberek, hogy nincs egy évnél fiatalabb gida a vármegyében.

Tavalyi óriási mezeipocok-invázió volt az Alföldön, ekkor azt hitték, a rágcsálók ellen bevetett vegyszer okozott mérgezést a vadaknál, ám kiderült, hogy nem ez áll az őzek eltűnése mögött, ahogy az sem, hogy megnőtt a mezőgazdasági területekre kijuttatott folyékony műtrágya mennyisége – magyarázta Hrabovszk János. A problémát fokozza, hogy az őzek természetes ellensége, a sakálállomány rendkívüli módon elszaporodott. A vadászkamarai elnök elmondása szerint a nádi farkasnak is hívott állat egyedeinek pontos számát nem ismerik, de míg öt éve kétszázat lőttek ki Békés vármegyében, ez a szám mára meghaladja a nyolcszázat, tette hozzá.

A sakál elsősorban ellés idején vadászik az őzgidára és a dámborjúra, és bizonyíthatóan többet öl meg, mint amennyit elfogyaszt. A szakemberek úgy látják, hogy önmagában ezzel sem magyarázható az őzállomány csökkenése. Az elhullott állatokat laboratóriumi vizsgálatoknak is alávetették, hogy fény derüljön az állománypusztulás okára. A vizsgálatok során egy élősködők által okozott emésztőszervi megbetegedést azonosítottak, amelynek egyelőre nem tudják az okát. A helyi vadászok korábban 4000-4200 őzbakot lőttek ki évente, ám az állománycsökkenés miatt ez a szám jelenleg nem éri el a háromezret sem. Korábban 250 őzsuta kilövése volt a terv, most ez a szám alig száz – jelentette ki Hrabovszki.

Békés vármegyébe elsősorban osztrák, német, szlovák vadászok utaznak őzbakra vadászni, az önkorlátozás pedig jelentős bevételkiesést jelent. Békés és Csongrád-Csanád vármegyéből is kijelöltek 15-15 vadászati szervet, amelyek mintákat vesznek az elejtett őzekből, majd azokat az agrártudományi egyetem gödöllői laboratóriumába küldik vizsgálatra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!